2 + 2 = 5

Yannick van Rossen maakt zich zorgen. Na zijn campagne zou Trump wel inbinden, maar niets blijkt minder waar. De vergelijkingen met het boek 1984 van George Orwell worden dan ook steeds treffender. Eindigen de Verenigde Staten straks als dystopische staat?

IoSonoUnaFotoCamera 27628453642_698e4ebfce_h

Toen Donald Trump in Juni 2015 aankondigde dat hij zich kandidaat stelde voor het Amerikaanse presidentschap, werd hij simpelweg uitgelachen. Er was eigenlijk niemand die the Donald een serieuze kans gaf. Dat we de kersverse president met zijn allen onderschat hebben, is op zijn zachtst gezegd een understatement. De zelfbenoemde experts lieten na Trump’s overwinning stuk voor stuk weten dat ze dit absoluut niet hadden zien aankomen. Want hoe was het toch mogelijk dat het Amerikaanse volk had gekozen voor de ‘pussy-grabbing’ demagoog met het rare kapsel? En hoe was het mogelijk dat alle peilingen er compleet naast zaten? De volledige antwoorden op deze vragen blijven ons grotendeels verschuldigd. Wel werd er door veel kranten en andere nieuwsbronnen meteen een kanttekening geplaatst bij Trump’s verkiezing. Tot nu toe hadden we namelijk de ‘campagne Trump’ gezien. Er werd ons verzekerd dat de ‘President Trump’ veel gematigder zou zijn in zijn uitlatingen. Nog geen week na de beëdiging van de 45e President van de Verenigde Staten blijkt echter dat we Trump in zijn nieuwe positie ook niet mogen onderschatten. De garantie dat hij zich anders zou gedragen als president kan eigenlijk meteen overboord. Trump gaat vrolijk door met zijn campagne-retoriek. Sterker nog, hij ontpopt zich nu al tot een figuur die niet zou misstaan in de dystopische wereld die door George Orwell werd geschetst in zijn boek ‘1984’.

In ‘1984’ beschrijft George Orwell een wereld die wordt gekarakteriseerd door overheidscontrole en sterk beperkte individuele vrijheid. De protagonist in het verhaal, Winston Smith, beschrijft dat de machthebbers bepalen wat waar is en wat niet. De laatste stap in de verregaande indoctrinatie is volgens Winston Smith het verwerpen van individuele observaties. De tirannie is compleet op het moment dat de overheid succesvol zorgt voor het ontkennen van simpele waarheden en wanneer individuen hun eigen zintuigen niet meer geloven. Vrijheid is volgens Winston de vrijheid om te zeggen dat twee plus twee vier is. Zolang deze vrijheid er is, volgt de rest vanzelf. Laat het nu net deze fundamentele vrijheid zijn die President Trump aan banden probeert te leggen.

 Nog geen week na de beëdiging van de 45e President van de Verenigde Staten blijkt echter dat we Trump in zijn nieuwe positie ook niet mogen onderschatten. De garantie dat hij zich anders zou gedragen als president kan eigenlijk meteen overboord.

Het verwerpen van simpele feiten is in ‘1984’ de laatste stap in een uitgebreid systeem van indoctrinatie en manipulatie. Trump pakt het echter gelijk groots aan. Vanaf dag één van zijn presidentschap probeert hij de waarheid te dicteren. Meteen na de inauguratie werden er foto’s naar buiten gebracht die de opkomst bij Trump’s inauguratie vergeleken met de mensenmassa toen in 2009 Barack Obama werd beëdigd. Toegegeven, het is moeilijk om op basis van foto’s de grootte van een menigte te bepalen. De enige statistieken die geraadpleegd kunnen worden wijzen echter ook uit dat het in 2009 veel drukker was. Zo was het aantal mensen dat voor 11 uur ’s morgens de metro had genomen meer dan twee keer zo laag op de dag van Trump’s inauguratie. Het antwoord van Trump? Er was een recordaantal mensen bij zijn inauguratie. Punt. Er valt niet over te discussiëren. Het is gewoon zo. Waarop het gebaseerd is? Trump zelf liet weten dat hij op zijn eigen waarneming afging. Zijn woordvoerster Kellyanne Conway gooide het op het gebruik van ‘alternatieve feiten’. Deze nieuwe uitdrukking wekt dusdanige associaties op met het boek van Orwell dat de verkoop van het in 1949 gepubliceerde boek de afgelopen week enorm is gestegen.

 De uitlatingen van de nieuw verkozen president laten duidelijk blijken dat de tijd van enige vorm van onderschatting en overdreven neutraliteit nu toch echt voorbij is.

Trump creëert een soort eigen werkelijkheid zonder verder ook maar enige moeite te doen om zijn claims te bewijzen. Hierbij beperkt hij zich overigens niet alleen tot de cijfers omtrent zijn inauguratie. Vlak na zijn verkiezing meldde hij al via Twitter dat hij nominaal minder stemmen had gekregen dan Hilary Clinton omdat er miljoenen mensen illegaal gestemd zouden hebben. Luttele dagen na de beëdiging deed hij dat nog eens rustig over. Zonder enige vorm van bewijs te leveren stelde hij bij een bijeenkomst in het Witte Huis dat er drie miljoen tot vijf miljoen illegale stemmen zijn uitgebracht die hem de ‘popular vote’ gekost hebben. De retoriek die Trump gebruikt bij de discussie over het niet vrijgeven van zijn belastingaangifte doet al helemaal denken aan Big Brother, de fameuze leider in het boek van George Orwell. Terwijl Trump eerder beloofde zijn belastingaangifte openbaar te maken heeft hij nu besloten dat toch niet te doen. De reden? Niemand is erin geïnteresseerd, aldus Trump zelf. De pure arrogantie druipt er vanaf. Ondanks dat uit peilingen blijkt dat bijna driekwart van de ondervraagden vindt dat Trump zijn belastinggegevens moet vrijgeven, houdt hij vol dat alleen de media er geïnteresseerd in is. Niet alleen controleert President Trump als het aan hem ligt de harde feiten omtrent de opkomst bij zijn inauguratie en het aantal illegaal uitgebrachte stemmen, ook bepaalt hij tegenwoordig blijkbaar de publieke opinie.

Terwijl Trump een 1984-achtige werkelijkheid aan het creëren is stelde NOS hoofdredacteur  Marcel Gelauff maandagavond bij De Wereld Draait Door dat we de Amerikaanse president geen leugenaar mochten noemen. Want, zo zei Gelauff, misschien dacht Trump wel oprecht dat wat hij zei de waarheid was. Nota bene rapper Ali B moest er aan te pas komen om Gelauff tot de orde te roepen. Mogen we dan niets meer leugens noemen? Misschien waren Teeven en co. er ook oprecht van overtuigd dat het bonnetje van de deal met crimineel Cees H. zoekgeraakt was. De fout van de media ligt in het feit dat ze Donald Trump nog teveel proberen te behandelen als een doorsnee president, terwijl hij dat verre van is. Uiteraard blijft Trump de president van de Verenigde Staten, maar het is belangrijk dat de media hem daarnaast ziet als wat hij is: een megalomane manipulator die denkt weg te komen met ongefundeerde ‘alternatieve feiten’. De uitlatingen van de nieuw verkozen president laten duidelijk blijken dat de tijd van enige vorm van onderschatting en overdreven neutraliteit nu toch echt voorbij is. Bij deze dus een oproep aan alle media. Alsjeblieft een beetje blijven opletten. Want als Trump niet keihard wordt aangepakt, staat twee plus twee straks daadwerkelijk gelijk aan vijf.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.