De achillespees van een terrorist

Vera Hazeveld schreef een stuk over terrorisme en waarom het belangrijk is je niet alleen tegen de vijand te verzetten, maar ook juist te begrijpen hoe terroristen denken. Lees het hier!

Michael Foran 15215933_1193886057365200_888113175_o

Ken jezelf en je vijand. Sun Tzu, een grootmeester in de filosofie rondom het oorlog voeren, onderstreepte het al rond 500 voor Christus. Het begrijpen van de vijand is essentieel om deze te verslaan. Dit lijkt men alleen wel totaal te vergeten wanneer ‘de andere partij’ bestaat uit terroristen die moorden, angst aanjagen en verkrachten en hiervoor rechtvaardiging claimen te vinden binnen de Islam. Mensen wíllen terroristen niet begrijpen, maar om terrorisme op lange termijn te overwinnen is dit van groot belang. Alleen door terroristen te begrijpen kan een effectieve strategie geformuleerd worden om hen met succes te bestrijden.

Een mens wordt niet slecht geboren noch wordt hij geboren met een geprogrammeerde haat voor andere culturen of als een moordlustige terrorist. De Amerikaanse onderzoeker Zimbardo heeft tijdens zijn, uit de hand gelopen, Stanford Prison Experiment bewezen dat ‘normale’ mensen zonder psychische problemen over kunnen gaan tot kwaadaardig gedrag door situationele en systematische factoren. In andere woorden: de omgeving en het systeem waarbinnen een individu leeft en waarin maatstaven worden opgelegd zijn van invloed op de totstandkoming van kwaadaardig en sadistisch gedrag.

Maar hoe komt het dat jongeren radicaliseren en uiteindelijk met een bomgordel om koers zetten naar een winkelcentrum om zichzelf vervolgens op te blazen en daarmee andere mensen de dood in te jagen? Zoals eerder vermeld wordt iemand simpelweg niet geboren om op een dag een bomgordel tot ontploffing te brengen. Verschillende inlichtingsdiensten hebben propagandaboeken gevonden die zijn uitgebracht door terroristische groeperingen als Al-Qaida en IS. Hierin wordt vermeld hoe jonge kinderen in trainingskampen worden opgeleid om bommen te maken en hoe zij worden blootgesteld aan schokkend beeldmateriaal waarop moorden en martelingen te zien zijn. Om Zimbardo’s bevindingen toe te passen: Het systeem, in dit geval een terroristische organisatie, keurt geweld goed en leidt jongeren zelfs op om geweld toe te passen vanuit een opgelegde overtuiging. De situatie kan in dit geval omschreven worden als de onrust die heerst in de gebieden waar terroristische organisaties actief zijn en waar zij effectief op in spelen.

Ook is radicalisering onder jongeren in Mali, waardoor zij uiteindelijk besluiten om zich aan te melden bij de regionale tak van Al-Qaida, een goed voorbeeld.

Ook is radicalisering onder jongeren in Mali, waardoor zij uiteindelijk besluiten om zich aan te melden bij de regionale tak van Al-Qaida, een goed voorbeeld. De aanname dat deze jongeren leiden aan een psychische aandoening klopt niet. Tot voor kort was Mali een voorbeeld voor andere omliggende landen op het Afrikaanse continent. Dit veranderde in 2013. In dat jaar brak er een opstand uit onder een nationalistische beweging, vervolgens werd er door militairen een coup gepleegd en konden terroristen zich vrij over het noorden van het land verspreiden zonder enige interventie. De Malinese overheid kon vanwege de instabiliteit in haar land niet meer voldoen aan de behoeften van haar bevolking. Al-Qaida in de Islamitische Maghreb, de regionale tak van Al-Qaida in het noorden van Mali, kon de bevolking daarentegen wel bieden wat zij nodig had. Zij boden jongeren banen aan, een inkomen, voedsel en water. Daarnaast bestaat de Malinese bevolking uit vele etnische groeperingen waardoor een nationale identiteit ontbreekt. Lid zijn van een terroristische organisatie biedt jongeren een bepaalde ‘identiteit’ en geeft hen het gevoel ergens bij te horen. Voor velen was de keuze om zich aan te melden daarom snel gemaakt.

Een ander misverstand is dat terroristische organisaties alleen zouden bestaan uit een groep ‘psychopaten’. Dat dit feitelijk onjuist is, is voor velen misschien te angstaanjagend om te geloven omdat dit dus zou betekenen dat terroristen weloverwogen keuzes maken. Psychopaten worden door organisaties als Al-Qaida en IS juist vermeden, omdat zij een gevaar zijn voor de geheimhouding en precisie van operaties. Sollicitatiebrieven voor martelaarsoperaties waarin duidelijk naar voren komt dat de sollicitant beschikt over een sterke doodswens, door bijvoorbeeld een echtscheiding, verdwijnen rechtstreeks in de papierversnipperaar. Vaak wordt beweerd dat terroristen die zelfmoordoperaties uitvoeren onder invloed, waardoor zij niet meer helder na kunnen denken over hun daden. De overblijfselen van de daders van de zelfmoordaanslagen in Madrid in 2004 zijn onderzocht op sporen van verdovende middelen. De conclusie: de daders hadden geen verdovende middelen gebruikt. Dit betekent dat zij met hun volle verstand hun daden hebben uitgevoerd. Zelfmoordacties worden alleen uitgevoerd door speciaal geselecteerde kandidaten die weken, dan niet maanden, toe werken naar hun uiteindelijke lot door middel van speciale trainingen.

Om een vijand te verslaan is het van belang om zijn achillespees te vinden. De achillespees van terroristen is alleen te vinden als je de beweegredenen en de situationele en systematische factoren die leiden tot radicalisering leert te begrijpen. Hiervoor moet er gekeken moeten worden naar de factoren die ervoor zorgen dat jongeren radicaliseren en uiteindelijk op de loonlijst van IS of andere terroristische organisaties komen. Pas wanneer wij terroristen leren begrijpen kunnen we zowel de voedingsbodem van terrorisme als terroristen zelf bestrijden.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.