We zweven verder en verder

Joram Bosker is een zwevende kiezer en moet dus nog een keuze maken. Maar hoe meer hij zich in de verschillende partijen verdiept, hoe meer hij zich in een opwaartse luchtstroom bevindt. En langzamerhand zweeft hij steeds verder weg...

NASA fotoartikel

De Stemwijzer, mensen op straat, spotjes op TV en debatten. Nog minder dan een maand en de stembussen gaan weer open. Je kunt de campagnes van de stortvloed aan partijen niet meer uit de weg gaan. Deze partijen jagen op een groep die naarmate de verkiezingen dichterbij komen steeds meer aandacht krijgt: de zwevende kiezer. En ik ben er daar een van.

Maar hoe meer ik mij in de verschillende partijen verdiep hoe meer ik het gevoel krijg dat ik mij in een opwaartse luchtstroom bevind. En langzamerhand zweef ik steeds verder bij de grond vandaan.

En ik ben niet de enige. De Volkskrant meldt dat er bij deze verkiezingen meer zwevende kiezers zijn dan ooit te voren. Twee derde van alle kiezers zegt te zweven. En het wordt er de kiezer niet makkelijker op gemaakt. Het lijkt alsof het voor de partijen steeds lastiger wordt om de mensen te bereiken. Wat resulteert in een gevoel van onpersoonlijkheid. Want uiteindelijk zoeken wij denk ik allemaal iemand met wie wij ons kunnen identificeren, dat is de persoon die in het belang van ons allemaal moet gaan regeren.

Natuurlijk ziet men nog wel het verschil tussen extreem rechts en extreem links, maar binnen deze twee kaders vervagen de grenzen tussen de partijen.

Een van de problemen is dat het verschil tussen de partijen steeds minder lijkt te worden. Natuurlijk ziet men nog wel het verschil tussen extreem rechts en extreem links. Maar binnen deze twee kaders vervagen de grenzen tussen de partijen steeds meer. Veel mensen hopen daarom dat de Stemwijzer uitkomst biedt. Maar ook dat is vaak geen oplossing. Mensen die een bepaalde partij in hun hoofd hebben en met de Stemwijzer bij een andere partij uitkomen gaan alleen nog maar meer twijfelen.

Dan komt er ook nog eens bij dat het politieke veld eigenlijk veel te groot is. Door het grote aantal partijen ziet de kiezer door de bomen het bos niet meer en wordt het voor de partijen steeds lastiger om zichzelf te kunnen onderscheiden van de rest. De drempel om mee te doen zou verhoogd moeten worden. Bijvoorbeeld door de waarborgsom omhoog te halen. Hierdoor kunnen de overgebleven partijen zich beter van elkaar onderscheiden.

Daarnaast zouden de partijen duidelijker aan moeten geven waar ze nou precies voor staan. Een partijprogramma van een enkel a4’tje zonder enige toelichting zou niet moeten kunnen. Deze vraag waar de partij echt voor staat moeten ze zichzelf stellen, om daarna met een helder antwoord te komen. Dit maakt het voor de kiezer makkelijker om een partij te vinden die strijd voor de belangen die hij of zij belangrijk vindt.

Toch wil ik de zwevende kiezers oproepen om te roeien met riemen die ze hebben. Verdiep je zoveel mogelijk in de verschillende partijen en probeer degene te vinden met wie jij het zoveel mogelijk eens bent. Zodat we op 15 maart met zijn allen naar de stembussen kunnen.

Succes.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.