Zoeken naar de geest van Hemingway

Laat je even meenemen naar het Parijse leven van de jaren twintig.

Pexels Processed with VSCOcam with b5 preset

Het is nog vroeg op de avond, maar de terrasjes in het Quartier Latin zijn al drukbezet. De zoete geur van crêpes dringt mijn neusgaten binnen als ik door de straatjes van St. Severin zwerf. Ik ben aangeschoten van de wijn, maar neem de stad zorgvuldig in me op, mijn zintuigen toegespitst op de zoektocht die ik een paar dagen geleden ben begonnen.

Ik kom hier niet voor het Louvre of de Eiffeltoren, zoals de meeste toeristen. Ik ben in Parijs om te zoeken naar de geest van de roaring twenties; van jazz, feministes, flappers en romanschrijvers. Een geest die zich verbergt in de muziek die uit de barretjes aan de Rue Mouffetard klinkt. In de geur van tweedehandsboeken in Shakespeare & Co. In de schemerige straatjes waar Picasso rondzwierf met een schetsboek onder zijn arm. In de schaduwrijke kroegjes waar Jean-Paul Sartre, begeesterd door liefde, geestdrift en tragedie, piekerde over het existentialisme.

Ik loop richting Place de la Contrescarpe; een wandeltocht die langs de Seine, het Pantheon, de Rue Mouffetard en de kleurrijke boulevard van St. Germain leidt. De wandeling is paradijselijk, of misschien is Parijselijk een passender woord – zeker wanneer je met een fles goedkope wijn langs de Seine loopt en concludeert dat Parijs geen sterrenhemel nodig heeft omdat de weerspiegeling van de lichtjes in het water sprookjesachtig genoeg is. Dronkemansromantiek? Ongetwijfeld, maar dat maakt het niet minder magisch.

Na een paar minuten bereik ik Place de la Contrescarpe, een op het oog doorsnee uitgaanspleintje. Een kleine eeuw terug bestelde Ernest Hemingway hier mosselen met witte wijn en schreef hij romans bij de fontein, amper tien stappen verwijderd van zijn appartement aan de Rue de Cardinal Lemoine. Destijds, in de jaren twintig, was het pleintje een armetierige plek waar kunstenaars hun honger stilden met goedkoop stokbrood, gedoopt in olijfolie. Vandaag de dag is het plein een authentiek stukje Parijs dat je niet wilt missen. Als de herinnering aan de roaring twenties érgens levend is, is het daar wel.

Maar de vraag is: wie interesseert dat nog? Of beter gezegd: wie weet dat nog? Die avond praat ik met wat toeristen in St. Severin, maar er is niemand die hier om dezelfde reden is als ik. Zelfs twee Amerikanen in Shakespeare & Co halen hun schouders wanneer ik begin over de Parijse avonturen van Picasso, Hemingway en Fitzgerald.

Ooit lokten kunstenaars en schrijvers talloze toeristen naar Parijs. De geest van de roaring twenties zweefde nog rond langs de bankjes in Jardin du Luxembourg en door de hellende straten aan de Sorbonne. In de eenentwintigste eeuw is daar weinig meer van over. “People have younger heroes now,” merkte een Britse journalist onlangs op. Hemingways memoires van Parijs, A Moveable Feast, kende na de terreuraanslagen een opleving onder het Franse volk, maar buiten dat feit om raken de legendes van de Parijse jazz age steeds verder in de vergetelheid.

En de geest van Hemingway? Die zweeft nog onvermoeibaar rond, maar laat zich enkel zien aan zij die ernaar zoeken.

Benieuwd naar het Parijs van weleer, maar geen geld voor de Thalys? Kijk dan in elk geval Woody Allens meesterwerkje ‘Midnight in Paris’. Staat gewoon op Netflix. Hemingways memoires kun je trouwens voor een prikkie kopen op bol.com. Is ook ideaal als literaire reisgids.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.