Voornemen stress

Begin december loopt Joram Bosker over de kerstverlichte Kalverstraat in Amsterdam. Iedereen lijkt al bezig met de feestdagen, terwijl die toch echt nog even op zich laten wachten. Een gedachtenwisseling over de gespannen verwachtingen in de laatste maand van het jaar.

christmas-1058667_1920

“Wat doe jij met de feestdagen?” wordt mij gevraagd.

Enigszins verbaasd beantwoord ik de vraag: “Het is begin december, plannen maken voor de feestdagen staat nog niet bepaald hoog op mijn to-do list.”

We lopen door de Kalverstraat in Amsterdam. De kerstverlichting brandt, maar de kerstsfeer laat voorlopig nog even op zich wachten. Mijn telefoon trilt, ik kijk en zie dat ik op Facebook een uitnodiging heb ontvangen voor een nieuwjaarsfeest met de ludieke naam: ‘Oud en stout, voor alle slechte voornemens’. Zonder na te denken zet ik mijzelf op aanwezig, de zoveelste keer deze week. Of ik daadwerkelijk aanwezig zal zijn is een zorg voor later.

“Wat zijn jouw goede voornemens voor 2017?”

“Vaker naar de sportschool natuurlijk, zoals iedereen. En dan na januari meteen mijn abonnement stopzetten”. In mijn stem weerklinkt sarcasme.

Langs vrolijk ingerichte kerstetalages lopen we richting een felverlichte oliebollenkraam en kopen ieder twee oliebollen, met poedersuiker.

“Weet je wat ik me afvraag?” Zeg ik om de stilte te doorbreken.

“Nou?”

“Waarom is iedereen altijd zo geobsedeerd door oud & nieuw?”

Hij lacht even, waardoor een wolk poedersuiker zich vanaf de oliebol naar de grond begeeft, alsof het ons eigenhandig een witte kerst wil bezorgen.

“2017 wordt het jaar van de gematigde verwachtingen.”

“Mensen willen er gewoon zeker van zijn dat ze straks niet eenzaam met een glas champagne op de bank zitten.”

“En wat als het nou juist die angst is die ervoor zorgt dat oud en nieuw vaak eindigt in een anticlimax? Mensen fantaseren ieder jaar weer dat precies die nacht de nacht uit hun leven gaat worden. Maar door de hoge verwachtingen eindigt het uiteindelijk in een complete deceptie.”

We lachen om de herinneringen van eerdere jaarwisselingen en de katers als resultaat van toch niet zulke geweldige nachten.

“Ik heb een voornemen voor 2017” zeg ik. “Volgend jaar omarm ik het idee dat oud & nieuw gewoon een gezellige avond is en laat ik het idee dat deze nacht een levensveranderende gebeurtenis moet zijn los.”

“2017 wordt het jaar van de gematigde verwachtingen.”

Lachend lopen we verder de verlichte straat in, langzaam richting 2017.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.