De regisseur van je eigen sprookje

Liefde is een complex begrip, zeker in de vluchtige maatschappij van vandaag is binden steeds moeilijker geworden. Toch moeten we geen genoegen nemen met 'prima' in de liefde, vindt Joyce Kamerbeek.

Pexels sunset-hands-love-woman

Ik neem een slokje van mijn wijn en staar naar een leeg vel. Hoe moet liefde zijn? vraag ik mezelf af terwijl de playlist van Letters to Juliet op staat die ik zojuist voor de vijfde keer in twee maanden heb gekeken. Hoe moet liefde zijn? Is liefde ruimte geven aan de persoon waar je van houdt en wachten tot hij er klaar voor is? Willen wij vrouwen wachten? Kunnen wij wel wachten terwijl we eigenlijk smachten naar het sprookje waar we zo naartoe leven met onze prins op het witte paard? Er is geen goede manier, geen foute manier. Liefde is zoals ze is, maar als ik dan toch een definitie moet geven, dan hoop ik met heel mijn hart dat ze is zoals hieronder staat beschreven.

De meeste sprookjes zijn bedrog

Is het naïef om in sprookjes te geloven en te hopen dat we ooit zullen eindigen met onze prins op het witte paard? Een man die geen genoegen neemt met ‘nee, ik heb geen tijd nu,’ maar die jouw tijd afdwingt omdat hij gelooft dat het de moeite waard is om nu op dit moment tijd door te brengen met elkaar. Een man die ziet hoe mooi je bent en elke keer weer versteld staat over jouw schoonheid die niet alleen van buiten straalt, maar ook vanbinnen. Sprookjes, we wuiven ze weg omdat we bang zijn te eindigen met niks. Maar moeten we dan kiezen voor ‘prima’ of ‘goed genoeg’?

Jouw prins op het witte paard hoeft geen echte prins te zijn. Hij hoeft niet rijk te zijn, knap of intelligent. Hij hoeft zelfs voor de wereld niet bijzonder te zijn, als hij dat maar voor jou is.

Ook al is de liefde niet meer zoals ze 100 jaar geleden was en leven we niet in een idyllisch dorpje ergens in Toscane, we zijn het verplicht om onszelf het beste te gunnen. Geen ‘prima’ en geen ‘goed genoeg’. Die twee gaan niet samen in een zin met het woord ‘liefde’. Liefde verdient een hoofdletter, of de zin er nu mee begint of eindigt. Jouw prins op het witte paard hoeft geen echte prins te zijn. Hij hoeft niet rijk te zijn, knap of intelligent. Hij hoeft zelfs voor de wereld niet bijzonder te zijn, als hij dat maar voor jou is. Liefde is een gevoel en ontstaat in een fractie van een seconde. Zo gelukkig als het je kan maken op dat ene moment, kan het je ook kwetsen en verdriet doen. Liefde heeft de meest uiteenlopende emoties en dat kan ons angstig en onzeker maken, maar wat we ervoor terugkrijgen is zoveel meer waard.

De regisseur van je eigen sprookje
Ik geloof in sprookjes. Ik reed langs de mooiste dorpjes in Italië met mijn eerste liefde en at aan lange tafels met een Italiaanse familie. Dat was mijn sprookje. Samen lachen om vroeger en praten over later, maar genieten van het nu. Mijn sprookje viel in duigen, maar ondanks mijn gebroken hart, weigerde ik te geloven dat we op de wereld zijn gekomen om maar één keer verliefd te worden. Van de liefde leer je wanneer het goed voelt en wanneer het pijn doet. Ondanks de tijd die ik nodig had werd ik jaren later opnieuw verliefd en begon opnieuw met het schrijven van mijn eigen sprookje. Het bevatte alle narratieve elementen. Het was bijna perfect, tot het kapot ging. Als er een deur sluit, zal er een andere openen. Ik geloof dat mensen uit je leven verdwijnen om ruimte te maken voor een nieuwe mensen, nieuwe liefdes en nog meer leermomenten om jou te maken tot de persoon die je vandaag de dag bent. Ook loslaten is liefde. Niet veel later werd ik opnieuw verliefd en dat ben ik nog steeds, maar ik blijf groeien en de lagen van de liefde ontdekken.

Liefde betekent ook dat je alles om je heen laat vallen zonder er maar een moment over na te denken. Niet omdat je opgeeft, maar omdat de persoon waar jij van houdt je nodig heeft, nu op dit moment. Niet morgen, niet later. Nu. Liefde is ook verdriet en woede. Boosheid loslaten is zoveel makkelijker als er geen liefde in het spel is, daarom schreeuwen we soms tegen de mensen waar we van houden ondanks de pijn die we ermee veroorzaken. De liefde is meedogenloos.
Liefde betekent ook dat je het goed praat en dichter naar elkaar toe groeit. Het zorgt ervoor dat je lacht om haar stomme grapjes en om zijn stomme gewoonte zijn zooi te laten slingeren. Liefde is een branderig gevoel vanbinnen in je hart dat je krijgt als je hem aankijkt. Liefde is haar blik die jou er jaar in jaar uit weer aan herinnert waarom zij het voor jou is. Zij is het.

Liefde is onmetelijk. Je weet dat het Universum al haar krachten heeft verzameld om te zorgen dat jullie elkaar zouden ontmoeten.

Liefde is onmetelijk. Je weet dat het Universum al haar krachten heeft verzameld om te zorgen dat jullie elkaar zouden ontmoeten. Of het nou tijdelijk is of voor altijd, liefde kent geen houdbaarheidsdatum. Soms betekent het magische gevoel van liefde het hebben van een gebroken hart, want als je die hebt, dan weet je dat het echt was. Maar liefde betekent ook dat je moet durven kiezen en bereid moet zijn te gaan voor waar je van houdt. Soms betekent dat het opgeven van je vrijheid. Het is allemaal onderdeel van een groter plan en dat is het delen van je succes en je dromen waarmaken met steun van de persoon waar jij van houdt.

Sprookjes waarmaken kunnen we alleen zelf, er alleen in geloven is niet genoeg. Wacht niet 3, 5 of 30 jaar voor je de ware achterna gaat, vooral niet als ze voor je staat. Van haar is er maar één. Of je er klaar voor bent of niet, er is niemand zoals zij. Er is niemand die jou kan zien door haar ogen en door haar ogen ben jij op je mooist. Van haar is er maar één.

“What” and “If” are two words as non-threatening as words can be. But put them together side-by-side and they have the power to haunt you for the rest of your life: What if? What if? What if? I don’t know how your story ended but if what you felt then was true love, then it’s never too late. If it was true then, why wouldn’t it be true now? You need only the courage to follow your heart. I don’t know what a love like Juliet’s feels like – love to leave loved ones for, love to cross oceans for but I’d like to believe if I ever were to feel it, that I will have the courage to seize it. And if you didn’t, I hope one day that you will. All my love, Juliet”
- Letters to Juliet

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.