Waarom backpackers en huismusjes stiekem hetzelfde zijn

Er zijn van die mensen die van hun backpackreizen een eindeloos doorlopende Instagrampresentatie maken en over niets anders kunnen praten, waardoor je bijna gaat twijfelen of je tóch zelf ook niet weg moet. Mis je iets in je leven als je niet gaat reizen?

Mathias Jensen fotoari

Ik heb waardering voor mensen die de wereld willen zien, maar mijn studiegenoot is zo iemand die van zijn backpackreizen een eindeloos doorlopende Instagrampresentatie maakt. En of het nu ’s ochtends in de collegezaal of ’s avonds in de kroeg is: hij zaagt maar door over de intrinsieke groei die hij tijdens zijn reizen heeft doorgemaakt.

Ik vind dat nogal typerend voor iemand die van hipsterhostel naar hipsterhostel wandelt om daar met andere westerse backpackers te praten over hoe de vrijwel identieke backpackroute die ze afleggen hen intrinsiek doet groeien. Je kunt toch ook gewoon zeggen dat je een gezellige vakantie hebt?!

Ik schrijf dit natuurlijk ook een beetje omdat ik jaloers ben, want terwijl hij de hele wereld over reist, dobber ik maar wat rond op de zeeën van het ongewisse. Ik ben er nu eenmaal de man niet naar om met mijn kaplaarzen door Peru te banjeren of te overnachten in een berghut in Nepal. Ik ben een huismusje: simpel, saai en snel tevreden.

Toch vraag ik me af: Haal ik wel alles uit mijn leven? Is er niet méér dat ik kan doen? Of misschien zelfs moet doen? Ik vroeg pas aan mijn beste vriend wat hij daarvan vond. Hij was vastberaden dat ik nooit en te nimmer op backpackreis moest gaan. “Jij raakt al in paniek als de trein te laat komt,” zei hij smalend.

Toch vraag ik me af: Haal ik wel alles uit mijn leven? Is er niet méér dat ik kan doen? Of misschien zelfs moet doen?

Ik kwam al snel tot de conclusie dat hij gelijk heeft. Ik hoef niet deel te nemen aan die hippe bucketlistcultuur. Ik hoef niet met een backpack door Argentinië te zeulen, hoezeer ik de mensen die dat wél doen ook toejuich. Ik hoef geen progressieve ideeën te hebben over drugs. Ik hoef geen edgy opvatting te hebben over vrouwen die geen bh dragen. En ik hoef al helemaal geen social media-feed die doet vermoeden dat ik een neefje ben van de Kardashians. Ik héb niet eens social media.

Kortom: ik vind mijn leven heerlijk zo. Met het verzameld werk van Rutger Kopland dat ik eindeloos herlees. Met mijn liefde voor tuinvogels, slechte comedy’s en jarenvijftigwijken. Met mijn vrouw en mijn katten. En met die zes romans die ik schreef en waarvan ik er maar eentje ooit naar een uitgever stuurde (en nu al honderd jaar wacht op een reactie).

Terwijl mijn backpackende studiegenoot en ik een tijdje geleden proostten op ons kersverse bachelorsdiploma wist ik het zeker: ik ben een arrogante kwal die zichzelf veel te serieus neemt. Want terwijl ik geërgerd luisterde naar zijn plannen om naar Thailand te reizen, ontdekte ik dat hij en ik helemaal niet zo verschillend zijn. We hebben dezelfde gevoelens en onzekerheden, dezelfde drang om onszelf te ontdekken en uit te dragen wie we zijn.

Hij doet dat door op reis te gaan en daarmee te pronken op social media. Ik doe dat door thuis te blijven en op te scheppen over het feit dat ik geen social media heb. En hoe verschillend we daardoor ook lijken, we zijn op weg naar dezelfde bestemming: een identiteit waar we ons bij thuis voelen.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.