Diederik, Lodewijk en de versplintering

Terwijl Lodewijk en Diederik de degens kruisen met elkaar, versplintert het politieke landschap. Wat is nog het nut van dit debat als iedereen toch al iets anders dan de PvdA wil stemmen?

Partij van de Arbeid asscher

Diederik Samsom en Lodewijk Asscher voerde het laatste debat om het lijsttrekkerschap van de Partij van de Arbeid. Dat deed het kibbelende duo in een oude fabriekshal, de plaats waar de – inmiddels uitgebloeide – wortels van de sociaaldemocratie liggen. De partij van de arbeider begint los te weken van haar achterban. De ‘arbeider’ van weleer bestaat niet meer of is in slechts beperkte mate in de bevolking vertegenwoordigd.

De ‘laagopgeleiden’ die de plek van de arbeider vervangen neigen meer tot een stem op de populistische PVV en de SP. En de jongeren, plus links intellectuelen zien Jesse Klaver met zijn strijd tegen het ‘economisme’ als een redelijk alternatief voor de zoekende Partij van de Arbeid. De Partij die een verkiezingsprogramma samen heeft gesteld waarop ze zowel de lichtpuntjes uit de kabinetsperiode proberen aan te dikken en een (betere) visie voor de toekomst etaleren. Wat is nu de koers? Moet het anders dan in deze kabinetsperiode, moet de Partij van de Arbeid streven naar een linkse samenwerking en doorregeren? Hoe wil de Partij zich profileren in de komende jaren?

Er is veel kritiek op de twee kandidaten en dat is ook te begrijpen. Hoeveel verschillen ze nou eigenlijk? Het zijn twee obers met hetzelfde gerecht, ze adviseren echter wel een andere wijn op de kaart. Het verschil zit hem niet in de boodschap, maar meer op de manier waarop deze gebracht wordt. Asscher is ongrijpbaarder en kalmer in het debat, Samsom gepassioneerder en agressiever.

Hoeveel verschillen ze nou eigenlijk? Het zijn twee obers met hetzelfde gerecht, ze adviseren echter wel een andere wijn op de kaart.

Het scheelt echter wel dat deze twee heren geen eigen politieke beweging zijn gestart. Dat is namelijk anno 2016 een hobby van veel Kamerleden. Dat is niet alleen slecht voor het aanzien van de politiek, maar ook voor de partijen. Kritische geesten zoals Monasch (eerst PvdA) en Wilders (eerst VVD) kunnen van waarde zijn voor het debat binnen een partij, maar ze achtten zichzelf groot genoeg voor een eigen politieke beweging. Monasch is misschien een prima Kamerlid die een kritisch geluid kan laten horen binnen de PvdA, maar hij is niet de meesterpoliticus die – zoals hij zelf beweert – twintig tot dertig zetels binnen gaat halen in maart.

Het idealisme waarmee vele politieke bewegingen zijn opgericht, vervalt in egocentrisme. Veel Kamerleden doen gewoon goed hun werk, maar er zitten ook Kamerleden tussen die vooral hun eigen carrière op de rails willen zetten. Waarom samen binnen een partij te werk gaan als je naam dan niet op nummer één staat?

Een goed voorbeeld hiervan zijn de rakkers die het Oekraïne-referendum mogelijk maakten. Jan Roos (van Geenstijl) wordt lijsttrekker van VNL (van ex-PVV’ers Bontes & Van Klaveren), Thierry Baudet komt met zijn ‘Forum voor Democratie’ en tenslotte komt Jan Dijkgraaf met de politieke beweging ‘Geenpeil’. De versplintering is compleet.

Wordt het gezapige lijsttrekkersdebat van twee sociaaldemocraten met bijna dezelfde mening in een roestige fabriekshal daar veel beter van? Nee. Maar er is in ieder geval iets voor te zeggen dat twee mensen binnen een partij een debat hebben over wie die partij het beste kan leiden. Dat gaat het ideaal niet verloren aan egocentrisme.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.