We onderschatten nog steeds de complexiteit van onze kleine planeet

In elk bos schuilen vele mysteries en zo ook in de stedelijke jungles. De mysteries in de Nederlandse stedelijke jungle maken van onze politieke leiders artiesten in een groot orkest. Gedirigeerd door de complexiteit van de chaos.

Jindong H. qqwxu7njwti-jindong-h

We komen van de steppe en hebben ons landschap langzaam omgetoverd van bosrijke omgevingen naar weidse vlakten. We veranderen de wereld zodat wij als mens het overzicht kunnen bewaren. Met de urbanisatie van de wereld zijn we hard op weg om wederom ons landschap te veranderen.

We zijn dit keer bezig om de steppe weer terug te veranderen in een jungle. Niet zomaar een jungle, nee dit keer veranderen we het in een betonnen jungle. Net zoals bomen in een bos hoger groeien in een competitie naar zonlicht. Zo ook groeien de gebouwen in onze steden de hoogte in. De competitie wordt hierbij niet alleen gedreven door steeds hogere grondprijzen, maar ook door de vraag naar een beter uitzicht en de prestige van hoge gebouwen. Wie laag leeft, verdwijnt langzaam in de schaduw van de bomen van beton. Zo kunnen ook onze stadse omgevingen worden gezien als een strijd om zonlicht.

Wie laag leeft, verdwijnt langzaam in de schaduw van de bomen van beton.

Net zoals met bossen is het ook in steden moeilijk om te zien hoeveel leven er daadwerkelijk is. Zo liep ik afgelopen vrijdag door Den Haag. De straten waren niet rustig, maar gewoon een normale stadse drukte. Met mijn oortjes in om de stadse herrie te verjagen liep ik daar. Ineens ging er een deur open en kwam er een stoet leven de straat op lopen. Een stuk of honderd man kwam uit een gebouw lopen waarvan ik dacht dat het maar een kantoortje was waar vijf mensen in pasten. De perceptie die een stadse omgeving geeft is bijna ten alle tijden misleidend. Zelfs als je denkt dat je in een drukke stad woont, zit waarschijnlijk meer dan 70% van de mensen binnen in hun stadse grot.

Diezelfde perceptie voel ik ook bij de Nederlandse media en politiek. Dagelijks wordt mijn aandacht gevestigd op de vele problemen. Als ik luister krijg ik het idee dat deze vele problemen bestaan in een kleine hechte gemeenschap. Niet in een staat van 17 miljoen mensen waar meer dan 70% van de mensen een vrij goed leven leven. Waar met deze kerstdagen volop wordt genoten van tonnen aan heerlijk voedsel.

Natuurlijk is het logisch dat de problemen belicht worden, maar rond deze tijd moeten we ook stilstaan bij hoe goed wij het hebben in onze urbane stadstaat. De luxe die wij hier beleven stelt ons in staat om na te denken over problemen in het leven van anderen. Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld. Een zorgeloos en zeker bestaan geeft ons het vermogen om ons niet druk te maken over de zoektocht naar eten en onderdak. Daaruit volgt dat de problemen die wij tegenkomen groter zijn dan ons eigen individu.

Geen zorgen makend over het bestaan kan eenieder zich informeren en ontwikkelen. Maar toch blijft het lastig om jezelf te informeren als je van alle kanten wordt bestookt met onwaarheden, diverse standpunten en een overvloed aan informatie. De zelfbenoemde verlossers van de politiek proberen complexe problemen simpel over te brengen aan de burger. Aan de ene kant doen ze dit om hun boodschap over te brengen aan de drukbezette burger, maar aan de andere kant worden complexe problemen simpel gemaakt omdat politici moeten werken met incomplete informatie.

Deze feestdagen vier ik dat ik het geluk heb om op een mooi plekje te zitten op een kleine rots die raast door een immens universum.

Een Wilders, Rutte, Asscher of elke andere politicus maakt beloften. Beloften die komen uit hun waarden en de waarden van hun partij, maar beloften waarvan ze zelf niet weten of deze haalbaar zijn. Want ook politici leven met de beelden die voorgeschoteld worden van een kleine hechte maatschappij. Terwijl de kleine hechte maatschappij een enorm complex beest is van 17 miljoen mensen die afhankelijk zijn van de acties 7,5 miljard individuen. Waarbij waarschijnlijk ook meer dan 70% van alles wat er speelt op deze aarde verborgen is.

In januari zal de verkiezingsstrijd naar alle waarschijnlijkheid volledig losbarsten. Wie er ook zal winnen. Ik waan mij veilig met de gedachte dat er grotere machten aan het werk zijn in deze wereld. Grotere machten dan het populistisch gekrijs om aandacht. Deze feestdagen vier ik dat ik het geluk heb om op een mooi plekje te zitten op een kleine rots die raast door een immens universum. En hopelijk kunnen velen dit ook in groot geluk vieren.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.