Waarom zou je altijd gelukkig moeten zijn?

Is het eigenlijk wel wenselijk om altijd gelukkig te zijn?

Gaetan D'Hondt 136883670_7dbdf792f6_b

“Nederland stijgt op lijst gelukkigste landen van de wereld”, kopt de NOS op haar website. Op Facebook zie ik dit nieuws ook meerdere keren voorbij komen. Wij zijn gestegen van plek 7 naar plek 6 op de lijst van gelukkigste landen ter wereld volgens het World Happiness Report 2017. In het rapport wordt geluk gedefinieerd aan de hand van verschillende factoren, zoals gelijke verdeling van welvaart, sociale verbondenheid, vertrouwen in de samenleving en de overheid, kwaliteit van de zorg en vrijheid. Dit nieuws komt op de Internationale Dag van het geluk. Ook het CBS komt op deze dag met cijfers over geluk. Vorig jaar zei maar liefst 88 procent van de Nederlandse volwassenen dat ze zich gelukkig voelden.

En toch wordt er een hoop geklaagd in Nederland. Hoe komt dat? En is het goed om altijd maar te focussen op geluk?

De mens ziet negatieve dingen nou eenmaal eerder dan de positieve dingen. De zogenaamde negativity bias. Dit oog voor bet negatieve stamt nog uit de oertijd, toen de mens om te overleven gevaar heel snel moest observeren. Het negatieve woog dus zwaarder dan het positieve. Een instinct dat wij nog steeds bezitten.

Ook politici en de media concentreren zich vaak op het negatieve. Politici hebben de neiging om zich uit te laten over wat er allemaal “fout” gaat in ons land. De media nemen deze negatieve berichten daarna over waardoor ze meer opvallen. Eigenlijk is er een overdreven focus op alles dat negatief is.

De mens ziet negatieve dingen nou eenmaal eerder dan de positieve dingen.

Negatieve aspecten benoemen hoeft natuurlijk ook niet meteen te betekenen dat je ongelukkig bent. Kritisch nadenken kan juist goed zijn en helpen om te bepalen wat je nou daadwerkelijk gelukkig maakt. Maar overdrijven wij deze zoektocht naar geluk niet een beetje?

Dit onderzoek, social media en zelfhulpboeken: Geluk is een hot item. Natuurlijk wil iedereen zoveel mogelijk gelukkig zijn. Maar werkt deze zoektocht naar geluk niet soms niet averechts? Tegenwoordig wordt negativiteit steeds meer als iets slechts gezien. Dit terwijl, zoals hierboven ook beschreven, de focus op het negatieve in sommige gevallen ook erg van pas kan komen. Soms ongelukkig zijn is iets dat je niet kan voorkomen. En wanneer je je af en toe weemoedig voelt zie je ook beter in waar je wel gelukkig van wordt. Laten we ons daarom niet te veel focussen op constant geluk. Accepteer dat je je soms wat minder voelt en gebruik dit als kracht om er weer sterker en wijzer uit te komen.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.