Het stigma op depressie is dodelijker dan je denkt

Er heerst een stigma op depressie. De term is aan inflatie onderhevig en we doen er allemaal aan mee. Tentamen niet gehaald? Om depri van te worden. Zomerstop bij je favoriete serie? Fucking deprimerend. Voor mensen die écht een depressie hebben, is het onbezonnen gebruik van de term niet zonder gevolgen.

Pexels lonely-portrait-advertisement-black-and-white

Er was een tijd dat ik mensen met een depressie niet begreep. Ik voelde compassie, maar ook onbegrip. “Als er iets is, kun je me altijd bellen,” zei ik dan. Maar diep vanbinnen dacht ik: Steek je handen toch eens uit je mouwen.

Toen ik zelf depressief werd, ontdekte ik dat depressie geen gemoedstoestand is, maar een ziekte. Depressie is niet het tegenovergestelde van blijdschap, zoals ik dacht, maar het tegenovergestelde van levenslust en vitaliteit. Je kunt niet ‘gewoon even stoppen met verdrietig zijn’. De kern ligt namelijk niet in het verdriet dat je ervaart, maar in de duistere gevoelswereld die daarachter ligt. Een wereld die het bij vlagen onmogelijk maakt om de realiteit te verdragen.

Wie neemt je nog serieus als elke tegenslag, hoe klein ook, als deprimerend wordt bestempeld?

Desondanks rust er op depressie een stigma. De term is aan inflatie onderhevig en we doen er allemaal aan mee. Tentamen niet gehaald? Om depri van te worden. Zomerstop bij je favoriete serie? Fucking deprimerend. Voor mensen die écht een depressie hebben, is het onbezonnen gebruik van de term niet zonder gevolgen. Want wie neemt je nog serieus als elke tegenslag, hoe klein ook, als deprimerend wordt bestempeld?

Iedereen die depressief is geweest, weet hoe moeilijk het is om daar openlijk over te praten. Niet alleen omdat je omgeving het niet begrijpt of serieus neemt, maar ook omdat er simpelweg geen woorden zijn voor wat je voelt. Schrijver Ned Vizzini verwoordde het heel treffend: “It’s not a mental complaint – it’s a physical thing, like it’s physically hard to open your mouth and make the words come out. They don’t come out smooth and in conjunction with your brain the way normal people’s words do; they come out in chunks as if from a crushed-ice dispenser; you stumble on them as they gather behind your lower lip. So you just keep quiet.”

Vizzini schreef veelvuldig over depressie. Zijn credo “Rock on, be strong!” werd een populaire lijfspreuk onder zijn lezers, maar voor hemzelf mocht het niet baten. Op 32-jarige leeftijd verloor hij de strijd tegen zijn demonen en sprong zijn dood tegemoet.

Zolang we depressie niet als een ziekte beschouwen, is de drempel voor veel mensen echter te hoog om naar een psycholoog te stappen.

Vizzini’s einde is tragisch, maar allerminst uniek. Tweederde van de zelfmoorden komt voort uit depressie. Een onbehandelde depressie is zelfs de primaire reden dat jongeren hun leven beëindigen. Dat is niet alleen verdrietig maar ook onnodig, want therapeutische behandeling is in meer dan tachtig procent van de gevallen effectief. Zolang we depressie niet als een ziekte beschouwen, is de drempel voor veel mensen echter te hoog om naar een psycholoog te stappen. En zolang we de term ‘depressief’ te pas en te onpas blijven gebruiken, zijn we daar als samenleving medeverantwoordelijk voor.

———

Heb je een luisterend oor nodig? Bel dan met Sensoor. Zij weten raad met je situatie, ook als je suïcidaal bent. Je kunt hen dag en nacht bereiken via 0900 – 0767.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.