Dit wil ik doen als eindredacteur Groen & Duurzaam

Overstromingen, bosbranden, orkanen, voedselschaarste, oorlogen, vluchtelingenstromen; zomaar wat voorbeelden van gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Eén ding hebben ze gemeen: klimaatverandering. De opwarming van de aarde is de grote veroorzaker van de rampen waarmee we vandaag de dag mee te maken hebben. En waarvan is klimaatverandering het gevolg?

Van ons. Wij zijn de oorzaak, de oorzaak der oorzaken zou ik bijna willen zeggen. De mens put de aarde uit en ook in Nederland kunnen we er wat van. De gaskraan dichtdraaien? Welnee, dat gas levert toch geld op. Meer investeren in openbaar vervoer of de benenwagen? Welnee, asfalt is wat we nodig hebben. Minder vlees eten? Ben je gek, elke dag vlees eten is ons goed recht!

Met de vers aangestelde minister van Economie & Klimaat (wie heeft überhaupt bedacht om dit onder hetzelfde ministerie te plaatsen?) Eric Wiebes lijkt het niet veel beter te worden. In reactie op de vraag wat voor minister van Klimaat hij wil zijn: “Een economische. De kunst is om van klimaat een kans te maken voor de economie, maar ook van een goed draaiende economie een kans voor klimaat.” Het moge duidelijk zijn, voor meneer Wiebes staat het geld op nummer 1.

We moeten laten zien dat klimaatverandering niet iets is om te negeren, maar dat het de volle aandacht verdient.

Natuurlijk zijn er ook positieve dingen te benoemen. Vanaf 2018 geldt een verbod op de verkoop van de meest vervuilende brommers en scooters in heel Europa. Het nieuwe kabinet wil in 2030 alle kolencentrales sluiten en meer windmolens in de Noordzee plaatsen. Ook komt er een nieuw energieakkoord waardoor Nederland wel aan de doelstellingen van het klimaatakkoord kan voldoen.

Om te zorgen dat het niet alleen bij beloftes blijft, is het juist nu van belang om ons als jongeren met betrekking tot klimaat en duurzaamheid te laten horen. We moeten laten zien dat klimaatverandering niet iets is om te negeren, maar dat het de volle aandacht verdient. En daar wil ik als eindredacteur aan bijdragen. Niet alleen omdat ik graag wil dat onze aarde nog lang bewoonbaar blijft, maar ook omdat er vele andere facetten in de wereld aan klimaat gekoppeld zijn en dat nog niet genoeg wordt onderkent.

Ik zie jullie betogen en verhalen over de klimaatproblemen en klimaatoplossingen dan ook graag tegemoet!


Young Critics draait volledig op donaties. Vond je dit artikel van Marije Poort de moeite waard? En wil je graag meer van deze schrijver lezen? Steun ons dan in de vorm van een donatie of een kopje ☕ (€3,50)!

Alvast bedankt, door jou kunnen we blijven publiceren ☺

Hieronder kun je iets bijdragen aan het artikel of de discussie aangaan. Ben je het met Marije eens? Waarom wel/niet?