De bioscoop voor een gelukkiger leven

Joram Bosker is afgelopen maand al begonnen met zijn goede voornemen om vaker naar de film te gaan. Het is een ontsnapping uit de vluchtige en haastige realiteit. Een bezoek aan de cinema maakt een mens heel even los van zijn dagelijkse beslommeringen en levert een geluksmoment op.

SimonQ錫濛譙 7055456117_781167c3e3_h

We zijn pas net aan het nieuwe jaar begonnen. En ondanks dat ik goede voornemens het liefst compleet aan mij voorbij laat gaan, heb ik mijzelf toch één doel gesteld: Ga wat vaker naar de bioscoop. Ik geloof er heilig in dat film je een gelukkiger mens kan maken. In deze tijd is het een plek waar je de zorgen en snelheid van het bestaan even achter je kan laten.

Op een regenachtige donderdagavond zag ik La La Land voor het eerst. “Here’s to the ones who dream” zingt Mia (Emma Stone) tijdens een auditie voor een filmrol. De film is een prachtige ode aan dromers, kunstenaars en buitenbeentjes. Een eerbetoon aan oude musicalklassiekers. Een film die de waardering van cinema naar een hoger niveau kan tillen. De film voelt aan als een droom waarbij de hoofdrolspelers soms letterlijk tussen de sterren vliegen. En ondanks dat ik geen musicalfan ben had ik toch de drang om mee te zingen en dansen.

Even kan je de hectiek van het dagelijks leven vergeten en compleet verdwalen in dat wat je op het witte doek ziet.

Ik had zojuist een van de beste films gezien die ik ooit gezien had. Toen de aftiteling begon wilde ik eigenlijk niet opstaan. Even wilde ik niet dat het moment over zou gaan.

Dat is wat een film met je kan doen wanneer je er zo van onder de indruk bent. Daarom besloot ik na afloop om dit stuk te gaan schrijven. In de hoop dat meer mensen de magie van film gaan waarderen. We leven in een maatschappij waar altijd iets te doen valt. Ons brein wordt continu geprikkeld. Even Facebook checken, daarna Instagram, om vervolgens gedachteloos weer terug te gaan naar Facebook. Tussendoor word je ook nog even afgeleid door berichten die binnenkomen. Onze smartphones zorgen voor een constante stroom aan informatie en vermaak, compleet gevormd naar onze persoonlijke behoeftes. Wat wij niet leuk vinden, zien wij niet meer en voor veel mensen wordt het steeds moeilijker om zich voor een langere tijd op een bepaalde taak te concentreren. Het is zo langzamerhand normaal geworden om de zoveel tijd op je mobiel te kijken of je niet toevallig iets mist, ook tijdens taken waar je eigenlijk geconcentreerd mee bezig zou moeten zijn. Deze onrust kan er op ten duur voor zorgen dat iemand zich ongelukkig gaat voelen.

Wanneer je in de bioscoop bent ben je even afgesloten van die hele poppenkast. Je telefoon zet je op stil, de lichten gaan uit en de daaropvolgende twee uur kan je geconcentreerd kijken naar het verhaal dat zich voor je afspeelt. Even kan je de hectiek van het dagelijks leven vergeten en compleet verdwalen in dat wat je op het witte doek ziet.  En wanneer de film afgelopen is, misschien voel je je dan voor even een ander mens.

In deze tijd is het een plek waar je de zorgen en snelheid van het bestaan even achter je kan laten.

Nu kan je natuurlijk stellen dat je wezenlijk precies hetzelfde doet wanneer je op je telefoon kijkt, namelijk ontsnappen naar een andere wereld. Het grootste verschil zit hem voornamelijk in de concentratie. Op je smartphone komt informatie zo snel binnen en is de keuze zo overweldigend dat het lastig kan zijn om je te focussen op één taak. Als voorbeeld, probeer maar eens een boek te lezen terwijl je telefoon naast je ligt. De kans is groot dat het moeilijk is om te vermijden dat je om de paar minuten op je telefoon kijkt. En juist deze rusteloosheid kan erg veel energie kosten. In de bioscoop moet je je concentratie voor langere tijd vasthouden en geloof mij, je brein gaat dit waarderen.

Ga en ervaar zelf wat ik bedoel. Of kijk thuis een film, dat mag ook. Maar leg dan wel die telefoon weg.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.