Weg met het taboe op de zonnebank

De zonnebank zit in het verdomhoekje. Het zou ongezond zijn en huidkanker uitlokken. Marianne Boudeling vindt dit onzin. Het taboe op de zonnebank moet worden weggenomen. Ze legt uit waarom we juist wél kunstmatig moeten zonnen.

Unsplash sea-sunny-beach-holiday

Nieuwsberichten en gezondheidsorganisaties raden het gebruik van de zonnebank af om huidkanker te voorkomen. Zij beweren dat bezoek aan een zonnestudio of thuisgebruik van een zonnehemel grote onnodige risico’s met zich mee brengt. Vergelijkbaar aan de gevolgen van roken. Onder veel mensen leeft daarom het idee dat zonnebanken gevaarlijk zijn en dat mensen deze kunstmatige zon alleen opzoeken om de zogenaamde ‘zonnebank kleur’ te krijgen. Daarbij nemen ze eventuele gevolgen op de koop toe.

Ik ben van mening dat zonnebanken bij verantwoord gebruik juist gezond zijn en niet vermeden hoeven te worden door volwassenen. Sterker nog, zonnebanken kunnen veiliger zijn dan de zon buiten. Ik zal uitleggen waarom.

Als je in de wintermaanden regelmatig gaat zonnen voorkom je een vitamine D tekort op een gezonde manier.

Vitamine D

Als je naar buiten gaat maakt je huid onder invloed van daglicht vitamine D aan. Vitamine D zorgt voor sterke botten en spieren en verbetert je weerstand. In de winter is het een stuk moeilijker om deze vitamine voldoende aan te maken, omdat de dagen korter zijn en de kou het voor velen onaantrekkelijk maakt om naar buiten te gaan. Voor sommige mensen is de uitdaging om genoeg vitamine D binnen te krijgen nog groter. Bijvoorbeeld voor mensen die weinig tot geen vitaminerijke vette vis zoals makreel of zalm eten.

Uiteraard kun je eventuele vitaminetekorten aanvullen met supplementen. Al zijn vitaminen uit voeding en zon altijd beter omdat ze makkelijker zijn te verwerken en af te voeren voor je lichaam. Als je in de wintermaanden regelmatig gaat zonnen voorkom je een vitamine D tekort op een gezonde manier.

Lichttherapie
Zonnebanken en -hemels kunnen werken als lichttherapie tegen winterdepressie. Zowel het gebrek aan licht als de constante kou kan een zware beproeving zijn. De warme lampen van een zonnebank voelen aan alsof je heel even op het strand ligt. De airco die in veel zonnebanken is ingebouwd voelt als een aangenaam zeebriesje. En het ontstaan van een zomers kleurtje maakt het strandgevoel compleet. Zonnebanken kunnen helpen bij najaarsmoeheid, voorjaarsmoeheid en winterdip of depressie.

Een ander voordeel van de zonnebank is dat je erdoor minder last krijgt van warmte-uitslag of zonneallergie op de huid. Door in de winter of lente jezelf al bloot te stellen aan warmte en licht, went je huid hier geleidelijker aan en is het beter bestand tegen invloed van buiten zodra het zomer wordt. UV licht vermindert zelfs aandoeningen als psoriasis en eczeem. Om uitdroging en huidveroudering te voorkomen kan je je huid goed insmeren met vocht inbrengende crème.

Voorzorgsmaatregelen
Zonnen biedt veel voordelen mits het voorzichtig en met mate gebeurt. Het personeel van de zonnestudio zal je adviezen geven om overgevoeligheid, verbranding en langdurige huidschade te voorkomen. Eén van de manieren waarop dit gebeurt, is kijken naar je huidtype en hier de juiste zonnebank en tijdsduur op aanpassen.

Een globaal idee van de frequentie waarmee zonnen verantwoord is; niet vaker dan eens per 48 uur. Die regelt telt voor de tuin, de zonnestudio en elke andere plek in de volle zon. Het aantal minuten dat je in de zon mag blijven is afhankelijk van onder andere je eigen wensen, huidtype, gezondheid, levensstijl en weersomstandigheden. In het algemeen is het echter niet aan te raden om zonder zonnebrandcrème of andere bescherming langer dan een half uur te zonnen.

In de zomer gaan we massaal naar buiten, omdat we er gezonder en gelukkiger van worden. Waarom zouden we de winter dan niet zonniger maken?

Tenslotte zal ik een voorbeeld geven van wat voor mij gebruikelijk is, wat betreft de hoeveelheid zonnen onder de zonnebank. Ik ga circa acht maanden per jaar eenmaal per week. En vier maanden per jaar tweemaal per week. Telkens twintig minuten per keer onder een zonnebank van gemiddelde sterkte. Een rekensom vertelt dat dit 1280 minuten per jaar betreft. Vergelijkbaar met drie dagjes strand en twee keer een terrasje pakken.

Bijna iedereen knapt op van het zonnetje. In de zomer gaan we massaal naar buiten, omdat we er gezonder en gelukkiger van worden. Waarom zouden we de winter dan niet zonniger maken? We hoeven geen half jaar te wachten tot het warm en licht genoeg is om ons lekker te voelen. Als we voorzichtig zijn kunnen we best af en toe onder een solarium liggen, en elke vorm van zon omarmen.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.