Hoe kom ik als PVV’er niet over als een domme lul?

Iedereen heeft recht op een eigen mening, maar het is fijn als 2 stemgerechtigde volwassenen met wederzijds respect een discussie kunnen voeren op een niveau dat net een tandje hoger ligt dan groep 4, aldus Simon Roda. Lees hier zijn tips!

pvvartikel2

De PVV is de laatste jaren sterk in opmars geweest. Volgens de laatste peilingen van Maurice de Hond zou de PVV, mits er nu verkiezingen zouden zijn, uitkomen op maar liefst 34 zetels. 34! Menig partij die daarvan gaat kwijlen als een hond (pun intended) over een kluif. Of de PVV bij de eerstvolgende verkiezingen ook daadwerkelijk 34 zetels gaat behalen is nog maar de vraag, het zou niet de eerste keer zijn dat er van dergelijke peilingen in de praktijk veel minder overblijft, maar het valt niet te ontkennen dat de PVV nog steeds gestaag aan het groeien is. Dat dit mede komt door de recente vluchtelingencrisis en alles wat daarbij kwam kijken is geen geheim, maar het valt ook niet te ontkennen dat een partij niet zomaar zo groot wordt.

Nu heeft elk voordeel zijn nadeel, en het nadeel van grote groepen is dat er niet alleen maar welgeleerde politicologen en welbespraakte volksvertegenwoordigers bij zitten, maar ook, licht uitgedrukt, wezenloze nozems met het denkvermogen van een doorgebrande tl-buis.

Maar Simon, iedereen heeft toch het recht op hun eigen mening?

Jazeker hypothetische lezer, maar het is natuurlijk altijd fijn wanneer je als 2 stemgerechtigde volwassenen met wederzijds respect een discussie kunt voeren op een niveau dat net een tandje hoger ligt dan groep 4. Daarom heb ik een paar handige tips opgesteld zodat men zich (hopelijk) wat beter verstaanbaar kan maken in toekomstige discussies!

*DISCLAIMER: Elke politieke partij heeft natuurlijk de eerder genoemde nozems tussen de leden zitten, maar laten we eerlijk zijn: de PVV doet het gewoon zo lekker als clickbait! En ik moet natuurlijk ook een beetje aan de lezersaantallen denken. Hey, ik ben er tenminste eerlijk over. Als je je heel erg stoort aan alle keren dat ik in dit artikel ‘PVV’ neerpen, spiegel het even en kantel die P een beetje totdat je een d krijgt, of maak er met de kracht van verbeelding een andere politieke partij naar keuze van. Tranen gedroogd? Mooi, dan kunnen we beginnen!*

1. Spelling en grammatica

Het is nogal kut als je typt zonder goede spelling of grammatica. Een typfoutje kan gebeuren natuurlijk, dat overkomt zelfs de besten, maar als ik 3 Donald Ducks zou kunnen lezen in de tijd dat het mij kost om jouw bericht te ontcijferen, zou ik hem even nakijken en aanpassen voordat je op die mooie verstuurknop klikt. Zo voorkom je dat mensen je zien als een domme lul.

2. Spreek jezelf niet tegen

De eerste keer dat iemand de zin ‘Ik ben geen racist, maar…’ succesvol heeft gebruikt moet nog komen. Na de ‘maar’ volgt er meestal binnen 5 woorden een racistische term. Nu zou het natuurlijk kunnen dat je simpelweg niet weet dat ‘kankerneger’, ‘zand-aap’, ‘haatbaard’, ‘spicy curry’ en andere koosnaampjes meestal niet als compliment worden gezien, maar dit is heus wel na te kijken op diverse informatieplatformen. Mensen die zichzelf tegen spreken worden veelal gezien als een domme lul. 

3. Houd het bij de feiten

Ik hou net zoveel van toveren en goochelen als de volgende persoon, maar niet als het gebruikt wordt om statistieken, percentages en onderbuikgevoelens tevoorschijn te halen. Sorry, maar als je aankomt met zinnen als ‘wacht maar totdat alle asielzoekers hun wapens pakken en het land overnemen’ kom je nu eenmaal over als een domme lul.

4. Sta open voor andermans mening

Slecht nieuws: we kunnen niet altijd alleen maar gelijk hebben, we zijn immers niet allemaal Sylvana Simons. Wel heb ik er gelijk goed nieuws bij: dat is oké! Je bent nooit te oud om te leren, zeker niet voor zo’n ingewikkeld gebied als politiek. En de beste manier om te leren en vervolgens naar een oplossing toe te werken is door het verhaal van een andere kant te bekijken. Ga in gesprek, luister, en probeer op z’n minst te begrijpen waarom je tegenstander aan de andere kant van je mening staat. Als je niet open kan staan voor de mening van iemand die er net zo vurig voor vecht als jij dat doet, dan ben je niet alleen een domme lul, dan blijf je een domme lul.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.