Hoge cijfers zeggen niet alles

Je bent tegenwoordig geen nerd meer als je hoge cijfers haalt. Hoge cijfers zijn juist belangrijk om aangenomen te worden voor die gewilde baan. Maar staar je er niet blind op, zegt Renate Busstra. "Doe ook veel werkervaring op en geniet vooral van je studententijd."

pexels-photo-235558

Gemotiveerde medeleerlingen, iedereen kent ze wel. Vaak hebben ze een hekel aan het motto: ‘liever een zes zonder stress, dan een zeven zonder leven.’ Toen ik nog op de middelbare school zat was het stoerder om een drie te halen dan een dikke vette acht, want met een acht was je pas echt een ‘uber kneus’ of een ‘no lifer.’ Naar mijn mening is er tegenwoordig sprake van een omwenteling wat betreft het halen van slechte cijfers. Scholieren waarderen het steeds vaker als een medeleerling een hoog cijfer haalt voor een tentamen.

Keuzes maken voor later

Het leven bestaat uit keuzes maken, zo ook tijdens je studie. Wat wil je als student eigenlijk? Een leuke cv opbouwen en op je eindlijst misschien allemaal zesjes? Of heb je jouw studententijd doorgebracht met je studieboeken als beste vrienden eenzaam op je kamertje prijkend met allemaal tienen? Het is een lastige keuze voor veel studenten. Zelf zit ik ook met het dilemma of ik liever goede cijfers wil halen of een fantastisch cv wil opbouwen. Persoonlijk heb ik gekozen voor de laatste optie. Naar mijn mening kan je beter werkervaring opdoen in plaats van theorie en feitjes leren over je vakgebied.

Hoge cijfers, hoog maandsalaris

Doctor Monique Bijker deed onderzoek naar of het beter is om hoge cijfers te halen of een goed cv op te bouwen. Zij interviewde hierover twintig grote werkgevers in Nederland. Uit haar onderzoek blijkt dat je met hoge cijfers eerder een baan scoort, en dat de hoogte van je cijfers ook je maandsalaris anderhalf jaar na het afstuderen bepaalt. Tegen alle verwachtingen in kan een bestuursfunctie of een buitenlandse stage zelfs negatief uitpakken. In interview met Trouw geeft Bijker aan dat werkgevers vinden dat studenten surrealistische verwachtingen creëren over hun toekomstige werkzaamheden. Daarnaast benadrukt Bijker dat werknemers kneedbaar moeten zijn. Hoe meer werkervaring, hoe lastiger dat is.

Kennelijk hechten bedrijven weinige waarde aan werkervaring. Toch geven dezelfde bedrijven aan dat universitair afgestudeerden binnen de bedrijfswetenschappen moeite hebben met hun kennis in de praktijk te brengen. Er bestaat dus een groot gat tussen werkervaring en competenties die studenten op de opleiding leren. Vanuit mijn perceptie zijn nevenactiviteiten in het belang van je studie in zulke gevallen juist goed. Je doet dan namelijk werkervaring op waardoor de kloof tussen vaardigheden en ervaring minder wordt.

Meer dan 35 procent van de werkgevers geeft aan dat studiegerelateerde praktijkervaring belangrijker is dan hoge cijfers.

Er is nog hoop

Hoewel Bijker haar resultaten erg negatief uitpakken voor mensen die net zoals ik liever in hun cv investeren, blijkt uit nadere interviews met academische bedrijven zoals UniPartners dat het misschien toch nog goed komt met cv-investeerders. Gemiddeld een acht op je cijferlijst, maar nul werkervaring? Je bijklussende studiegenoot met gemiddeld een mager zesje heeft meer kans op werk, stelt UniPartners. ‘Het maakt zelfs niet altijd uit wat starters precies voor werk hebben gedaan, als ze maar iets hebben gedaan’, is volgens de onderzoekers een veelgehoorde opmerking vanuit het bedrijfsleven. Om mensen met een fantastisch cv een hart onder de riem te steken geeft meer dan 35 procent van de werkgevers aan dat studiegerelateerde praktijkervaring belangrijker is dan hoge cijfers. Bovendien zegt iets meer dan 32 procent dat overige werkervaring ook van groot belang is.

Cijferlijst belangrijk, maar niet doorslaggevend

Uit het onderzoek van Bijker kunnen we concluderen dat cijfers belangrijk kunnen zijn wanneer bijvoorbeeld een grote respons op een vacature is. Persoonlijk ben ik het hier deels mee eens, maar een balans vinden tussen hoge cijfers en cv gerelateerde zaken is naar verwachting de beste optie om uiteindelijk een baan te vinden na het afstuderen.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.