Nederland corrupt? Dacht het wel!

In Roemenië gingen burgers de straat op tegen een nieuwe corruptiewet. Nederland scoort laag als het om corruptie gaat. Toch zouden we alert moeten blijven, ook in ons beschaafde land, vindt Marije Poort.

Energepic Maninpak

De Roemenen protesteerden de afgelopen week dagenlang tegen een, ook naar mijn mening, nogal debiel voorstel. De regering wilde corruptie onder een bedrag van 45.000 euro niet meer strafbaar stellen en diende daarvoor een decreet in. Inderdaad dat woord kan je bekend voorkomen, omdat Donald Trump er fan van is. Van dit decreet zouden vooral partijgenoten van de premier van Roemenië profiteren. Meerdere van deze personen worden namelijk verdacht van corruptie, maar door het decreet zouden ze een straf kunnen ontlopen. Het geweldige argument om het in te voeren? De gevangenissen zitten te vol. Ja, ik verzin dit niet.

Want ook al staat Nederland in de top 10 van meest corruptievrije landen, dat betekent niet dat het hier niet bestaat.

De Roemenen gingen dus massaal de straat op, om hun ongenoegen over dit debiele voorstel te uiten. Op het hoogtepunt waren er 200.000 mensen in de hoofdstad Boekarest op de been en nog eens 200.000 in de rest van het land.

Kijk, daar kunnen we hier in Nederland nog wel een voorbeeld aan nemen. Want ook al staat Nederland in de top 10 van meest corruptievrije landen, dat betekent niet dat het hier niet bestaat. Om je even wakker te schudden een paar voorbeelden uit de afgelopen decennia:

Jawel, onze eigen prins Bernard kon er wat van. De Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed betaalde hem namelijk 1,1 miljoen euro, zodat het bedrijf bestellingen zou krijgen in ons kikkerlandje. Als straf verloor Bernard al zijn titels en mocht hij zijn uniform niet meer dragen. Maar verder dus geen vervolging.

Nog niet eens zo lang geleden vond de Libor-fraude plaats. Elke dag geeft een selecte groep van grote internationale banken, waaronder de Rabobank, de rente waartegen banken elkaar leningen mogen verstrekken door. Dit is voor iedereen van belang, aangezien het ook als basis dient voor hypotheken en leningen. Maar om meer geld te verdienen of minder geld te verliezen, gaven de grote internationale banken doodleuk te hoge of te lage rentes door. En ook de Rabobank deed hier aan mee. Is hier iemand voor veroordeeld? Nee, natuurlijk niet. De Rabobank betaalde 774 miljoen om de vervolging te ontlopen. De verantwoordelijken ontsprongen de dans.

Het is een misdaad, met grote schade. Zo moeten we het ook eens allemaal gaan behandelen.

Ook de eigenaar van de supermarkt met de gezelligste (ex)manager van Nederland, Ahold, heeft zich schuldig gemaakt aan corruptie. Ahold heeft verschillende dochterondernemingen, zo ook in Amerika. Om de winst van deze dochterondernemingen bij de eigen winst op te mogen tellen, moet Ahold zeggenschap over deze bedrijven hebben. Ahold verklaarde aan de accountant, die moet toezien op de boekhouding, wél zeggenschap te hebben. Maar in zogenaamde side letters verklaarde het géén zeggenschap te hebben. Goed, je zou kunnen zeggen: kwestie van keuzestress? Maar helaas, Ahold hield die side letters lekker geheim en kon dus onterecht jarenlang doen alsof het een veel hogere omzet boekte. Er was dus sprake van pure fraude. De hoge meneren kwamen er met respectievelijk een boete van 300.000 euro, een voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf van 240 uur vanaf.

Alsof dat niet genoeg is, was er ook nog de Klimopzaak, een grote vastgoedfraude in Nederland. De heren hoge van het Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds hadden een geweldige constructie bedacht om met valse facturen miljoenen euro’s bij zichzelf te doen laten belanden. Die mannen zwommen dus in het geld, door de investeringen van de overheid en de pensioenen van burgers. De hoofdverdachten in deze zaak kregen voor de verandering wél een gevangenisstraf opgelegd.

Niet alleen de grote bedrijven kunnen de verleidingen niet weerstaan. Ook onze ambtenaren maken zich regelmatig schuldig. Zo dachten negentien medewerkers van de gemeente Amsterdam gemeentegeld te kunnen gebruiken voor hun eigen gewin. Één daarvan stuurde facturen via zijn eigen bedrijf, terwijl hij de diensten nooit uitvoerde. En een ander liet een golfbaan onderhouden met apparatuur van een stadsdeel. Of neem de ambtenaren van de gemeente Rotterdam. Een aannemer diende voor acht miljoen euro aan facturen in, maar voerde nauwelijks één van de werkzaamheden uit. De ambtenaren hielden hierover stukken achter of sloten gewoon domweg hun ogen. Tegen twee van hen is aangifte gedaan.

Corruptie in Nederland bestaat en vaak gaat het om zaken waarmee miljoenen euro’s gemoeid zijn.

Tot slot valt niet te vergeten: de corruptie binnen de politie. Zo profiteerde een commissaris van contacten met bedrijven, lekte een politieagent informatie aan een drugsbende en stal een andere agent informatie uit criminele onderzoeken om deze daarna door te verkopen aan criminelen.

Goed, ik zou zo nog wel een tijdje door kunnen gaan. Het punt is wel gemaakt. Corruptie in Nederland bestaat en vaak gaat het om zaken waarmee miljoenen euro’s gemoeid zijn. Toch blijft veroordeling meestal uit en als het wel zo ver komt, komen de verdachten er vaak met een geldboete vanaf.

Bedrijven tasten liever diep in de buidel om tot een schikking te komen om op die manier naamverdoezeling en veroordeling te voorkomen. Want een schikking betekent ook het vermijden van een schuldverklaring. Mensen op hoge posities misbruiken de macht die ze met hun positie verkrijgen en verdienen met slimme constructies onrechtmatig veel geld. Vaak zijn het intelligente mannen, strak in het pak en verzorgd. Die bestempelen we hier in Nederland niet zo snel als crimineel, terwijl ze dat toch echt zijn.

Nog altijd wordt de straatschoffie die tot laat staat te hangen in een speeltuin of de dakloze die voor de 100e keer een aansteker bij de plaatselijke supermarkt steelt bij het lokale als een groter probleem gezien, dan directeuren, ambtenaren of bankmedewerkers die een paar miljoen naar zichzelf doorsluizen of voor een mooi zeiljacht een oogje toeknijpen. Nederland lijkt niet te beseffen dat juist dit soort daden véél meer slachtoffers maken dan dat ene straatschoffie of die dakloze ooit in hun leven zullen maken.

Nieuws over fraude lijkt vele van ons niet te deren. En we gaan de straat al helemaal niet op, zoals in Roemenië wel gebeurt. Dat land heeft vast en zeker meer last van corruptie onder haar ambtenaren dan wij en in Nederland zal er ook zo snel niet zo’n debiel wetsvoorstel worden ingediend. Maar we moeten in Nederland af van het bagatelliseren van fraude. Het is een misdaad, met grote schade. Zo moeten we het ook eens allemaal gaan behandelen.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.