Debat 1: Het debatcircus is nog niet helemaal opgetuigd

De kop is eraf, het eerste debat (zonder Rutte en Wilders) was een feit. Nederland keek liever Boer Zoekt Vrouw en dat was terecht, want echt spetteren wilde het debat bij RTL niet, vond Ischa Walburg.

NOS Roemer VS Klaver

Het premiersdebat wordt al een tijdje gehypet als het meest baanbrekende moment in de parlementaire geschiedenis van dit universum. Nadat Emile Roemer in 2012 een uitglijder maakte in het premiersdebat en dat voor een keerpunt in de peilingen zorgde, heeft dit debat een hoge status verworven en willen de meeste lijstrekkers dolgraag deel uitmaken hiervan. Want het geeft antwoord op de vraag: ‘Wie is de beste premierskandidaat?’

Alhoewel de afwezigheid van de rechtse heren in eerste instantie een voordeel leek voor de partijen die wél aanwezig zijn, stuitte men al snel op een probleem: genoeg munitie maar te weinig doelwitten.

Het debat bestaat normaliter uit de vier grootste partijen volgens de peilingen, die kunnen immers de mogelijke premier leveren. Het was dit keer echter niet te zeggen welke partijen de derde of vierde plek in zouden mogen nemen. Meerdere partijen lagen zo dicht bij elkaar in de peilingen, dat ze in de foutmarge streden om een plek. Aangezien het volgens RTL onrechtvaardig zou zijn om een dergelijk klein verschil een keuze tussen partijen te maken, besloot RTL om het aantal deelnemers uit te breiden naar 5. Dat was tegen het zere been van Rutte en Wilders. Beide heren hebben al een één op één debat in de agenda staan en ze hebben er geen baat bij dat een andere lijsttrekker zich in die tweestrijd mengt.

Het debat vond gisteren plaats in de Rode Hoed, voor de lijstrekkers een belangrijk moment. Veel kiezers hebben nog niet besloten op welke partij ze willen stemmen, dus een debat kan cruciaal zijn in het maken van een keuze. Alhoewel de afwezigheid van de rechtse heren in eerste instantie een voordeel leek voor de partijen die wél aanwezig zijn, stuitte men al snel op een probleem: genoeg munitie maar te weinig doelwitten. Er was wel sprake van een inhoudelijk debat, maar niet van retorisch vuurwerk waardoor het debat een gamechanger kon worden. Al met al heeft het Rode Hoed debat bij geen van de partijen voor veel schade of winst gezorgd.

Ik kijk des te meer uit naar het Carrédebat, dezelfde samenstelling maar dan met verongelijkte Thieme, ultiem-doelwit-Rutte, en de zichzelf-in-bochten-murwende-Krol.

Klaver oogde fris, jong en kon alle aanvallen redelijk weerstaan. Opmerkelijk is de grote hoeveelheid aan anekdotes die de GroenLinks-lijstrekker de zaal instrooide. Ik vreesde dat hij bij een discussie over de koopkracht over “Een kleine, leuke supermarkt bij mij op de hoek” zou gaan beginnen. Pechtold kwam rustig en scherp over, hij kon de – met vlagen bozige – Buma goed op zijn plek zetten. Roemer leek al blij wanneer hij het debat zonder al te grote kleerscheuren had overleefd en dat was ook het geval: geen grote fouten. Voor Asscher zijn dit soort debatten heel belangrijk. Hij wist de kritiek die men op hem had, vanwege vier jaar regeren met de VVD, goed te pareren. Geen aantijging bleef echt kleven, toch zal Asscher meer in de voorgrond moeten treden als hij ook echt zetels wil winnen met dit soort mediaoptredens.

Ik kijk des te meer uit naar het Carrédebat, dezelfde samenstelling maar dan met verongelijkte Thieme, ultiem-doelwit-Rutte, en de zichzelf-in-bochten-murwende-Krol. Dat moet een spektakel worden, zeker wanneer Kuzu het podium éven op mag om bij het onderwerp ‘zorg’ de volgende stelling te poneren: “De Nederlandse, blanke artsen met dubbele standaard zijn al jaren bezig met een sluipende genocide – of noem het een kwestie – op de Nederlanders met een migrantenachtergrond”.
Ik ben benieuwd.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.