Prachtig saai Nederland

De verkiezingen zijn afgelopen. Iedereen sprak over een zinderende en spannende verkiezingsnacht, waarvan Dionne Stax en de PvdA nog slapeloze nachten zullen beleven. Toch vond Martijn van Engelenburg dat Nederland saai stemde, prachtig saai zelfs.

Sebastiaan ter Burg 16855370562_c0b24eeea3_k

Deze week was het zover: verkiezingen. De uitslag is bekend geworden na een bittere strijd om het land te overtuigen. Oh nee, zo bitter was de strijd niet. Het was een vrij saaie vertoning als ik eerlijk mag zijn. Zelfs na alle pogingen van de media en sommige rechtse politici om er een een tweestrijd van te maken is het niet gelukt. Uiteindelijk is iedereen lekker normaal gebleven.

De saaie vertoning mag dan als negatief worden weggeschreven door sommige media, maar voor Nederland is het alleen maar positief dat het hier zo saai is. Politiek is niet iets dat moet vervallen in één en al sensatieverhalen. Sensatie zoek je maar in je eigen leven, niet in het landsbestuur.

Ook al was de verkiezing naar mijn idee niet de meest spectaculaire. Het was wel precies wat ik verwacht en gehoopt had. Door het uitblijven van de tweestrijd ontstond de mogelijkheid om het Nederlandse systeem in haar volle kracht te zien. Alle (grote) partijen kregen de mogelijkheid om aandacht op zich te trekken. Zij het in debatten of tijdens het reguliere campagnevoeren. De normale bliksemafleider van de aandacht (Wilders) bleef weg bij veel debatten waardoor de aandacht werd verdeeld over de andere partijen.

Wat mij opviel, dat waren de kleine botsingen tussen de partijen die ideologisch dicht bij elkaar liggen. Dit doet mij erg denken aan een term uit de biologie. Namelijk de term ‘competition avoidance’ oftewel het vermijden van competitie. In de biologie wordt deze term gebruikt om het ontstaan van niche soorten binnen soorten te verklaren. Er is bijvoorbeeld een diersoort die nootjes eet. Op een gegeven moment blijken de sterkere exemplaren binnen deze diersoort de grote nootjes op te eten. De rest van de diersoort blijft over met de kleinere nootjes. Langzamerhand ontstaan er verschillen binnen de soort. De sterkere exemplaren worden groter en de anderen worden kleiner. Binnen deze groepen ontstaan deze verschillen ook weer en er komen steeds meer niches binnen deze soort.

Elke partij heeft zijn eigen nootjes (stemmers) gevonden en ze hebben gestreden op de grenzen van hun territorium.

Zo kunnen we de versplintering van het Nederlands partijstelsel nu ook zien na deze verkiezingen. Elke partij heeft zijn eigen nootjes (stemmers) gevonden en ze hebben gestreden op de grenzen van hun territorium. Het afgebakende territorium zal maximaal voor de komende vier jaar bekend zijn voor de partijen. In deze tijd bestaat voor elke partij de mogelijkheid om de grond waarin de nootjes groeien te bewerken. De vraag is alleen, weten partijen eigenlijk wel hoe ze nootjes moeten verbouwen?

Ik denk dat partijen best weten hoe zij nootjes moeten kweken. Het probleem zit hem erin dat het Nederlands kiesstelsel net als het klimaat niet een gesloten ecologisch systeem is. De invloeden komen niet alleen van de partijen, maar vanuit de hele maatschappij, de media, andere landen en het klimaat. Hoe goed je ook bent in het kweken van noten, als je geen rekening houdt met de veranderende omstandigheden om je heen kan het zomaar zijn dat je een slechte oogst hebt, ook al zijn je werkwijzen nog steeds exact hetzelfde.

Zoals het in Nederland altijd gaat zullen ze een coalitie moeten vormen om zoveel mogelijk nootjes de kans te geven om te groeien.

Vandaag zullen de winnende partijen zichzelf op de borst kloppen en de verliezende partijen zullen, als ze slim zijn, de oogst die ze hebben koesteren. Beide groepen zullen nu samen komen om te kijken hoe ze de grond de komende jaren gaan verbouwen. Zoals het in Nederland altijd gaat zullen ze een coalitie moeten vormen om zoveel mogelijk nootjes de kans te geven om te groeien. Nootjes die over (maximaal) vier jaar de voeding geven voor een nieuwe verdeling.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.