Het wordt tijd dat Hip Hop meer waardering krijgt

Hip Hop is kunst, betoogt Joram Bosker. Lees hier waarom de uitspraak dat Hip Hop muziek voor talentlozen is zo van de baan kan worden geschoven.

Jon Elbaz 7188382795_223b079898_h

Kendrick Lamar bracht afgelopen week een nieuw album uit. Een geweldige plaat waar zelfs De Wereld Draait Door een uitgebreid item over had. De liefhebbers mogen na het legendarische To Pimp A Butterfly opnieuw genieten van een indrukwekkend album dat de naam DAMN. draagt. Ook grote artiesten als Rihanna en U2 dragen een steentje bij. Het album vliegt alle kanten op zoals wij gewend zijn van Kendrick. Opnieuw pakt dit positief uit.

Op het album spreekt Kendrick zich uit over politiek, zijn persoonlijk leven en religie. Dit doet hij met geweldig geschreven poëtische teksten en een flinke dosis energie. Hierdoor heeft hij zijn luisteraars in een greep en laat ze niet meer los tot het laatste nummer afgelopen is.

Hip Hop is vaak heel direct en schuwt niet om controversiële onderwerpen te belichten. Iets wat in deze tijd hard nodig is. En toch lijkt Hip Hop nog steeds het ondergeschoven kindje.

Recent stond er een onderzoek in De Volkskrant van drie taalkundigen. Uit hun onderzoek bleek dat het vocabulaire van sommige rappers niet ten onder doet voor het vocabulaire van Mulisch. Iets dat voor veel liefhebbers van Hip Hop waarschijnlijk geen complete verrassing was. Toch klonk dit niet voor iedereen als muziek in de oren.

Naar aanleiding van dit nieuws raakte ik met iemand in discussie die vond dat Hip Hop het ergste was dat de muziek ooit is overkomen. Hij vond het muziek voor talentloze artiesten, gemaakt voor mensen die niet capabel zijn om naar ander muziekstijlen te luisteren. Toen ik vroeg welke Hip Hop artiesten hij kende kwam hij niet veel verder dan Lil’ Kleine. Vervolgens heb ik hem verteld over een aantal rappers die, in tegenstelling tot de rappers die je vaak op de radio hoort, wel diepgaande nummers schrijven. Of hij die uiteindelijk heeft beluisterd en of zijn mening daardoor nu anders is zou ik niet weten, maar ik hoop het echt.

Goede Hip Hop is poëzie. Waar de eerste rapnummers nog bestonden uit bijvoorbeeld simpele AABB rijmschema’s, zijn ze tegenwoordig soms zo complex dat ze uitvoerig geanalyseerd moeten worden om ze te kunnen doorgronden.

Bij Hip Hop denken mensen al snel aan de artiesten als Boef en Lil’ Kleine die met simpele teksten en beats de top-40 binnenkomen en schrijven op basis daarvan het hele genre af. Zonde! Goede Hip Hop is kunst. En omdat ik je hier graag van wil overtuigen geef ik hieronder de namen mee van drie rappers die met sterke teksten en innovatieve beats het genre hopelijk zullen redden.

1. Kendrick Lamar

2. Earl Sweatshirt

3. Joey Bada$$

Heeft dit nou je interesse gewekt en wil je meer weten over hoe deze artiesten hun teksten schrijven, kijk dan deze video!

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.