Lesbische avonturen in Libanon

Twee keer bijna uit een ‘gay’ club getrapt worden omdat je staat te zoenen met een meisje. Dit symboliseert precies hoe dubbel Libanon is qua vrijheid en seksualiteit. Veronique Klaassen valt op vrouwen en vertrok begin januari naar Libanon, waar dit volgens de wet grotendeels verboden is.

Foto van Veronique uit Libanon fotouitlibanon

Twee keer bijna uit een ‘gay’ club getrapt worden omdat je staat te zoenen met een meisje. Dit symboliseert precies hoe dubbel Libanon is qua vrijheid en seksualiteit. Enerzijds zijn bepaalde ‘gay’ gelegenheden (niet officieel), anderzijds mag je niet echt vrij zijn. Het is namelijk volgens een interpretatie van de wet niet toegestaan om homoseksuele handelingen te verrichten. Libanon wordt gezien als één van de meest vrije en open-minded landen in het Midden-Oosten. Ik had geen idee wat ik kon verwachten toen ik naar Beirut vertrok voor een project. Mijn ouders vonden het niet het meeste ideale plan, zeker omdat ik op vrouwen val en dat in het Midden-Oosten meestal niet zo gewaardeerd wordt. Voor vertrek heb ik even de Lonely Planet erbij gepakt en daarin stond vermeld dat homoseksualiteit illegaal is in Libanon. Toch gaf de reisgids een paar regels verder enkele gay-friendly clubs en bars aan. Met deze lichtelijke, tegenstrijdige berichten vertrok ik naar Beirut om zelf ook eens een kijkje te nemen naar de situatie.

Volgens een survey uitgevoerd door de ‘Arab Foundation for Freedom and Equality’ is de algehele consensus met betrekking tot homoseksualiteit erg negatief. Van de ondervraagden was 81,2% van mening dat homoseksualiteit onnatuurlijk en ‘niet normaal’ is. Anno 2015 zagen rond de 70% van de ondervraagden homoseksualiteit als een psychische aandoening. Het was tevens ook pas in 2013 dat de Lebanese Psychiatric Society homoseksualiteit van de lijst van aandoeningen af heeft gehaald. Naast de vrij negatieve houding van de maatschappij tegenover homoseksualiteit, vormt de wet ook een hindernis. Volgens artikel 534 zijn ‘onnatuurlijke seksuele handelingen’ niet toegestaan, maar wie bepaalt nou wat een onnatuurlijke seksuele handeling is? Dit is de enige wet die wordt gebruikt om homoseksuele handelingen te bestraffen omdat deze volgens sommige interpretaties ‘onnatuurlijk’ zijn. Er is geen wet die expliciet homoseksualiteit identificeert als illegaal, er is daarentegen ook geen wet die mensen van de LGBT-community goed beschermd.

Er is geen wet die expliciet homoseksualiteit identificeert als illegaal, er is daarentegen ook geen wet die mensen van de LGBT-community goed beschermd.

Het juridisch systeem in Libanon is vrij complex, er zijn 18 verschillende sektes met 15 verschillende religieuze rechtbanken. Ze hebben allemaal verschillende interpretaties van wetten en hierover wordt beslist in de rechtbank. Artikel 534 wordt zo door verschillende rechters gebruikt om homoseksualiteit te bestraffen. Ik had de mogelijkheid om met een religieuze leider te spreken van de shi’a sekte en in zijn beeld was het heel duidelijk: “het is onnatuurlijk en een perversie”. Deze mindset is helaas nog veel voorkomend bij veel religieuze leiders en hun aanhangers. Volgens deze sjeik denkt het Westen dat de legalisering van homoseksualiteit iets positiefs is maar dat is niet het geval, het is namelijk onnatuurlijk. “De legalisatie van homoseksualiteit is niet de ‘oplossing’ voor het probleem, het moet op een andere manier aangepakt worden”. Gelukkig zijn er ook positieve berichten van rechters die artikel 534 niet als legitiem verklaren om homoseksualiteit te veroordelen, er is hoop.

Om zelf wat meer inzicht te krijgen naar hoe de meiden het hier zelf ervaren besloot ik Tinder te downloaden. In het begin was ik erg afwachtend, ik had geen idee hoe vrij het hier nou eigenlijk is en ik had tot nu toe vrij veel negatieve verhalen gehoord. Homoseksualiteit en het Midden-Oosten gaan meestal vrij stroef samen. Ik kwam er via Tinder al snel achter dat de community van vrouwen die op vrouwen valt vrij gelimiteerd is. Het was zelfs zo dat ik na een paar keer gebruik van de app al in Israël terecht kwam, waar de community een stuk groter lijkt te zijn. Via wat gesprekken op Tinder en ontmoetingen kreeg ik een steeds beter beeld van de situatie hier. Het bleek dat veel mensen nog in de kast zaten, althans voor hun familie. Vaak waren de vrienden wel op de hoogte en werd het over het algemeen ook goed ontvangen maar de familie mocht van niets weten. In Libanon wordt homoseksualiteit nog steeds als een bedreiging gezien voor de eer van de familie, veel speelt zich af in het geheim.

Het werd me dan ook meerdere malen aangeraden om uit te kijken hier op straat en niet al té publiek ‘homoseksuele’ handelingen te verrichten. Als je een beetje pech hebt met een politieagent kan je in de problemen komen. Hierdoor was ik ook erg verbaasd toen ik op een zondagavond een willekeurige bar binnenliep waar een paar meiden stonden te dansen en zoenen. Zelfs voor Nederlandse begrippen was dit toch vrij expliciet. Uiteraard vond ik dit verre van erg en greep de kans aan om met deze dames te praten. Volgens hen kan het allemaal wel zolang je je maar in de juiste bar bevindt. Daarbij kwam ook naar voren dat het ze niet echt wat uitmaakte, ze waren niet bang om zichzelf te zijn (althans tijdens het uitgaan). Deze mentaliteit ben ik hier vaker tegengekomen, de meeste meiden die ik sprak waren best wel open over hun seksualiteit in het openbaar. Ja, het is nog niet geaccepteerd, ja, het is een taboe, maar dat houdt deze generatie meiden hier niet tegen. Ik heb hand-in-hand over straat gelopen, gezoend in bars, zelfs gezoend terwijl politieagenten vlakbij stonden en het was geen probleem (misschien had ik gewoon veel geluk).

Doordat het me zo relatief gemakkelijk afging, was ik ook erg geschokt toen ik bijna een ‘gay’ club uitgegooid werd.

Doordat het me zo relatief gemakkelijk afging, was ik ook erg geschokt toen ik bijna een ‘gay’ club uitgegooid werd. Het was uiteraard niet officieel een gay club, maar elke vrijdagavond was hier een ‘gay’ feest. Ik had verwacht dat mensen hier helemaal los zouden gaan, maar dit was slechts tot een bepaald niveau het geval. Er hing een bordje op het toilet waar onder andere op stond dat zoenen niet is toegestaan. Ik was al een paar glaasjes verder en had dit bordje niet gezien, ik schrok me dan ook kapot toen een bewaker mij ineens beetpakte. Gelukkig kende het meisje met wie ik was een bewaker dus we konden blijven, maar hoe dan!? Een ‘gay’ club uitgestuurd worden omdat je met een meisje aan het zoenen bent, dat is me nog nooit overkomen. Het was zelfs zo dat er een bewaker rondliep die mensen in de gaten hield. Je mocht zo wild dansen als je wilt maar zoenen? Oh nee. Uiteraard gebeurde dit wel, maar slechts op momenten dat de bewaker zijn rug toekeerde. Beirut: ‘van alles kan, zolang het maar niet publiekelijk is’.

Enerzijds is het vrij, zeker vergeleken met de andere landen in de regio. Anderzijds is seks en al helemaal homoseksualiteit nog steeds een taboe. Desondanks het feit dat er bijvoorbeeld ‘gay’ clubs zijn, is dit toch niet helemaal vrij. Veel mensen zitten nog in de kast, het is misschien okay om gay te doen in clubs maar thuis niet. Het oogt wat vrij doordat het gemakkelijk was om hier meiden te vinden en ze ook semi-publiekelijk gay kunnen zijn. Maar het feit is wel dat het erg lastig is om iets serieus op te bouwen en geaccepteerd te worden door de familie en maatschappij. Je kan hier lekker feesten en daten met meiden maar echt samenwonen en een serieuze relatie die openlijk geaccepteerd wordt, zit er niet in. Simpelweg omdat zij hier geboren is en ik in Nederland, moet zij opletten dat haar ouders het niet te weten komen, kan zij niet gemakkelijk openlijk zijn over haar seksualiteit en kan zij niet trouwen met haar vriendin. Ik droom ervan dat zij op een dag ook net zo vrij kan zijn om zichzelf te zijn als ik. Iedereen verdient het om de mogelijkheid te hebben om met hun geliefde te zijn.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.