Nog even een bak positiviteit op weg naar 2017!

Op de valreep blikt Joyce Kamerbeek nog een keer terug op alle positieve ontwikkelingen die plaatsvonden in 2016. Lees mee en vul aan!

Victoria Pickering 14641288461_39d2d138f8_h

Wat een jaar. Als we terugblikken op economisch en maatschappelijk vlak, dan zullen we tegen een hoop negatief nieuws aanlopen. Toch had 2016 ook een hoop positieve kanten die ik graag met jullie deel. Grote doorbraken in de medische wereld, minder dierenleed, de opbouw van moeder natuur en kleine geluksmomentjes zoals de mogelijkheid tot downloaden op Netflix. Laat 2016 in het teken staan van een halfvol glas in plaats van een halfleeg glas. Laten we proosten op het geluk dat we zelf creëren, op ons bestaan, het najagen van dromen, kansen pakken en lief zijn voor onszelf, elkaar en moeder natuur.

De wereld in actie

Steeds meer mensen in mijn omgeving worden zich bewuster van wat ze consumeren, hoe ze omgaan met energie en water en beginnen met het scheiden van afval. De film van Leo lijkt impact te hebben gehad. Het is jammer dat het zover moest komen voor de mensheid ging inzien dat de wereld langzamerhand aan het afbrokkelen is. Toch kunnen we het elkaar niet kwalijk nemen. De meeste van ons gaan ook pas naar de dokter als het te laat is. Dat zit er nu eenmaal een beetje ingebakken.

Of het nu de schuld is van onze voorvaderen, de poep van de koeien die zorgen voor CO2  uitstoot, grote fabrikanten of andere vervuilers, we doen er allemaal aan mee. Wil je de wereld echt zo min mogelijk belasten dan leef je in een hutje op de hei, verbouw je je eigen groenten, maak je geen gebruik van elektronische apparaten (dus ook geen mobiel, social media of Netflix) of plastic of papier en eet je al helemaal geen dieren. Mission impossible? Vast niet.

Minder vlees eten is voor veel mensen al best een ‘ding’, dus laten we het erop houden dat iedereen die iets minder water heeft verbruikt, zijn energieverbruik heeft verlaagd, plastic scheidt of iets meer aan moeder natuur heeft bijgedragen dan vorig jaar, best een schouderklopje verdient. Rome werd ook niet in één dag gebouwd en drastische veranderingen zijn voor een hoop mensen nu eenmaal doodeng.

Het is aan ons om de balans van de natuur weer te herstellen. Toch verdient 2016 een kleine staande ovatie vanwege alle inzet die al getoond is door iedereen die de wereld een stukje mooier en leedvrij wil maken. Dat zijn positieve berichten.

Doorbraak in ALS research

In de zomer van 2015 zagen we steeds meer video’s voorbijkomen van mensen die een bak ijs over hun hoofd gooide. Ondanks de negatieve response die de campagne ontving (naast een hoop positieve reacties), heeft de campagne en iedereen die hieraan meedeed, geholpen aan een doorbraak in het onderzoek. Tijdens de studie naar de ziekte ontdekte de onderzoekers twee nieuwe genen. In één van de twee onderzoeken die werd uitgevoerd werd een mutatie in een gen ontdekt. Dit wijst erop dat dat gen een rol speelt bij het ontstaan van ALS. In het andere deel van onderzoek werd nog een gen ontdekt. Onderzoekers weten nu meer van de genetische opbouw van ALS en kunnen daardoor in de toekomst meer gerichte therapieën gaan ontwikkelen.

In een interview met NOS, zegt onderzoeker Wouter van Rheenen (UMC) “Nu snappen we meer van de processen, zodat we uiteindelijk ook medicatie kunnen ontwikkelen die ervoor zorgt dat de ‘kapotte’ genen weer gezond gemaakt kunnen worden. Dat is niet eenvoudig, maar het kan. Want ja, als je niet weet welk gen een rol speelt, kun je het niet repareren.”

De woorden ‘het kan’, geven mij – iemand met een familielid die de ziekte ALS heeft – hoop in de wetenschap. Dat zijn positieve berichten.

Nieuwe behandeling voor genezing HIV

Naast ALS is er ook een doorbraak in het onderzoek naar HIV.

Wereldwijd zijn er 36,7 miljoen besmet met HIV, maar er is hoop voor de mensen die het virus bij zich dragen. Een 44-jarige Britse man is de eerste van 50 proefpersonen die een nieuw type behandeling is ondergaan. Hij is- als eerste ooit- genezen van het HIV-virus. Dat betekent dat als deze behandeling bij elke HIV-patiënt aanslaat, er 36,7 miljoen mensen niet ernstig ziek zullen worden. Ondanks het prijskaartje die vaak hangt aan medicijnen tegen genezing, moeten we niet vooruitlopen op de zaken met een pessimistische blik. Dat draagt namelijk niks bij aan doorbraken in de onderzoeken naar levensbedreigende ziektes. Hier lees je meer over het onderzoek.

Eindelijk op strandvakantie naar Mumbai.

Zoek op “Beach Mumbai” en je weet in ieder geval welke strandvakantie je van je lijstje af moet strepen: this is not the place to be. Hoewel India veel bezocht wordt door toeristen, weten veel toeristen ook met een vies gezicht na te vertellen hoe ze gegrepen werden door de Delhi Belly. Het is er nu eenmaal niet super schoon en het strand al helemaal niet. Deze vuilnisplek is een terrein geworden waar vuil ligt te sudderen in de warme zon en waar bacteriën kans krijgen. Het is geen Bloemendaal of Zandvoort waar je even lekker kunt uitwaaien. Ook de vrijwilligers van de Versova Resident vonden dat een grote schoonmaak op het strand van Mumbai hard nodig was. Hierdoor wordt niet alleen bijgedragen aan een fijn en mooi strand om van te genieten, het voorkomt ook de vervuiling van de oceaan en brengt de grote hoeveelheid zwerfafval terug naar een lager percentage. Leo zal hier in ieder geval erg blij mee zijn.

Nature back in business

Ook de dieren doen het goed op de aardbol. De wilde tijger populatie is voor het eerst in 100 jaar gestegen. Daar zijn de mensen van het WWF en Global Tiger Forum natuurlijk hartstikke blij mee. Naast de wilde tijger, kon de panda ook weer rustig ademhalen. Momenteel zijn er inmiddels 2.060 wilde panda’s. Dat is veel voor een ras dat weinig aan intimiteit doet.

Natuurlijk is er veel meer positiefs gebeurd het afgelopen jaar. Heb jij nog interessante nieuwtjes die de wereld aangaan en hebben plaatsgevonden in 2016? Laat je reactie achter onder de Facebookpost. We vullen ons lijstje graag aan met positiviteit!

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.