Kim Jong-un is zo gek nog niet

Het kleine Noord-Korea heeft onder leiding van Kim Jong-un een centrale plek in het geopolitieke toneel weten te veroveren. En dat is erg knap, gezien de beperkte economische en militaire capaciteiten van het land. De angst voor een irrationele leider in het bezit van kernwapens zorgt ervoor dat de wereld rekening houdt met Noord-Korea.

Xive TV kim-jung-un

Het is alweer een paar weken geleden sinds we voor het laatst iets van Noord-Korea hebben gehoord. Wereldwijd werd toen geschokt gereageerd op de kernproef die Pyongyang begin September uitvoerde. De ministers van Buitenlandse Zaken van de VS, Rusland, China, Zuid-Korea en Japan vielen over elkaar heen om hun bezorgdheid uit te spreken. Ook onze eigen Bert Koenders deed een duit in het zakje door zijn afkeur mede te delen. In de internationale pers werd gesproken van een ernstige bedreiging. Kim Jong-un had het weer geflikt. De volledige internationale pers had het andermaal over de gevaarlijke gek aan de macht in Noord-Korea. Is de man gevaarlijk? Zeker weten. Maar is hij ook gek? Dat is wat de Noord-Koreaanse leider de wereld maar al te graag wil laten geloven.

Eventjes voor de beeldvorming: Noord-Korea heeft zo’n 25 miljoen inwoners, een geschat BBP per persoon (2014) van $1800 en spendeerde volgens Zuid-Koreaanse bronnen in 2014 zo’n 10 miljard dollar aan defensie. Een rapport van het Amerikaanse Institute for Science and International Security schat verder dat het land tussen de tien en zestien nucleaire wapens bezit. Daar landen als Rusland, China, India en Pakistan een veel omvangrijker nucleair arsenaal er op nahouden, kun je je afvragen waarom er zo spastisch wordt gereageerd op Noord-Korea. Minder dan een week na de geslaagde nucleaire test vlogen Amerikaanse bommenwerpers vlak langs de Noord-Koreaanse grens. Machtsvertoon werd het genoemd. Een tactiek om Noord-Korea af te schrikken. Een paar dagen ging het over niks anders. Maar waarom?

Het antwoord is vrij simpel. We zijn bang voor het kikkerlandje met een driftkikker als militair leider. Bij andere nucleaire machten gaan we uit van een vorm van rationaliteit van de personen aan de macht. We weten dat Vladimir Poetin zich realiseert dat de Verenigde Staten zullen reageren indien hij besluit nucleaire wapens in te zetten. Omdat hij een rationeel leider is, zo gaat de gedachte, is dit uitgesloten. Maar geldt dat ook voor Kim Jong-un? Daar lijkt de Westerse politieke elite het niet over eens te kunnen worden. Het staat vast dat hij op de hoogte is van de militaire capaciteiten van de VS. Het probleem met de Noord Koreaanse leider is dat we heel weinig van hem weten. Af en toe komt er wel wat naar buiten. Bijvoorbeeld dat hij twee functionarissen van zijn regering heeft laten executeren met luchtafweergeschut. Maar veel over de persoon zelf komen we niet te weten. We weten niet of hij rationeel is. En de Noord-Koreaanse dictator maakt hier dankbaar gebruik van.

Het probleem met de Noord Koreaanse leider is dat we heel weinig van hem weten.

Het kleine Noord-Korea heeft onder leiding van Kim Jong-un een centrale plek in het geopolitieke toneel weten te veroveren. En dat is erg knap, gezien de beperkte economische en militaire capaciteiten van het land. De angst voor een irrationele leider in het bezit van kernwapens zorgt ervoor dat de wereld rekening houdt met Noord-Korea. Kim Jong-un is zich hier goed van bewust. President Richard Nixon hanteerde in de jaren zeventig al de mad man theory’. Het idee was om landen van het toenmalige communistische blok te overtuigen dat Nixon extreem instabiel was en met z’n hand op de gevreesde rode knop zat. Het lijkt erop dat Kim Jong-un het idee van Nixon heeft geperfectioneerd. Door zich op te stellen als een gewelddadig leider die niet omkijkt naar een mensenleven meer of minder wordt hij onberekenbaar geacht en dwingt Kim Jong-un de rest van de wereld om hem serieus te nemen.

Zijn nucleaire programma zal Kim Jong-un dan ook nooit stopzetten. In de internationale arena zou niemand rekening houden met Noord-Korea als het haar nucleaire dreiging zou opgeven. Door het doorzetten van het kernprogramma en het zaaien van angst lokt Kim Jong-un opzettelijk een reactie van de Verenigde Staten uit. Zo creëert hij een gemeenschappelijke vijand voor het Noord-Koreaanse volk en positioneert hij zichzelf vervolgens als de onverzettelijke leider die zich niet laat kleineren door het machtige Amerika. Kim Jong-un vergaart op deze manier een vorm van legitimiteit die dictators nodig hebben om aan de macht te kunnen blijven.

Begrijp me niet verkeerd. De man is een gevaarlijk en moordlustig dictator. Maar gek is hij zeker niet. Hij realiseert zich wel degelijk de consequenties van het inzetten van nucleaire wapens en zal dit dan ook nooit doen. Maar dat hoeven wij niet te weten.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.