Het nieuwe Young Critics

Vandaag zijn we gestart met het nieuwe Young Critics. Met een vernieuwde website en een opgefrist team gaan we weer hard aan de slag om de ideeën van jongeren in onze samenleving te laten horen. In dit stuk vertel ik waar we voor staan en neem ik je mee in onze nieuwe werkwijze. De eindredacteuren zullen de komende week in een eigen artikel verder uiteenzetten waar hun thema over gaat.

De ‘waarom’

Wij zijn ‘jonge critici’, zoals onze titel luidt. We verspreiden de ideeën van jongeren en proberen op deze manier debat in onze samenleving te stimuleren. Dit houdt in dat we jongeren de gelegenheid geven hun mening op een onderbouwde wijze op onze website te uiten en projecten te organiseren die een vruchtbaar debat bevorderen.

Kritische opiniestukken over maatschappelijke thema’s zijn van onschatbare waarde in een samenleving – en ik durf zelfs te betogen nog belangrijker in de snelle wereld waar we nu in leven. We hebben allemaal een mening en vinden het vaak niet erg om die te uiten, maar heb je wel eens nagedacht hoe deze tot stand is gekomen? Heb je een standpunt goed overwogen? Heb je het opgepakt en van alle kanten bekeken, onder de loep genomen en vervolgens op grond van doordachte argumenten een mening gevormd? Of heb je toch onbewust de heersende publieke opinie gevolgd of neem je de mening over van een persoon die jij hoog hebt staan? Ik gok het laatste en dat is helemaal niet erg, want dat doen we allemaal. Dat zit in ons, aannames over wat komen gaat en wat goed of slecht voor ons is hebben ervoor gezorgd dat we op dit moment als mensheid staan waar we staan. Het gaat erom dat we bewust zijn van onze vooroordelen. Ze bij onszelf en anderen te herkennen en door te prikken.

Een goed opiniestuk pakt je op bij je huidige standpunt, sleurt je via een aantal argumenten naar een nieuw standpunt en laat zien waarom het wellicht anders in elkaar zit dan je aanvankelijk dacht. Of het nu 95 stellingen op een kerkdeur zijn, een pamflet aan het volk van Nederland is of een trending hashtag met daaraan gekoppeld duizenden meningen; het zijn schrijfsels die een samenleving veranderen op een manier die de politiek dat in geen jaren kan doen. Het zijn de mensen die zich bloot durven te geven en tegen de heersende opinie in durven te gaan, die een samenleving in beweging krijgen, hoe groot het risico op beschimpingen, karaktermoord of vernedering ook is.

Het is dus ook belangrijk dat mensen een platform hebben om hun mening te laten horen. Voor jongeren is er echter weinig ruimte in het publieke debat: het zijn vaak de standaard bekende gezichten in de media en als er ruimte is voor een ‘onbekende’ mening, dan is deze vaak van iemand ‘met ervaring’. Interessant, maar niet noodzakelijk voor goede ideeën. Wij willen graag een platform bieden aan jongeren: een doelgroep die ambitieus, nieuwsgierig en ontzettend kritisch is.

Het nieuwe Young Critics

In 2014 zijn we met een klein groepje Young Critics gestart. We hadden de behoefte deel uit te maken van een kritische groep jongeren waar we discussies konden voeren en maatschappelijke thema’s konden bespreken. Een vriendengroep met een maatschappelijk tintje, zeg maar. Dit is steeds groter geworden en uiteindelijk hadden we rond de 70 schrijvers en hebben we zo’n 700 artikelen gepubliceerd. Iets om trots op te zijn!

Toch ontbrak er het een en ander: er was een tijd lang geen echte redactie die de artikelen controleerde, de kwaliteit was wisselend en soms was er een tijd geen artikel, terwijl we de lezers elke dag een artikel beloofden. Er miste structuur. Deze zomer hebben we stilgestaan bij de vraag: wat doen we met Young Critics? Daar is uitgekomen dat we doorgaan, maar op een meer professionele weg en met een totaal andere visie: geen focus op kwantiteit, maar op kwaliteit. Geen focus op een gezellig groep, maar juist op een professioneel platform waar jong Nederland haar stem op kwijt kan. We willen verder. Groeien. Een platform zijn dat altijd openstaat voor de opinie van jongeren. Dat vinden we belangrijk: in het polariserende klimaat waar we nu in leven is een open plek voor debat zonder taboes en politieke correctheid van essentieel belang. Dit zijn de veranderingen in het kort:

Van kwantiteit naar kwaliteit

Waar het nieuws steeds vluchtiger wordt, zoeken wij de diepgang. Waar we ons eerst focusten op meningen en columns, gaan we nu inzetten op essays en opiniestukken. Toen we net begonnen probeerden we op de vluchtige wereld in te spelen. Veel columns, aantrekkelijke ‘clickbait’-titels en zo veel mogelijk likes proberen te halen. Daar stoppen we mee: we gaan ons vooral focussen op de kwaliteit van artikelen. Dit zal betekenen dat de artikels langer en inhoudelijker worden en we waarschijnlijk minder vaak een artikel publiceren.

Actieve en veelzijdige journalistiek

We krijgen wel eens de vraag waarom we ons werk journalistiek noemen, terwijl we ook zeggen een opinieplatform te zijn. Wij zijn van mening dat journalistieke platforms die beweren objectief te zijn, bijdragen aan het wantrouwen dat heerst omtrent de traditionele media, omdat nieuws per definitie subjectief is. Welk nieuws wordt weergeven, maar vooral ook welk nieuws niet wordt weergeven, is al een keuze op zich. De interpretatie van de auteur, de schrijfstijl, de invalshoek, de gepresenteerde feiten, de weggelaten feiten, de kapstok, kortom: nieuws is nooit objectief. Wij zien journalistiek als een vierde macht die controle uitoefent, een broedplaats voor de publieke opinie en een arena voor het publieke debat. Niet als een plek om de werkelijkheid in een reeks feiten te representeren. Actieve journalistiek, noemen we dit. Niet slechts reactief vermelden wat er in een samenleving gebeurt, maar opzoek gaan naar de taboes, de status quo betwisten en de diepgang opzoeken bij ogenschijnlijk eenvoudige standpunten.

Het doel is hierbij belangrijker dan het middel. Vaak zullen we het in de vorm van geschreven tekst doen, maar waar het kan zullen we ook gebruik maken van andere vormen, zoals video, audio, beeld en webapplicaties. Een voorbeeld hiervan is onze vorige week gelanceerde website www.rutteIII.nl, een verzamelplaats van nieuwsberichten, tweets, facebookberichten en video’s van en over alle bewindslieden en ministeries van het huidige kabinet. 

Thema’s en eindredacteuren

De grootste kwaliteitsslag zit hem echter in onze nieuwe eindredacteuren: hierdoor hebben we inhoudelijke kennis op specifieke onderwerpen en mensen die actief de thema’s coördineren. Zij zullen zichzelf deze week voorstellen in een eigen artikel. Dit zijn de thema’s met hun eindredacteur:

  • Mens & Samenleving: Lieke bij ’t Vuur
  • Politiek & Maatschappij: Laura Jak
  • Economie & Ontwikkeling: Felix den Ottolander
  • Geschiedenis & Cultuur: Martijn van der Laan
  • Filosofie & Wetenschap: Ravian Ruys & Martijn van der Laan
  • Groen & Duurzaam: Marije Poort

Iedere eindredacteur zal zelf artikelen publiceren en een eigen netwerk onderhouden. Zo hopen we een hoop schrijvers aan te trekken en ze begeleiding te bieden binnen hun eigen specialisatie.

Tot slot

Ik wil graag afsluiten met twee oproepen. Allereerst zijn wie niets zonder onze auteurs. Lijkt het je wat om te publiceren op Young Critics, schroom dan niet ons te contacteren! Dit kan als vaste schrijver, maar houd ons ook in gedachten als je ooit eenmalig een essay wilt publiceren. Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Tenslotte wil ik graag nog vermelden dat donaties onze enige vorm van inkomsten zijn. Dit zorgt ervoor dat we niet hoeven te schikken naar de wensen van bepaalde geldschieters en we de site reclamevrij en toegankelijk voor iedereen kunnen houden. We zijn dus wel afhankelijk van jouw donatie. Op dit moment werkt iedereen vrijwillig aan Young Critics, maar een website en een redactie onderhouden kost nu eenmaal geld. We zitten vol ambitie en hebben ideeën voor allerlei projecten voor onze samenleving, maar daar hebben we jouw steun voor nodig! Kijk hier voor meer informatie waarom en hoe te doneren. We zijn je zeer dankbaar.

De meeste van onze artikelen delen we ook op facebook en twitter, dus houd die ook goed in de gaten. Dan rest mij jullie veel leesplezier te wensen en hopelijk zien we je terug in de bijdragen onder de artikelen of als auteur.


Young Critics draait volledig op donaties. Vond je dit artikel van Martijn van der Laan de moeite waard? En wil je graag meer van deze schrijver lezen? Steun ons dan in de vorm van een donatie of een kopje ☕!

Hieronder kun je iets bijdragen aan het artikel of de discussie aangaan. Ben je het met Martijn eens? Waarom wel/niet?