De Droomvrouw, een spiritueel boek voor nuchtere vrouwen

Ze was hoofdredactrice van een magazine en bezocht chique plaatsen in Europa, toch was Hermelijn van der Meijden niet gelukkig. Ze ging op zoek naar zichzelf en schreef tijdens haar zoektocht het boek ‘De droomvrouw’. Joyce Kamerbeek sprak met Hermelijn en vroeg haar wie of wat een 'droomvrouw' precies is.

hermelijn

Ze was hoofdredactrice van een magazine, at oesters in het Centre Pompidou en werd in een speedboot naar een privé-eiland bij Stockholm vervoerd. Kortom, een leven waar menig vrouw jaloers op zou, althans, dat zou je denken. Toch was Hermelijn niet gelukkig. Op haar dertigste begon zij de reis naar zichzelf. Op zoek naar een diepere betekenis in haar bestaan.

Hermelijn schreef tijdens haar zoektocht het boek ‘De droomvrouw’. Een boek waar ik als lezer op mijn eigen manier betekenis aan gaf. Het continu streven naar perfectie, geen voldoening halen en onrust over de zin van mijn leven. Wat kom ik hier eigenlijk doen op aarde?

Op een bijzondere manier vertelt Hermelijn over haar zoektocht en de verbinding met zichzelf en haar grootste liefde, Saul. Ze bewandelt een pad waar ze mensen ontmoet die ver weg lijken te staan van de werkelijkheid, maar die door haar verhaal een heel nieuwe betekenis krijgen en mijn perspectief veranderen.

Er waren nachten dat ze niet sliep, maanden achtereen. Het slaaptekort resulteerde in een depressie en soms half krankzinnigheid.

Ze ontmoet leraren, energiewerkers en sjamanen en deelt haar angsten zo gedetailleerd dat het soms iets weg heeft van een thriller. De droomvrouw is een boek waar angst, verdriet, geluk, pijn en verlangen samensmelten.

Ik sprak Hermelijn in een tentje in Amsterdam Oost, waar ze mij meer vertelde over haar ‘reis’ en haar boek.

Wanneer begon je met het schrijven van De Droomvrouw?
“Ik ben begonnen in de lente van 2013 toen mijn dochter net één was. Als gevolg van een pittige zwangerschap, een zware bevalling en structureel slaapgebrek, was ik mezelf volledig kwijt.” De kracht van het boek zit voornamelijk in de gebeurtenissen die ze tot in detail bespreekt en je meeslepen.

“Mijn dochter werd elke nacht wakker. Soms wel tien keer en minstens drie. Na verloop van tijd kreeg ik er een slaapstoornis van: elke keer dat ik net wegzakte, schrok zij weer wakker.” Volgens Hermelijn heeft dat te maken gehad met haar traumatische bevalling. “Ze voelde angst, waardoor ze zich niet kon overgeven; als ik in slaap viel, was ik immers niet meer aanwezig voor haar, dat is precies wat er na haar bevalling gebeurde.”

“Er waren nachten dat ze niet sliep, maanden achtereen. Het slaaptekort resulteerde in een depressie en soms half krankzinnigheid. Schrijven hield Hermelijn op de been. Haar enige houvast was schrijven over wat er met haar gebeurde. Ze kwam in contact met wie ze echt was.

In het boek komt naar voren dat je weinig bent opgegroeid met dingen als ‘energie’ en ‘spirits’. Hoe heb je ontdekt dat je hier meer over wilde weten?
“Enerzijds niet, anderzijds juist weer wel. Mijn vader was en is best spiritueel,” zegt Hermelijn. Ze groeide niet met haar biologische vader op. Haar stiefvader verdiepte zich in een heleboel zaken zoals natuurgeneeskunde, astrologie en sjamanisme. Haar moeder had er daarentegen weinig mee.

“Ze kon wel geesten zien,” een onderwerp dat ook terugkomt in het boek. Toch werd er thuis niet over gesproken, maar Hermelijn voelde dat het toch ergens in haar DNA zat. “Ik ontdekte niet dat ik er meer over wilde weten, de poort naar andere dimensies ging op een gegeven moment gewoon vanzelf open. Dit gebeurde na het beëindigen van de relatie met mijn jeugdliefde en soulmate. Na of door die crisis begon ik me open te stellen voor nieuwe dingen.”

Dus toen Hermelijn rond de dertig was ging ze voor het eerst alleen op reis, deed haar eerste reikicursus, ging freelancen en ontmoette per toeval een man die haar introduceerde bij een engelencursus. Daar begint De Droomvrouw.

Soms noem ik het een spiritueel boek voor nuchtere vrouwen.

“Ik werd eigenlijk stap voor stap geleid. Ik had niet echt interesse in energie, maar bleek er na de cursus veel affiniteit mee te hebben. De cursus zorgde ervoor dat ik me enorm thuis voelde bij mezelf. Ik besloot toen naar de Amerikaanse Barbara Brennan School of Healing te gaan.” Deze school speelt een belangrijke en grote rol in het boek. Intense sessies worden gedetailleerd beschreven door Hermelijn en maken het boek spannend en heeft hierdoor zelfs soms wat weg van een thriller. De schrijfwijze is zo sterk, dat je met gemak een eigen beeld vormt bij het verhaal.

Voor wie is het boek het meest geschikt en waarom?
“Soms noem ik het een spiritueel boek voor nuchtere vrouwen. Het wordt dus vooral door vrouwen gelezen, maar er zijn ook genoeg mannen die het aanspreekt. Als je wat energie betreft cynisch bent en een disbeliever, dan hoef je niet aan De Droomvrouw te beginnen,” legt Hermelijn uit. Toch denk ik daar als lezer anders over. Ik heb mijn ‘spirituele’ momenten. Soms vind ik het onzin, soms niet. Het is maar net hoe de sterren staan, zoals ik dat altijd zeg.

Wanneer ik het mentaal wat zwaarder heb, klamp ik mij meer vast aan spirituele zaken. Ik las het boek dan ook voornamelijk als ik de behoefte aan spiritualiteit had, kroop weg op de bank met een kop thee en ging een avondje ‘offline’, helemaal gedoken in De Droomvrouw. Het boek vraagt dus om open minded te zien, wat wellicht juist een interessante uitdaging kan zijn voor mensen die er niet in geloven.

Ook worden de lezers aangesproken op allerlei lagen van hun wezen, legt Hermelijn uit. Elke kant wordt uitgelicht. Dit kan enorm confronterend zijn, maar je maakt hierdoor wel kennis met kanten van jezelf die nooit eerder aanwezig leken te zijn.

Mijn boodschap is uiteindelijk dat werkelijke verandering altijd van binnenuit komt

“De reactie die ik vooral krijg is dat het zo echt is en dat was precies de bedoeling. Ik kan zelf best moeite hebben met ‘halleluja-spiritualiteit’ die voorbijgaat aan de realiteit waarin de meeste mensen zich bevinden. Het bestaan is ook gewoon worstelen. We vliegen niet allemaal in sneltreinvaart naar de verlichting of ons gedroomde leven. Voor mij gaat dit boek dan ook vooral over bewustzijn, hoe je dat ontwikkelt – zowel in de diepte als in de hoogte – en hoe je uit de overlevingsstand komt en echt gaat leven en vormgeven aan de droom van je ziel. Dus iedereen die daarin geïnteresseerd is, moet het lezen.”

Kan De droomvrouw iets bijdragen aan de zoektocht naar geluk, of is het hele specifieke boodschap voor een specifieke lezer?

“Ik denk zeker dat het kan bijdragen aan de zoektocht naar geluk. Het inspireert op veel verschillende manieren; afhankelijk van waar je als lezer zelf in zit; welke fase, welk proces, welke uitdaging. Ben je je hart aan het ontwikkelen? Ben je nieuwsgierig naar wat er nog meer is? Zit je in een depressie? Loop je steeds aan tegen hetzelfde? Probeer je meer contact te krijgen met wie je werkelijk bent? Of daaraan uitdrukking te geven? Zoek je naar de betekenis van je leven?”

“Mijn verhaal is aan de ene kant erg persoonlijk, maar tegelijkertijd beschrijft het boek een heel universeel proces dat iedereen doorloopt die zichzelf op dieper niveau probeert te leren kennen. Je gaat (linksom of rechtsom) door bepaalde fasen: crisis/sterven, duisternis, ontdekken van intuïtie, staan in eigen kracht, expressie, jezelf worden. Dat is de aard van de ziel. Dus ja, het verhaal zal sowieso ergens resoneren en iets in beweging brengen. Wat hangt af van de lezer en het moment waarop die het leest.”

Is er een boodschap die je wilt meegeven aan de lezer?
“Mijn boodschap is uiteindelijk dat werkelijke verandering altijd van binnenuit komt. Iedereen die dieper begint te kijken, draagt bij aan een groter bewustzijn in de wereld. Ieder mens dat begint te leven vanuit zijn hart, zijn eigen schaduwkanten toe-eigent, authentiek durft te zijn, leiderschap neemt, uit zijn drama stapt, verantwoordelijkheid neemt voor zichzelf, beïnvloedt het collectieve energieveld en tilt het naar een liefdevoller niveau.”

“Transformatie van de wereld begint heel dichtbij, bij ieder van ons. En juist wij, in dit deel van de wereld, hebben de mogelijkheid om ons met die innerlijke ontwikkeling bezig te houden, omdat we zo vrij en veilig zijn. Laten we die luxe dan ook benutten. Daar worden we niet alleen op individueel niveau veel gelukkiger en gezonder van, maar ook als collectief.”

Als lezer werd ik meegezogen in de achtbaan waar Hermelijn in zat. Vaak ging het om haar, toen nog prille, relatie met Saul waar ik zoveel in herkende. Het boek is een autobiografie met de elementen van een narratief verhaal. Hierdoor voel je je nog meer betrokken bij de held in het verhaal, namelijk Hermelijn.

Een lees-tip voor De Droomvrouw: start met het lezen van het boek tijdens een vakantie of in een periode waarin je de tijd hebt voor jezelf. Omdat je in het boek tussen verschillende jaren aan het schakelen bent, is het prettig om deze binnen een bepaalde periode uit te lezen en niet te lang de tijd te nemen. Houd ook vooral een notitieboekje bij de hand om je eigen gevoelens op te schrijven.

Je kunt het boek onder andere bestellen op www.dedroomvrouw.nl. Hermelijn zet er dan een persoonlijke boodschap voor je in.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.