Het fundament voor een zorgeloos bestaan

Tim de Laat ziet veel zorgen om zich heen die niet te vertalen zijn in doelen en motivaties en dus alleen maar voor stress zorgen. Dit is niet nodig, zo stelt hij. In dit artikel deelt hij zijn visie over zorgen.

Brooke Cagle photo-1455637350775-730a9e5a8310

Je herkent het vast wel: je maakt je zorgen om een bepaald probleem en loopt je vervolgens alleen maar aan jezelf te ergeren omdat je je zorgen maakt in plaats van actie te ondernemen. Wat je uiteindelijk nog bezorgder maakt. In mijn puberende jaren heb ik me veel overbodige zorgen gemaakt om gebeurtenissen. Zowel mijn verwachtingen van de toekomst als mijn herinneringen aan het verleden zaten vol zorgen en overbodige stress. Maar na een aantal gedachtenmeditaties en zelfreflecties ben ik erachter gekomen dat ik de zorgen zelf creëer. Toen ik hierachter kwam, moest ik hard om mezelf lachen, en begon ik met het leven van een zorgeloos bestaan.

Het is erg zonde om je zorgen te maken over gebeurtenissen uit het verleden. Je kunt hier namelijk geen invloed meer op uitoefenen. Het verleden heeft zich al afgespeeld, en je kunt aan de daadwerkelijke gebeurtenis niets meer veranderen. Je hebt wel de kracht om te reflecteren op de gebeurtenis en deze vervolgens als negatief of positief te beschouwen, te verwerken binnen je eigen perspectief en er vervolgens van te leren. Daarnaast zijn zorgen om de toekomst ook erg zonde van het heden. De toekomst is niets meer dan een verwachting in het heden.

Ik wil de kracht van zorgen niet ontkrachten of in de illusie geloven dat ik geen zorgen meer heb, aangezien zorgen ook zeker sterke doelen met zich meebrengen. Om mij heen zie ik echter veel onrust en zorgen die tot niets opbouwends zullen leiden, die niet te vertalen zijn naar doelen en motivaties en dus alleen voor meer stress zorgen. In dit artikel zal ik een deel van mijn visie over zorgen delen. Als deze visie zich vervolgens in de fundering van je bestaan bevindt, zal je dus de mogelijkheid hebben om een zorgeloos bestaan te leiden of om zorgen te converteren naar motivatie. Hoe je het ook went of keert, je hoeft dus niet meer onder je zorgen te lijden.

Om mij heen zie ik echter veel onrust en zorgen die tot niets opbouwends zullen leiden, niet te vertalen vallen naar doelen en motivaties en dus alleen voor meer stress zorgen.

Maar, wat zijn zorgen nu eigenlijk? Zorgen worden in de volksmond vaak gedefinieerd als ‘stress’. In de psychologie worden zorgen gedefinieerd als angstige gedachten over de toekomst. Ikzelf zie zorgen als een mes dat aan twee kanten snijdt: Het is zowel een inspiratiebron waar positiviteit uit voortvloeit als een ontwikkelaar van stress, waar alleen maar negativiteit uit voortvloeit. Aangezien ik zelf geen problemen of stress wil creëren, zorg ik dat ik waar nodig mijn zorgen laat verdwijnen en dat ik waar bruikbaar mijn zorgen als inspiratie- en motivatiebron gebruik. Je zult het model dat ik hanteer al vaker banaal voorbij hebben horen komen in je leven, maar – puur als kleine opfrissing – luidt het model als volgt:

“Is datgene waar ik me zorgen om maak iets waar ik wat aan kan en wil veranderen?”

Het model is niets meer dan één vraag. Een vraag die je jezelf kunt stellen op het moment dat je je er bewust van bent dat je zorgen creëert. In de praktijk kan het wat lastiger zijn om een theoretisch model zoals het bovenstaande toe te passen, maar het antwoord op de vraag is simpelweg een “ja” of een “nee”. Als je de vraag met “nee” hebt beantwoord, dan is dit een zorg om teniet te doen. Met wat zelfkennis en een kritische blik op je eigen ego kun je de zorgen direct doen verdwijnen door te accepteren dat je niet overal controle over hebt. Echter, als je veel piekert over allerlei verwachtingen waar je geen duidelijk beeld bij hebt, maar wel controle over zou willen hebben – zoals bijvoorbeeld jouw plekje in de wereld, in de maatschappij of de zorg om wie je nu eigenlijk bent en wat je wil in het leven – is het niet genoeg om te stoppen bij de zorgen en ze weg te wuiven. Om de daadwerkelijke aard van de zorgen te ontdekken, zal je wat dieper in je eigen ego moeten graven en nagaan waarom je je zorgen maakt. Zodra je erachter bent waarom je je zorgen maakt over dat bepaalde fenomeen, ga je het fenomeen analyseren en er kritisch op reflecteren. Je kunt uiteindelijk alleen maar leren van de zorgen, niets meer en niets minder.

Als je de vraag met “ja” beantwoordt, dan is het een zorg om te converteren naar een doel. Na het lezen van dit artikel kun je het beste direct aan de slag gaan om een start te maken met deze verandering. Stop met smoesjes en excuses maken om onder de verandering uit te komen, want als je dit doet zal je alsmaar met de zorgen blijven zitten. Het is mens-eigen om negatieve gebeurtenissen af te schuiven op externe factoren en positieve gebeurtenissen toe te kennen aan jezelf. Stop met het afschuiven van verantwoordelijkheden, al zijn ze negatief, en wees eens eerlijk tegenover de man of vrouw in de spiegel.

Mijn pleidooi is geen uitnodiging om je zorgen te maken om tijd. Het is juist een uitnodiging om je zorgen eerst grondig te onderzoeken.

Ik heb me zelf ooit druk gemaakt om de notie van tijd. “Heb ik wel genoeg tijd om te doen wat ik wil in het leven?” was een zorg vermomd als vraag die voor mij vaak ontpopte in mijn bewustzijn. Op welk moment dan ook was dit geen vraag die ik met “ja” of “nee” kon beantwoorden. Later heb ik deze zorg, door te accepteren dat tijd zich bevindt in een hogere dimensie dan waar mijn stoflichaam bij kan, geconverteerd naar een motivatie om binnen de beperkte tijd van mijn leven zoveel mogelijk te helpen, te creëren en over het algemeen te doen wat ik wil. Ik heb de vraag uiteindelijk met “ja” kunnen beantwoorden, omdat tijd nu eenmaal is wat het is, en ik dit dus maar moet accepteren. Dit motiveerde me om het aspect ‘tijd’ los te laten van mijn leven en dit niet als demotiverende factor te gebruiken bij het maken van beslissingen.

Mijn pleidooi is geen uitnodiging om je zorgen te maken om tijd. Het is juist een uitnodiging om je zorg eerst grondig te onderzoeken. De volgende keer dat je je ergens zorgen om maakt en dit je belemmert in het heden, ga eens na waarom je je zoveel zorgen maakt om deze minuscule gebeurtenis in de totaliteit van je leven. Leer van je ervaringen, en kijk uit naar de toekomst. Ga wat dieper in jezelf en kies. Kies een morgen. Met of zonder zorgen.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.