Transgenders hebben geen apart toilet nodig

Het afgelopen jaar kwamen er steeds meer geluiden dat er behoefte was aan toiletten voor mensen die zich geen man en geen vrouw voelen. Daphne Cornelisse snapt die geluiden: je wilt niet in een (wc-) hokje gedrukt worden. Ondanks, of misschien juist daarom, pleit ze tegen het transgendertoilet.

PROVirginia State Parks toilet

Ik pleit tegen meer verschillende toiletten. Nee, dat zeg ik verkeerd: ik pleit tegen toiletten anders dan voor mannen en vrouwen. Nu moet je niet gelijk boos worden, want ik ga je uitleggen waarom.

Als je ooit op een vrouwentoilet bent geweest, weet je dat die ruimte een wereld op zich is, zeker in uitgaansgelegenheden. We helpen elkaar met kapotte panty’s en uitgelopen make-up, houden elkaars haren vast tijdens het kotsen en maken vriendinnen voor het leven als we dronken in de rij staan. Als iemand ongesteld binnen komt rennen, laten we haar voor, ondanks dat er altijd (al-tijd!) te weinig toiletten zijn. Vrouwen zijn opvallend lief voor elkaar op het toilet, en daarom is het damestoilet zonder twijfel één van de gezelligste (en goorste, vergis je niet) ruimtes van een club of kroeg.

Juist daarom zouden we helemaal geen aparte toiletten voor transgenders, travestieten of androgynen nodig moeten hebben. Het afgelopen jaar kwamen er steeds meer geluiden dat er behoefte was aan toiletten voor mensen die zich geen man en geen vrouw voelen. Ik snap die geluiden: je wilt niet in een (wc-) hokje gedrukt worden. Op veel plekken wordt daar al rekening mee gehouden. Op steeds meer inschrijfformulieren kan je ‘man’, ‘vrouw’ of ‘anders’ aankruisen en ook de politiek is zich meer en meer bewust van de aanwezigheid van transgenders in de samenleving.

Ik snap die geluiden: je wilt niet in een (wc-) hokje gedrukt worden

Toch zijn we er nog niet. Homo’s en lesbiennes worden erkend. Zelfs biseksueel zijn wordt minder vaak als ‘een fase’ afgedaan, maar iets anders dan dat? Nee, dat vinden we nog steeds moeilijk. Maar die erkenning gaan we niet vinden in het toevoegen van nog meer soorten toiletten. Op die manier worden we namelijk nog steeds allemaal in hokjes gestopt, en dat wilden we juist niet.

Ik denk dat het goed is als mensen die zich geen man én geen vrouw (of juist allebei) voelen, gezellig in de rij voor het vrouwentoilet komen staan. Als de vrouwen in die rij denken dat je een man bent, heb je gespreksstof om uit te leggen waarom je dat niet bent. De rij is lang genoeg voor een diepgaand gesprek. Daarom raad ik ook aan om in de rij bij de mannen te gaan staan. Als gedacht wordt dat je een vrouw bent en je gaat in de rij bij de mannen staan, doet ook niemand daar raar over. Ik ben een vrouw en voel me vrouw, en ik doe het ook vaak genoeg zodat ik niet in die enorme rij hoef te staan.

Wat ik wil zeggen: het zou niet uit moeten maken of je man of vrouw of allebei niet of allebei wel bent. Als je naar het toilet gaat tijdens het stappen, dan gaat het daar helemaal niet om. Aangeschoten vrouwen kunnen verbroederen (of verzusteren? Bestaat dat?) in de rij voor het toilet, laten we zorgen dat iedereen dat kan. Dan gelden er voortaan de volgende regels op de wc: moet je écht heel nodig? Ga naar het ‘mannentoilet’. Heb je lippenstift nodig, ben je ongesteld of moet je overgeven? Ga naar het ‘vrouwentoilet’. Zo simpel moet het toch kunnen zijn?

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.