Weg met de kankermachine!

Beste overheid, het is tijd om een stap te zetten die daadwerkelijk iets uithaalt. Het is tijd om te laten zien dat Nederland een goede gezondheid en een schone lucht hoog in het vaandel heeft staan. Het is tijd om deze kankermachines te verbieden. #Gatochfietsen

Chris Barbalis A photo by Chris Barbalis. unsplash.com/photos/uDj1xUY_8k8

De zon schijnt. Er staat een frisse wind en het gras is net gemaaid. Een perfect moment om buiten te zijn. Een rondje hard te lopen. Ik adem diep in, geniet van dit moment van stilte. Van de schone lucht. Opeens hoor ik een snerpend geluid. Eerst nog ver weg, dan steeds dichterbij. Een scooter*. Hij rijdt me voorbij en ik houd m’n adem in zo lang als ik kan. Totdat m’n longen me dwingen weer een teug adem te nemen. De uitlaatgassen stromen mijn lichaam binnen, vier keer zoveel fijnstof als een bestelbus

Huh? Wat?! Ja, je leest het goed. Vier keer zoveel fijnstof als een bestelbus! Dat adem je dus in als er weer een scooter voorbij raast. CO2, benzeen, tolueen, stikstof en roet dringen je lichaam binnen. De ultrafijnstof vindt een weg tot in je haarvaten. En daar loop/ren/fiets jij dus heen met je goede gedrag.

Het aantal scooters in Nederland is flink toegenomen. Helemaal in de grote steden. Het komt meer dan regelmatig voor dat ik 20 minuten lang steeds dezelfde mensen op hun scooter tegenkom bij het stoplicht. En terwijl we daar zo staan te wachten, blijven de motoren lekker draaien. En waait het braaksel uit de uitlaat in m’n gezicht. Al die stoffen zijn niet erg goed voor de gezondheid. Ultrafijnstof kan binnendringen in de hersenen en ontstekingen van de longen veroorzaken. Het dagelijks sterftecijfer neemt toe door hoge concentraties fijnstof. Roet beschadigt de longen. Benzeen en Tolueen zijn kankerverwekkend, en worden in grote mate door 2-takt scooters uitgestoten. Er zijn zelfs onderzoeken waaruit blijkt dat scooters een grotere bijdrage leveren aan luchtvervuiling dan andere vervoersmiddelen.

Het nut van een scooter is me volstrekt onduidelijk. Op de fiets ben je in steden vaak net zo snel omdat er overal voor stoplichten gewacht moet worden. Daarnaast is er veel drukte op de fietspaden, waardoor scooters lastig kunnen inhalen. Verplaats ze dan naar de rijbaan, zou je zeggen! Hoe verder van de bron af, hoe minder blootstelling aan (ultra)fijnstof. Dat is inderdaad waar. Maar is dat niet een verschuiving van het probleem? De uitlaatgassen adem je nog steeds in. Veel schiet je er dus niet mee op.

Pak gewoon de fiets! Net zo snel en veel beter voor je eigen gezondheid.

Daarnaast zijn er genoeg alternatieven. Pak bijvoorbeeld gewoon de fiets! Net zo snel en veel beter voor je eigen gezondheid. Je conditie gaat erop vooruit, je verbrandt vet en je voelt je een stuk fitter. Moet je wat verder reizen en wil je daar niet teveel tijd aan kwijt zijn? Neem dan een elektrische fiets of elektrische scooter! Op de e-fiets pak je de dagelijkse lichaamsbeweging mee én kun je snel reizen. Met de elektrische scooter hoef je niets aan je reisstijl te veranderen, maar je bent wel beter voor je medemens en het milieu. Plus je bespaart op je brandstofkosten. Alleen maar winnaars!

Tuurlijk, scooters zijn niet de enige boosdoeners op het gebied van luchtverontreiniging. Auto’s, vrachtwagens, bussen, schepen en vliegtuigen zijn ook grote vervuilers. Het verdwijnen van scooters zorgt er niet voor dat de luchtvervuiling enorm afneemt. De opwarming van de aarde stopt er niet mee. Maar de directe blootstelling aan deeltjes wél. Scooters zorgen voor hoge piekwaarden in ultrafijnstof. Als ze je inhalen of als ze bijvoorbeeld voor je staan bij een stoplicht, dan zijn de scooters de grootste bron van deze gevaarlijke, ongezonde stoffen.

In de toekomst moeten alle vervoersmiddelen een elektrische motor hebben of op biogas rijden. Het vervangen van 2-takt en 4-takt scooters voor de elektrische variant is een goede eerste stap. Scooters zijn vervuilend en slecht voor de gezondheid. Er zijn genoeg alternatieve vervoersmiddelen, die beter zijn voor mens, milieu én portemonnee. Dus beste overheid, het is tijd om een stap te zetten die daadwerkelijk iets uithaalt. Het is tijd om te laten zien dat Nederland een goede gezondheid en een schone lucht hoog in het vaandel heeft staan. Het is tijd om deze kankermachines te verbieden. #Gatochfietsen

*scooter staat in dit artikel voor brom- en snorfietsen

Kijk voor meer artikelen van Marije op www.schrijfzout.nl.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.