Wat moeten we met vaccinatieweigeraars?

Het is een verontrustende ontwikkeling. Steeds meer ouders kiezen ervoor om hun kinderen niet meer te laten vaccineren. Ze laten zich niet zomaar overtuigen door wetenschappelijke bevindingen. Maar waardoor dan wel?

Wikicommons child_vaccine

Het is een verontrustende ontwikkeling. Steeds meer ouders kiezen ervoor om hun kinderen niet meer te laten vaccineren. Waar dit vroeger nog een verschijnsel was dat zich vooral in de Bible Belt voor leek te doen, kiezen tegenwoordig ook de hoogopgeleide en bewust gezond levende ouders steeds vaker voor het weigeren van vaccins. Ze laten zich niet zomaar overtuigen door wetenschappelijke bevindingen. Maar waardoor dan wel?

Het baart mij zorgen. Op internet lees je steeds vaker gruwelverhalen over de bijwerkingen van vaccinaties. Er wordt ons verteld dat de farmaceutische industrie niet te vertrouwen is en prominente foodbloggers laten velen van ons geloven dat gezond eten, en niet de “giftige” vaccinaties, de sleutel zijn tot een goed en gezond leven. Hierbij wordt veelvuldig gebruik gemaakt van frauduleuze onderzoeksresultaten om vaccinaties in een kwaad daglicht te stellen. Zo zou uit onderzoek blijken dat vaccinaties autisme kunnen veroorzaken bij jonge kinderen. Dit onderzoek is echter later teruggetrokken wegens fraude. En dit is maar één voorbeeld.

Maar waar komt dit vandaan? Het is bewezen dat sinds de invoering van het rijksvaccinatieprogramma in 1957 duizenden kinderlevens zijn gered. Dankzij vaccinaties kunnen we zeggen dat we de verschrikkelijke ziekte polio wereldwijd bijna hebben uitgeroeid. En toch neemt het aantal weigeraars toe.

Volgens het RIVM was in 2016 93,1 procent van de Nederlandse zuigelingen ingeënt. Echter, in de gemeente Amstelveen, wat een welvarende gemeente is waar veel hoogopgeleide ouders wonen, was dat percentage 87 procent, 3 procent onder de minimum vaccinatiegraad van 90 procent.

Het wordt tijd dat we een manier vinden om de vaccinatieweigeraars weer in vaccins te laten vertrouwen.

Het wordt tijd dat we een manier vinden om de vaccinatieweigeraars weer in vaccins te laten vertrouwen, voordat het aantal weigeraars zo groot wordt dat een scheiding tussen ingeënte en niet ingeënte kinderen onontkoombaar is. Denk hierbij aan kinderdagverblijven die alleen nog maar ingeënte kinderen accepteren om ziekte te voorkomen. Ouders die hun kinderen verwaarlozen, slechte voeding geven en onnodig in gevaar brengen kunnen problemen krijgen met justitie of Jeu­­gdzorg. Iemand die zijn kind niet vaccineert en daarbij zijn kind kwetsbaar maakt voor ziektes heeft hier echter een vrije keuze in. Iets dat naar mijn idee snel moet veranderen.

Ook zou er meer voorlichting moeten komen voor aanstaande ouders. We leven in een tijd waarin we worden overspoeld met informatie via het internet. Helaas weten veel mensen niet hoe zij deze informatie moeten filteren. Een hoop onzin die je online leest wordt door mensen aangenomen als een feit, ook als de bron onbetrouwbaar is. Ook op het gebied van vaccinaties is er veel negatief nieuws te vinden. Zo noemde ik eerder al het onderzoek dat beweerde dat vaccins autisme kunnen veroorzaken bij een kind. Wie dit onderzoek opzoekt komt er al vrij snel achter dat het hier gaat over een twintig jaar oud onderzoek dat bovendien is teruggetrokken wegens fraude. Ook de argumenten over gif in vaccins zijn vaak te ontkrachten door aan te tonen dat deze zogenaamde gifstoffen helemaal niet schadelijk zijn, of zelfs van nature aanwezig zijn in ons lichaam.

Helaas verliezen de goed onderbouwde meningen en zelfs de feiten het nog te vaak van de schreeuwende meningen van mensen die daar vaak ook een eigen belang bij hebben. Neem bijvoorbeeld Donald Trump, die met doemscenario’s over vaccinaties een grotere achterban kon creëren. Naast aanstaande ouders moeten wij ook kinderen voorlichten over het filteren van informatie. Zodat de volgende generaties weten hoe zij relevante en goed onderbouwde meningen en feiten kunnen vinden.

Laten we er met zijn allen voor zorgen dat het vertrouwen in het vaccineren weer terugkomt. Zodat ook in de toekomst onze wetenschappers ongehinderd verder kunnen gaan in de strijd tegen infecties en ziektes.­­­­

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.