Hel en verdoemenis door nieuwe wietwet

Bangmakerij rondom drugsgebruik is een terugkerend fenomeen. Marije Poort zag het afgelopen week weer voorbij komen in de Metro en vindt dat het maar eens afgelopen moet zijn.

marijuana-1910598_1280

Al bladerend door het gratis krantje van de Metro, stuitte ik op een pagina over de nieuwe wietwet. Door deze wet vallen straks het telen en transporteren van wiet ook onder het gedoogbeleid. Maar dat ziet niet iedereen zitten, bleek uit de betreffende pagina. Een verslavingsdeskundige vreest dat meer jongeren verslaafd zullen raken en dat de wet criminaliteit in de hand speelt. Daaronder stond een interview met een ex-verslaafde. Met verbazing sloeg ik dit enkele seconden gaande. Wat een bangmakerij.

Laten we even naar de feiten kijken. Cannabis staat op de 10e plaats als het gaat om schadelijkheid. Nog vóór cannabis staan tabak en alcohol. Juist ja, twee middelen die gewoon vrijelijk te verkrijgen zijn in de supermarkt. Alcohol en tabak staan ook boven cannabis wat betreft verslavingsgevoeligheid. Al zijn er wel relatief meer cannabisgebruikers verslaafd dan alcoholgebruikers.

De feiten liegen er dus niet om. Ik hoef maar naar de supermarkt te gaan of ik kan een krat vol met hel en verdoemenis kopen. Maar waarom kijkt een groot deel van de samenleving daar raar van op als ik dat zeg? Het is toch maar een biertje. Ik hoef maar naar buiten te lopen uit een bedrijf, theater of ziekenhuis(!) en ik moet eerst door een walm van kankerverwekkende stoffen heen. Maar als ik daar wat van zeg dan reageert men met: “Dan loop je hier toch niet?”. Begrijp me niet verkeerd, ook als dit allemaal cannabisrokers zouden zijn dan zou ik dat, als halve astmapatiënt, ook niet heel prettig vinden. Ik vind dan ook zeker niet dat iedereen overal maar een jointje mag roken, maar dat is een ander verhaal. Want ik vind wel dat iedereen zelf de keuze moet kunnen maken of hij/zij drugs gebruikt, in welke vorm dan ook.

Ik ben het geschreeuw over drugs dan ook meer dan zat. Veel staten in Amerika lijken het wel te hebben begrepen. Daar is cannabisteelt zelfs legaal. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van marihuana nauwelijks veranderde na legalisering, het gebruik blijft nu zelfs al een aantal decennia nagenoeg gelijk. Onderzoekers trekken dezelfde conclusies als het gaat om criminaliteit, de legalisatie van cannabis had geen invloed op bijvoorbeeld diefstal en gewelddadig gedrag. Nee, helaas ook niet in positieve zin.

Tuurlijk brengt het gebruik van drugs risico’s met zich mee. Roken verhoogt de kans op longkanker, het drinken van alcohol beschadigt de hersencellen en intensief cannabisgebruik kan (gecombineerd met bepaalde genen) de kans op schizofrenie vergroten. Maar is een totaal verbod hier het antwoord op? Nee. Juist door regulering van Cannabis komt er zicht op de kwaliteit van en het THC gehalte in de wiet. Voorlichtingscampagnes zijn van belang om jongeren te informeren van de risico’s. Het geroeptoeter in artikelen over de ernstige gevaren hoort hier alleen niet onder.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.