Mijn zoektocht naar geluk – Deel 3

Joyce Kamerbeek is al jaren bezig met een zoektocht naar geluk. Wat maakt haar gelukkig en wat niet? Heeft ze de juiste keuzes gemaakt? Wat is geluk eigenlijk? De komende tijd geeft ze een kijkje in haar dagboek en beschrijft ze haar reis op weg naar geluk in de de reeks ‘Mijn zoektocht naar geluk’. Lees hier het derde deel.

Kate Williams Zoektochnaargelukdeel1

Vorige week was ik er nog van overtuigd dat je geluk niet in een boek vindt. Eigenlijk ben ik het daar nog steeds wel mee eens, maar afgelopen week strandde ik weer in een boekenwinkel waar ik een parel vond die toch wel mijn interesse wekte: ‘The happiness project.’

Weer een poging om toch enigszins wat geluk te vinden in een boek, of in ieder geval een start te maken. Eigenlijk klinkt dat gek, vooral omdat iedereen weet dat je niet een boek openslaat en geluk daar zo voor je klaarligt. Je kan de bladzijde met zogenaamd ‘geluk’ uitscheuren en in je broekzak stoppen, maar uiteindelijk vergeet je hem een keer uit je zak te halen voor hij de was in gaat en je geluk wordt met gemak weer weggespoeld.

Geluk moet een weg vinden in je aderen, je hart, je ziel. Het moet er zo ingebakken zitten dat geen storm het eruit kan wassen of waaien. Dat lijkt onmogelijk, maar ik zie om me heen dat het mogelijk is. Een goed voorbeeld is het geluk dat ouders voelen als ze een eerste blik werpen op hun pasgeboren kindje. Hun blik, emotie, houding, het schreeuwt 100% geluk. Ik voel daar slechts een fractie van, voornamelijk als de wind goed staat en mijn hormonen me met rust laten.

Ik wil verliefd kijken naar mezelf en trots zijn op wat ik doe, zonder dat het altijd maar meer moet en beter.

Is het gek dat ik precies dat gevoel elke dag wil ervaren als ik wakker word? Ook al heb ik nog geen kleine spruit op de wereld gebracht waar ik elke dag verliefd naar kan kijken? Ik wil verliefd kijken naar mezelf en trots zijn op wat ik doe, zonder dat het altijd maar meer moet en beter.

Ik wil mensen ontmoeten die geluk ademen en uitstralen en zo tevreden zijn met het leven dat ze geen woorden hebben om uit te leggen hoe het voelt. ‘Het is zo geweldig, je weet het pas als je het voelt.’ Ja dat wil ik, elke dag en ik heb levend bewijs nodig om zeker te weten dat het bestaat en het geen illusie is.

‘Ben je zo ongelukkig dan?’ wordt me de afgelopen weken wel is gevraagd. Nee, ik ben niet ongelukkig, in tegendeel, maar mijn definitie van geluk is een gevoel dat niet te omschrijven is en precies dat gevoel is momenteel 60% in plaats van 100%. Als perfectionist leg ik de lat altijd net iets te hoog en elke keer als ik een doel behaald heb, bestaat er geen euforisch, blij gevoel. Op het moment dat er een doel behaald is, wordt er vrijwel direct een nieuw doel gesteld. Ik zit in een trein zonder tussenstop en ben of bezig met nieuwe doelen die nog in de toekomst liggen, of ik pieker over de fouten die ik gemaakt heb in het verleden. Het heden is voor mij onbekend.

Die sneltrein waar ik in zit, zit propvol. Inmiddels is er een soort praatgroep ontstaan in die trein vol met mensen op zoek naar ‘geluk’ en op zoek naar zichzelf. Ik ontmoet meer mensen met problemen dan ik vroeger deed. Iedereen lijkt open te durven communiceren over wat ze dwars zitten, waar ze aan willen werken en wat momenteel niet klopt in hun leven. Het zijn stuk voor stuk gebroken wezentjes, maar in mijn ogen allemaal prachtig. Perfect is toch niemand, perfect kun je beter ver vandaan blijven.

“There is a crack in everything
That’s how the light gets in.” – Leonard Cohen

Geluk is nu

Beetje bij beetje begin ik steeds meer door te hebben dat geluk een ‘nu’ moment is. Tuurlijk geven fijne herinneringen je een gelukkig gevoel en kan ook de toekomst een fijn gevoel in je naar boven brengen, maar echt ‘nu-geluk’ is de beste van allemaal. Een compliment, een knuffel van een geliefde, een enorme lachbui, gezondheid, zelfverzekerd zijn, rust, ontspanning, liefde, seks, slapen, de zon, een wandeling…allemaal momenten die kunnen helpen met het creëren van geluk. Geluk is dus maakbaar. Ook wanneer je het in jezelf zoekt kun je zelf momenten creëren die geluk bevorderen.

“Oke, dat is allemaal hartstikke interessant, geluk is maakbaar. Waarom ga je al die dingen dan niet doen tot je dat mega fantastische, euforische gevoel hebt waar je zo naar op zoek bent?”
“Omdat de weg naar de hel is geplaveid met goede voornemers.”
“Wat bedoel je?”
“Hoeveel van jouw goede voornemens heb je daadwerkelijk uitgevoerd?”
“Geen een.”

We willen van alles. We willen geluk, rust en een goede gezondheid, maar als puntje bij paaltje komt, liggen onze doelen aan de andere kant van een hele hoge berg waar we niet overheen kunnen klimmen, simpelweg omdat we de energie er niet voor hebben. We stellen doelen zonder ons af te vragen waarom we die doelen eigenlijk willen behalen en zijn daarom vaak maar half gemotiveerd. Wat wil je nu eigenlijk echt bereiken? Wat wil jij als persoon? Stel jezelf die vraag en ga vanuit daar verder groeien, stel één doel, een doel die bijdraagt aan ultiem geluk.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.