The election is rigged…

Iedereen heeft het over de opmerkingen van Donald Trump. Hillary lijkt meer bezig om zich van Trump te distantiëren, dan om haar eigen beleid aan de man te brengen. Iedereen kijkt (terecht) kritisch naar de uitspraken van Trump, maar ontstaat dan niet het gevaar dat er niet meer kritisch naar de uitspraken van Hillary wordt gekeken?

Global News trump

Wanneer er een strijd wordt geleverd of wanneer iemand uit een geselecteerd gezelschap tot winnaar zal worden uitgeroepen, heerst er altijd de vraag wie dat zou zijn. We leven in een tijd waarin de kansloze of de underdog mee kan doen aan de wedstrijd, en zomaar als de onverwachte winnaar op kan duiken. Twee jaar geleden was men nog in de volste overtuiging dat Jeb Bush degene zou zijn die tegen Hillary ten strijde zou trekken. Nu zitten de Republikeinen opgescheept met Donald J. Trump. Een zakenman die erin is geslaagd om niet ál het geërfde vermogen – dat zijn vader bij elkaar gesprokkeld heeft – te verliezen. Maar Donald J. Trump is niet de enige die vanuit de onverwachte hoek in de voorgrond trad; Bob Dylan heeft de Nobelprijs voor de Literatuur gewonnen.

Jarenlang drentelde Harry Mulisch door zijn woonkamer terwijl hij wachtte op dat ene telefoontje. In zijn satijnen ochtendjas ijsbeerde hij kilometers langs zijn volledige oeuvre. Hij had al ontbeten, koffiegedronken en zijn benen werden moe nu hij voor de 124e keer de kaft van ‘De Aanslag’ heeft bekeken. Mulisch voelde zich niet erkend, hij had de Nobelprijs voor de Literatuur al lang moeten winnen (vond hij zelf). Hij was in zijn laatste jaren niet erg actief meer in het schrijven. Daarmee vervloog zijn hoop ook langzaam maar zeker. In het vak der schrijvers geldt de gulden regel: ‘uitgeschreven is afgeschreven’.

Is dat écht de gulden regel van het schrijverschap? Nee, die heb ik zelf bedacht, maar daar ben je ook schrijver voor. De gulden regel van het schrijverschap is namelijk dat je zelf de tekst bedenkt. Bob Dylan als Nobelprijswinnaar voor de literatuur… Harry Mulisch heeft in zijn graf al meer gedraaid dan Wouter Bos in zijn gehele politieke loopbaan. “Waar heb ik dan al die boeken voor geschreven?” zal Mulisch wel denken. “Als ik ‘De Ontdekking van de Hemel’ had voorgedragen onder gitaarbegeleiding, was die Nobelprijs al lang binnen!” Mulisch had zijn dankspeech en ‘Nobelprijswinnaars-boekengeschenk’ waarschijnlijk al lang klaarliggen. Om Mulisch’ gevoelens maar in Trump’s woorden uit te drukken: “Its corrupt, its rigged”.

Het zijn de woorden waar Donald Trump zich al maandenlang mee aan het indekken is. De verkiezingen zijn een complot tegen hem. Dat is het verhaal dat hij al maanden tentoonspreidt. De media zijn tegen hem, zijn aanhangers worden als slechte en kortzichtige mensen afgeschilderd en Trump zelf is de grootste gentleman ter wereld (buiten de ‘lockerroom’), alleen niemand wil het zien.

In bepaalde delen van de VS wordt de Trump-campagne al langzaam afgebouwd.

Iedereen heeft het over de opmerkingen van Donald Trump. Hillary lijkt meer bezig om zich van Trump te distantiëren, dan om haar eigen beleid aan de man te brengen. Iedereen kijkt (terecht) kritisch naar de uitspraken van Trump, maar ontstaat dan niet het gevaar dat er niet meer kritisch naar de uitspraken van Hillary wordt gekeken? Is Hillary niet gewoon een conservatief met een maskerend ‘liberal’ sausje? Neemt alleen de uitspraken of ook de beleidsplannen van Bernie Sanders over? Vragen waar we ons mee bezig kunnen houden nu Donald Trump steeds kanslozer lijkt te worden. In bepaalde delen van de VS wordt de Trump-campagne al langzaam afgebouwd.

Omdat de kans steeds kleiner lijkt te worden dat Trump president van de VS zal worden, duiken er aantal geruchten op: wat zal Trump gaan doen wanneer hij verliest? Eén van de geruchten is: Trump-TV. Donald Trump zal een eigen YouTube-kanaal of Tv-zender gaan beginnen zodat hij na de verkiezingen zijn eigen spreekbuis via de media zal behouden. Maar wat zal er te zien zijn op Trump-TV? Misschien een leuk kinderprogramma waarbij woorden in beeld verschijnen zoals: “Kat, hond, cavia, kameel” een soort “Wie past er niet in het rijtje?”

Zo kan Donald Trump de eerste stap nemen om jonge douaniers op te leiden die de illegalen buiten de deur moeten houden. Of wat dacht je van een drama-soap over een illegaal Mexicaans gezin die steevast besluit met de woorden “Wordt vervolgd” hetgeen dubbelzinnig opgevat kan worden. En nu Donald Trump wordt beschuldigd van seksueel misbruik zou hij nu ook met gemak een familie-sitcom kunnen beginnen; wat aan Bill Cosby blijft kleven, glijdt van Donald af. Maar ik moet niet te ver vooruitdenken, de underdog kan in principe nog winnen…

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.