Willen we meer of minder boerka geroeptoeter?

Als Maarten Janssen ergens allergisch voor is, dan is het wel ongefundeerd roeptoeteren. Mensen horen of lezen iets (op Facebook), de afsluitende punt van het bericht heeft de hersenen nog niet bereikt of deze roeptoeters nemen het gelezene voor waarheid aan en verkondigen het vervolgens als hun waarheid. Zo ook over de Boerka.

Majid Korang beheshti burka

Als ik ergens allergisch voor ben, is het ongefundeerd roeptoeteren. Mensen horen of lezen iets (op Facebook), de afsluitende punt van het bericht heeft de hersenen nog niet bereikt of deze roeptoeters nemen het gelezene voor waarheid aan en verkondigen het vervolgens als hun waarheid.

Geen nuance, geen overwegingen, geen onderzoek niks. Gewoon klakkeloos naroeptoeteren wat een ander gezegd of geschreven heeft.

Een kwestie waarbij dit veel gebeurt is het dragen van een boerka. (Niet-islamitische) roeptoeters gaan er prat op dat vrouwen die een boerka dragen onderdrukt worden. Voor hen is de boerka een symbool van onderdrukking. Maar is dit wel zo? Is het niet uit vrije keus? Komt de boerkadraagster ‘s avond niet gewoon thuis, wisselt ze de boerka in voor de comfortabele joggingbroek en stuurt ze vervolgens de man de keuken in om het eten te bereiden?

Ik weet het niet. Maar dit zijn wel allemaal vragen die zich in mijn hoofd opdrongen toen ik onlangs tegenover een boerka dragende vrouw zat in de tram. Ondanks het feit dat in Rotterdam woon was ik nog nooit op die manier zo direct en langdurig geconfronteerd met het fenomeen boerka. Het fascineerde me. Tegenover mij zat het antwoord op al die vragen die ik had over de boerka dragende vrouw. Dat was het moment om voor eens en voor altijd voor mijzelf een beeld te krijgen van de boerka dragende vrouw.

Het is wel waar dat het veel makkelijker is om te roeptoeteren. Hoef je je eigen brein niet te pijnigen met ingewikkelde vraagstukken.

Maar ja. Je zit in een tram. En dan ga je niet met een vreemde een diepzinnig gesprek hebben over het geloof en onderdrukking.

Maar waarom eigenlijk niet? Is dat niet juist waardoor er een hoop misvattingen ontstaan? Omdát we niet met elkaar praten? Het is wel waar dat het veel makkelijker is om te roeptoeteren. Hoef je je eigen brein niet te pijnigen met ingewikkelde vraagstukken. En blijkbaar kiezen veel mensen de makkelijke weg.

Maar ik weiger dit te doen. Dit soort kwesties zijn niet zwart-wit. Het is een groot grijs gebied. En in dat grote grijze gebied dwaal ik vooralsnog meningloos rond op zoek naar feiten en ervaringen op basis waarvan ik een weloverwogen mening kan vormen.

Zouden er onder de lezers van dit stuk zich boerka dragende vrouwen bevinden? Zo ja, laten we daar dan eens over praten en elkaars ervaringen hier publiceren.

Ik heb genoeg verhalen gehoord óver de boerka. Maar ik ben zo benieuwd naar het verhaal áchter de boerka.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.