Echte vrouwen

De term 'real women' komt vaak voorbij op allerlei kanalen. Marianne Boudeling vraagt zich af wie nou echte vrouwen zijn. Want vrouwen zijn er toch in alle soorten en maten?

Unsplash pexels-photo-87350

Op social media komen regelmatig leuzen voorbij als ‘real men like curves, only dogs go for bones’ en ‘real women have curves’. Steevast vergezeld met foto’s van hoe je er wel of niet uit mag zien als vrouw. Blijkbaar mogen mannen en vrouwen niet meer zelf bepalen hoe een mooi en gezond lichaam er uitziet. Het nummer ‘All about that bass’ van Meghan Trainor was een redelijke hit op de radio. Prima dat ze haar eigen zelfvertrouwen en dat van meiden met een maatje meer wil opschroeven. Jammer dat ze dat niet kan zonder anderen skinny bitches, stick-figure en silicone Barbie doll te noemen. Het is niet oké dat slanke vrouwen publiekelijk afgekraakt worden en weggezet als minderwaardig.

De term real women of echte vrouwen is op zichzelf al een vreemde term. Het zou betekenen dat er tevens onechte vrouwen zijn. Vrouwen van plastic en zonder bestaansrecht? Misschien is ‘gemiddelde vrouwen’ meer op z’n plek. En die gemiddelde vrouw is jaloers op dunne vrouwen. Een bedrijf als Dove speelt hier goed op in. De vrouwen in de reclames hebben allemaal maat 38/40 in plaats van 34/36. ‘Echt’ genoeg om enkele kritische vrouwen tevreden te stellen. Maar de modellen mogen er vooral niet te uitzonderlijk uitzien want dan is het niet leuk meer. Een dikke buik of een handicap heb ik nog niet voorbij zien komen.

Waar alle kritiek vooral op gebaseerd is, zijn de magere catwalk modellen (chagrijnig gezicht verplicht, anorexia optioneel) en de gefotoshopte modellen in tijdschriften. Maar wie neemt daar een voorbeeld aan? Toen ik jong was keek ik naar de modellen in de bikini bijlage van de Wehkamp en de modellen op autokalenders. Die hadden een mooi en ogenschijnlijk gezond figuur.

Een dikke buik of een handicap heb ik nog niet voorbij zien komen.

Het beeld van de gemiddelde vrouw over de ideale vrouw, is erg eenzijdig. Beyoncé wordt vaak als voorbeeld genoemd. Zij heeft volle borsten en billen maar een dunne taille. Ik wil niet weten hoeveel uren Beyoncé in de sportschool doorbrengt. Haar lichaam is super strak en heeft niks met gemiddeld te maken. Sterker nog, een zandloperfiguur is het minst voorkomende lichaamstype. De meeste vrouwen zijn tenger met een bescheiden decolleté en bips, of juist voller met een buikje. En eigenlijk alles er tussenin. Een realistischer icoon is Marilyn Monroe; zij had een prachtige uitstraling zonder de indruk te wekken dat ze een streng dieet volgde of af moest zien met sporten.

Vroeger werd schoonheid geassocieerd met welvaart. Met lekker eten en niet in de zon hoeven werken. Daarom was vol en bleek mooi. Tegenwoordig is zelfdiscipline aantrekkelijk. Vaak sporten en overdreven gezond eten. Of geluk hebben met een uniek uiterlijk zoals rood haar of een donkere huid met blauwe ogen. Al wil geld hebben voor plastische chirurgie of handig zijn met fotoshop nog weleens helpen. Schoonheid is in eerste instantie onbereikbaar voor de grote massa. De gemiddelde vrouw wordt niet automatisch mooi gevonden, en dat steekt haar. Maar overstappen van magere modellen naar modellen met een overdreven zandloper figuur lijkt me niet de oplossing. Laten we elk figuur omarmen. En vooral zelf bepalen wat we mooi vinden en hoe we eruit willen zien.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.