Beste niet stemmers: ga naar de stembus!

Aletta Jacobs heeft voor ons stemrecht gestreden. Renate Busstra roept daarom op om vooral gebruik te maken van dit recht. Het leven in een vrije democratie is immers een groot goed.

Flickr/Eigenberg Fotografie

Persoonlijk behoren maatschappijhervormers tot mijn favoriete soort mensen. Hervormers willen de maatschappij veranderen, zij zien in wat er mis gaat in de politiek en weten waar het volk ontevreden over is. Deze hervormers durven het verschil te maken, zulke mensen zie je tegenwoordig zelden. Veelal wordt er geklaagd op social media of er wordt gestaakt, maar daar blijft het ook bij.

Revolutionairen zoals Joan Derk van der Capellen tot den Pol, Wilhelmina Drucker, Aletta Jacobs of Pim Fortuyn zijn ongekend. Nog elke dag zijn de veranderingen die zij hebben doorgevoerd zichtbaar in onze hedendaagse maatschappij, zoals het stemrecht voor vrouwen of de opkomst van steeds populistischere partijen na de dood van Fortuyn. Aletta Jacobs leerde ik kennen in het laatste jaar van de basisschool. Deze feminist stond afgebeeld in mijn geschiedenisboek. Haar moed en kritische houding tegenover de maatschappij heb ik vanaf dat moment bewonderingswaardig gevonden. Zij streed voor actief kiesrecht voor zowel de man als de vrouw. Jacobs moeten we eeuwig dankbaar zijn, want niet overal te wereld kunnen burgers stemmen.

Leven in een democratie is een geschenk.

Leven in een democratie is een geschenk. Als stemgerechtigde moet je van het feit dat je in een democratie leeft gebruik maken. Wanneer je niet op komt dagen tijdens de verkiezingen, maak je geen gebruik van je stemrecht. Een alternatief voor niet stemmers is het uitbrengen van een blanco stem. Zo’n blanco stem telt wel mee, maar wordt niet toegekend aan het programma van een politieke partij.

Voorvechters van het kiesrecht hebben jaren gestreden voor het recht om te mogen kiezen. Maak daarom gebruik van je stemrecht! Door te stemmen laat je zien wat je belangrijk vindt; stem vooral op een partij die dezelfde idealen heeft. Ben je er nog niet uit op welke partij je wil stemmen? Kijk dan eens op de website van de stemwijzer. Ook al ben je in de veronderstelling dat stemmen geen veranderingen aanbrengt in de huidige situatie, toch neemt de overheid beslissingen die belangrijk zijn voor jou.

Het leven in een democratie met vrije rechten is niet overal ter wereld denkbaar, maak daarom gebruik van je recht. Laat je stemrecht niet ondersneeuwen en spreek je mening uit. Ga daarom 15 maart naar de stembus!

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.