De kernwapens van President Trump

Yannick van Rossen ziet geen heil in het wapenbeleid van Trump. Des te meer kernwapens in omloop, des te groter het risico. Daarnaast is een nieuwe wapenwedloop met Rusland ook geen wenselijke ontwikkeling, vindt hij.

Nukemap bnbn

Eerder schreef ik over Kim Jong-Un en de obsessie van de media om te berichten over al zijn nucleaire escapades. Terwijl alle Westerse landen zich zorgen lijken te maken over het regime in Pyongyang, moeten we het gevaar een stuk dichter bij huis zoeken. Sinds begin dit jaar is het namelijk President Donald Trump die toegang heeft tot de Amerikaanse nucleaire codes. Graag neem ik jullie terug naar de periode voor de verkiezingen. Iedereen verklaarde Trump voor gek toen hij zijn beloftes maakte over het afschaffen van Obamacare, het instellen van een inreisverbod voor bepaalde Islamitische landen en het bouwen van een muur aan de Mexicaanse grens. De campagnetaal van Trump zou namelijk nooit daadwerkelijk vertaald worden in beleid. De beste man staat inmiddels twee maanden aan het roer en vertoont nog geen enkel teken van matiging. Ondanks het gebrek aan steun voor het afschaffen van Obamacare lijkt Trump zijn zin door te willen drijven, terwijl zijn twee varianten van het inreisverbod inmiddels door verschillende rechters onconstitutioneel verklaard. Ook het plan voor de muur lijkt Trump door te willen zetten. Het doordrammen van idiote ideeën wordt pas echt gevaarlijk als we kijken naar de uitlatingen van Trump op het gebied van kernwapens. Zo heroverweegt Trump zijn steun voor het officiële Amerikaanse streven naar een kernwapenvrije wereld en pleitte hij recentelijk voor het uitbreiden van het nucleaire arsenaal. Verder schijnt hij herhaaldelijk aan één van zijn adviseurs gevraagd te hebben waarom Amerika haar kernwapens niet kan gebruiken.

Als het op nucleaire wapens aankomt, lijkt Trump een aantal essentiële zaken niet te begrijpen. Allereerst heeft de kersverse president laten vallen dat hij bang is dat Amerika’s kernwapenarsenaal achterloopt op dat van Rusland. Het klopt dat Rusland iets voorloopt als we puur kijken naar aantallen, maar dit zegt niet alles. Zo heeft de VS meer afvuursystemen in gebruik en worden haar nucleaire capaciteiten bijgestaan door het meest geavanceerde conventionele leger ter wereld. Dit alles maakt het dat de uitlating dat Amerika zou achterlopen klinkklare onzin is. Maar zelfs als het wel waar zou zijn moet je je afvragen of investeren in kernwapens het juiste antwoord is.

Verder schijnt hij herhaaldelijk aan één van zijn adviseurs gevraagd te hebben waarom Amerika haar kernwapens niet kan gebruiken.

Volgens verschillende media zouden de opmerkingen van Trump het begin kunnen zijn van een nieuwe wapenwedloop tussen de VS en Rusland. Hij zou zelfs een verslaggever hebben verteld dat hij bereid was om deze strijd voor nucleaire superioriteit aan te gaan: ‘the Donald’ was er namelijk van overtuigd dat Amerika die strijd zou winnen. Wat Trump niet lijkt te begrijpen is het simpele feit dat er geen winnaars zijn in een wapenwedloop. Veiligheid is namelijk relatief en Rusland zal hoe dan ook reageren. Het resultaat zal zijn dat beide landen verschrikkelijk veel geld uittrekken voor hun nucleaire capaciteiten zonder dat hun relatieve veiligheid erop vooruit gaat. Sterker nog, een groter kernwapenarsenaal zou alleen maar betekenen dat het risico op een al-dan-niet opzettelijke ontploffing groter wordt.

Dit brengt ons bij het laatste punt dat Trump lijkt te ontgaan. Zelfs als hij niet gevraagd blijkt te hebben naar het gebruik van nucleaire wapens duiden zijn uitspraken over het uitbreiden van het kernwapenarsenaal op een compleet gebrek aan besef van de vernietigingskracht van deze wapens. Veiligheidsexpert Bill Perry is ervan overtuigd dat een eventuele kernoorlog tussen de VS en Rusland niets minder zou betekenen dat het einde van de hele beschaving. En waarschijnlijk heeft hij gelijk. De atoombommen op Hiroshima en Nagasaki waren speldenprikjes in vergelijking met de destructieve kracht van de bommen die Trump en Poetin op dit moment tot hun beschikking hebben. Hierboven staat een visualisatie door Nuclear Secrecy van de grootste gebouwde bom ooit, de zogenaamde Russische ‘Tsar Bomba’ in het geval van ontploffing in de Randstad.

Iedereen in die zich op het moment van impact in het blauwgrijze gebied begeeft zou per direct de dood vinden, terwijl het oranje gebied de thermische radiatie weergeeft. Iedereen in dit gebied zou door de ontploffing derdegraadsbrandwonden oplopen. Deze ene bom zou bij detonatie in het bovenstaande gebied meer dan twee miljoen doden opleveren, met nog eens bijna vier miljoen gewonden.

Veiligheidsexpert Bill Perry is ervan overtuigd dat een eventuele kernoorlog tussen de VS en Rusland niets minder zou betekenen dat het einde van de hele beschaving.

Beeld je nu eens in dat het arsenaal van de Verenigde Staten uit 6800 kernkoppen bestaat, en dat van Rusland uit 7000. Uiteraard zijn die niet stuk voor stuk zo destructief als de Tsar Bomba, maar zelfs als we uitgaan van de bommen op Hiroshima en Nagasaki is het gecombineerde arsenaal van de twee grootmachten genoeg om de hele wereld op te blazen. Veel wetenschappers vinden berusting in het idee van ‘mutually assured destruction’. Zij gaan er dat de politieke leiders weten dat het starten van een nucleaire oorlog ervoor zal zorgen dat hun eigen land van de kaart wordt geveegd. Waarschijnlijk hebben ze gelijk, maar toch is het zorgwekkend dat een Amerikaanse president openlijk pleit voor het uitbreiden in plaats van beperken van de nucleaire capaciteiten. Mensen maken fouten, en het feit dat er zoveel wapens in omloop zijn verhoogt het risico op een wereldvernietigende blunder. Laten we hopen dat andere invloedrijke figuren in Washington ervoor kunnen zorgen dat Trump van gedachten wisselt, zodat hij verder gaat waar zijn presidentiele voorgangers waren gebleven: praten met Rusland over het afbouwen van hun nucleaire capaciteiten.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.