Verkiezingsmanipulatie? Leer eerst Poetin maar eens kennen

Doet die het of doet die het niet? Volgens Renate Busstra is de kans klein dat Poetin de verkiezingen in Nederland zal manipuleren. Maar zeker weten zullen we het nooit.

putin-1882211_1280

Over meer dan een maand staan de verkiezingen op het programma voor Nederland. Sinds het begin van de Amerikaanse verkiezingen knijpen onze volksvertegenwoordigers in Den Haag hem. Kamerleden zijn bang dat in alle waarschijnlijkheid Poetin de Amerikaanse verkiezingen heeft laten beïnvloeden en dat dit ook in Nederland kan gebeuren. Tegen de NOS heeft vooral D66-leider Sjoerd Sjoerdsma zich geuit dat hij zich meer zorgen maakt dan ooit over beïnvloeding van de verkiezingen door Rusland.

Van voorbeeldig student naar KGB medewerker

De Rus Vladimir Vladimirovitsj Poetin was gedurende zijn studententijd het lievelingetje van hoogleraren aan de Universiteit van Leningrad. Misschien is de Russische President inderdaad een lieve jongen, ik denk dat we hem gewoon wat beter moeten leren kennen, of dat we een keer Wodka met hem moeten drinken. De uitmuntende student Poetin heeft zelfs nog zijn diploma gehaald met een proefschrift over de politiek van de Verenigde Staten in Afrika.

Nog in hetzelfde jaar na zijn afstuderen, werkte Poetin voor de KGB, de staatsveiligheidsdienst van de voormalige Sovjet-Unie. De kersverse medewerker kwam terecht op de afdeling buitenlandse inlichtingendienst. Hij werd hier belast met het verzamelen van politieke en militaire inlichtingen. Tijdens deze beginfase van Poetins carrière is het werk bij de KGB waarschijnlijk een kweekvijver geweest voor Poetins vaardigheden op het gebied van spionage van gouvernementele organisaties.

Poetin beïnvloedt naar verluidt verkiezingen. Waarom eigenlijk?

Volgens de heer Badar professor in Russische studies aan de Universiteit van Leiden kan er sprake zijn van manipulatie. “Russen kunnen onze verkiezingen enerzijds willen manipuleren om de legitimiteit van democratie in Westerse staten te ondermijnen.” Niettemin benadrukt de professor dat in het geval van de Amerikaanse verkiezingen een persoonlijk wraakmotief tegen Hillary Clinton een rol kan hebben gespeeld. “Rusland heeft weinig bondgenoten en veel vijanden: het kan ze niet veel schelen als ze meer vijanden creëren.”

Nederland is in de ogen van Rusland een miezerig landje, dat 457 keer in het grote Rusland past.

Naar eigen inzicht is het onwaarschijnlijk dat Poetin, maar vooral Rusland baat heeft bij het manipuleren van onze verkiezingen. Nederland is in de ogen van Rusland een miezerig landje, dat 457 keer in het grote Rusland past. Toch is het verstandig om mogelijke manipulatie niet helemaal uit het hoofd te zetten.

In november heeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (beter bekend als de AIVD), onderzoek verricht naar digitale inbraken bij bedrijven die zelf niets doorhebben. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat bij maar liefst 30 procent van de 25 bedrijven gebruik werd gemaakt van digitale spionage door Chinese en Russische bedrijven, zo meldt het AIVD op de website van Netkwesties. Uit dit onderzoek kunnen we afleiden dat de Russen al eerder Nederland als doelwit hebben gehad.

Verloop verkiezingen

De Russische president houdt aan het einde van het jaar altijd een speech in het Kremlin, zo ook aan het einde van 2016. Poetin heeft toen benadrukt dat Rusland geen conflict wil, met niemand. “In tegenstelling tot sommige buitenlandse collega’s die Rusland als vijand zien, zoeken wij geen vijanden – die hebben wij overigens ook nooit gezocht. We hebben juist vrienden nodig,” aldus Poetin tijdens zijn speech. Laten we deze lovende woorden van de President maar geloven. Mede door de verkiezingen leren we de Russische president beter kennen, als hij zijn kansen in maart niet verspilt.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.