Mijn zoektocht naar geluk: Deel 4

Joyce Kamerbeek is al jaren bezig met een zoektocht naar geluk. Wat maakt haar gelukkig en wat niet? Heeft ze de juiste keuzes gemaakt? Wat is geluk eigenlijk? De komende tijd geeft ze een kijkje in haar dagboek en beschrijft ze haar reis op weg naar geluk in de de reeks ‘Mijn zoektocht naar geluk’. Lees hier het vierde deel.

jpmm 17343980625_63dc5a9bd0_h

Mijn zoektocht naar geluk staat op een laag pitje. Ik ben te druk met alles wat ik zou moeten doen, maar niet doe. Terwijl ik mijn cappuccino drink op mijn vrije woensdagmiddag, vraag ik me af waarom ik überhaupt op zoek ben naar geluk. Ik heb niks te klagen. Ik kijk om mij heen en het terras zit vol. Net zoals altijd vraag ik mij af waarom al deze mensen hier zitten te niksen in de zon en een wijntje drinken om 13:00 op een doordeweekse dag. Een doordeweekse dag, maar ik heb ook zin in wijn dus ik bestel een glas.

Vrij zijn op woensdag als je geen student of moeder bent, is op zich best een luxe. Ik kan het me permitteren om 32 uur te werken en ik geniet er volop van. Toch spookt het ‘op zoek zijn naar geluk’ nog steeds door mijn hoofd, want ik kan morgen zomaar wakker worden en me afvragen waarom alles zo gigantisch in de soep loopt in mijn leven. Het ontevreden gevoel dat continue aan mij knaagt ontstaat voornamelijk omdat alle mooie plannen die ik had, nog niet eens in de kinderschoenen staan. Mijn boek wat nu al drie keer af had kunnen zijn, ligt nog steeds te stoffen in mijn hoofd. Het idee is er, maar ik durf er niet aan te beginnen. Angst om te falen, angst voor kritiek, angst dat het niet aan mijn eigen eisen voldoet.

Ik zou een hoop kunnen zijn, dat weet ik inmiddels van mezelf. Mijn hoofd zit vol prachtige ideeën die ik alleen nog maar tot werkelijkheid hoef te brengen, maar het stukje ‘doen’ houdt me weergaloos tegen. En ik doe niks om er tegenin te gaan. De ene dag is zijn zoals alles is genoeg, de andere dag vraag ik me af waarom ik niet alles uit mijn kunnen haal en klap dan meestal hysterisch mijn laptop open bomvol goede ideeën. Nog geen uur later lig ik op de bank met Netflix. Dat is mijn probleem. Wil ik wel graag genoeg?

Soms geef ik het geld de schuld. ‘Met geld kun je alles.’ Het is de grootste onzin die ooit in mijn gedachtegang naar boven is gekomen. Geld is een fijne bijkomstigheid, een handig middel voor een extra investering en ontzettend fijn om mee te shoppen, maar met een hoop wilskracht kom je er ook. Wilskracht is het vermogen om iets te willen en die ook uit te voeren volgens Encyclo.nl. Ik heb duidelijk de wil, maar niet de kracht. Waar moet ik die gaan zoeken dan?

Mijn hoofd zit vol prachtige ideeën die ik alleen nog maar tot werkelijkheid hoef te brengen, maar het stukje ‘doen’ houdt me weergaloos tegen.

Inmiddels heeft mijn zoektocht naar geluk gezorgd voor nog meer onrust in mijn hoofd. Ik ben erachter gekomen dat niet alleen het geluk ontbreekt, maar ook de wilskracht om dingen voor elkaar te krijgen en meer te willen dan ik al heb. Ik voel me rupsje nooit genoeg. Gisterenavond laat verfde ik mijn kastje in een nieuwe kleur. Het was donker en het slechte licht in mijn woonkamer zorgde ervoor dat ik niet goed kon zien wat ik deed, maar het moest en zou gebeuren, meteen. Na afloop had ik een voldaan gevoel. Vanochtend toen ik wakker werd begon het hele probleem weer opnieuw. Ik pakte een emmer verf en begon de muren opnieuw te schilderen. Om 12:30 gunde ik het mezelf eindelijk om even op het terras neer te strijken en te genieten van de zon. Toen besloot ik deze column te gaan schrijven. Ik kon tenslotte niet niks doen. Succesvol worden en op een terras met wijn gaat niet samen.

Mijn bezigheden lijken een uitvlucht te zijn voor dat wat er echt moet gebeuren. De simpele dingen, zoals het verven van een kastje of een muur, zijn bezigheden waar ik niet gigantisch in kan falen. Als het mis gaat, verf ik er gewoon een nieuwe laag overheen.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.