Michiel Kramer moet in Oranje

Michiel Kramer moet in Oranje. Niet ondanks, maar juist omdat het zijn seizoen niet is. Wie verder kan kijken dan cijfers en statistieken ziet onmiddellijk waarom. Kramer is namelijk een van de laatste voetballers van een uitstervend ras: ongepolijst, gevat en daardoor soms ook wat onbegrepen. Een ode aan één van de laatste mensen van vlees en bloed in een wereld vol robots.

rtvrijnmond 2016-10-17_21h00_58

Eindelijk was het zover, Michiel kramer kreeg gisteren per ongeluk zijn hoofd tegen een bal en scoorde zijn eerste doelpunt van dit voetbalseizoen. De winnende nog wel, als invaller in de laatste minuut en hield zijn club Feyenoord daarmee op een 100% score van 27 punten uit 9 wedstrijden. Na de goal op een onvoorstelbaar lelijke manier gemaakt te hebben rende hij naar het vak met supporters om met beide handen de achterkant van zijn shirt beet te pakken, zodat iedereen zijn naam goed kon lezen.

Een jongensboek, maar voor de rest is het niet bepaald het seizoen van Michiel kramer. Ondanks een redelijk eerste seizoen haalde zijn club voor veel geld een vervanger en belande hij zonder pardon op de bank, om daar slechts bij hoge uitzondering van af te mogen. Feyenoord wint en zijn vervanger is topscorer van Nederland. Een jongensboek op een zondag middag is dan leuk, maar een roman die een heel seizoen duurt en waarin hij Feyenoord met veel goals naar de titel leidt, lijkt hem niet gegund.

Toch moet Kramer in Oranje. Niet ondanks, maar juist omdat het zijn seizoen niet is. Wie verder kan kijken dan cijfers en statistieken ziet onmiddellijk waarom. Kramer is namelijk een van de laatste voetballers van een uitstervend ras: ongepolijst, gevat en daardoor soms ook wat onbegrepen.

Waar vrijwel alle voetballers in de Eredivisie kapot gegooid zijn met mediatraining en zelfs wanneer ze het zouden willen niets anders meer kunnen dan standaard voetbalclichés oplepelen, weet kramer altijd te verrassen. Hij zegt gewoon lekker wat hij wil zeggen, niet omdat hij de mediatraining niet snapt, maar omdat hij gewoon vindt dat hij moet kunnen zeggen wat hij denkt. Een interview met hem is altijd een verademing.

In het veld speelt hij zoals hij twittert: slim, berekenend en de situatie overziend.

Dat hij hierbij af en toe iemand voor het hoofd stoot (zie hier het nut van mediatraining), neemt hij daarbij op de koop toe. Zo vroeg hij op zijn eerste persconferentie bij Feyenoord bewust of de verbannen journalist Martijn Krabbendam nog vragen had en twitterde hij na een snoeiharde tackel op een ajaxied – die eerder met paars dan met rood bestraft had moeten worden – dat hij het een prima sliding vond. Twitter ontplofte en Kramer lachte in zijn vuistje omdat hij zojuist had gedaan wat hij het liefst doet: de situatie lezen en de boel ontregelen.

In het veld speelt hij zoals hij twittert: slim, berekenend en de situatie overziend. Hij maakt geen mooie acties, maar gaat gewoon op de juiste plek staan om de bal op wat voor manier dan ook het laatste zetje te kunnen geven. Verder rent hij niet als een halvegare achter onbereikbare ballen aan, zoals veel van zijn collega’s doen die het publiek willen pleasen, maar spaart hij zijn energie voor momenten dat een sprint ook daadwerkelijk iets oplevert. Wanneer een tegenstander hem probeert te provoceren, laat hij zich niet van de wijs brengen en provoceert hij lichtjes terug. Om vervolgens lachend toe te kijken hoe zijn tegenstander volledig over de rooie hem zinnen toeschreeuwt vol ziektes en familieleden. Ook hier gooit hij steentjes in het water en kijkt hij hoe andere op de kringetjes reageren.

In deze kracht zit hem echter ook zijn zwakte. De voetballerij is veranderd en waar vroeger de meeste voetballers zoals Kramer waren, moet je tegenwoordig goed zoeken om iemand met humor en relativeringsvermogen aan te treffen. Hierdoor oogt hij soms wat ongelukkig tussen voetballers die op een manier uit hun ogen kijken alsof de buitenspelregel elke week opnieuw uitgelegd moet worden. Ook komt het hem soms op kritiek van supporters en pers te staan. Supporters zijn inmiddels zo gewend geraakt aan domme voetballers die maar blijven rennen, dat ze zijn energieverdeling zien als luiheid – en zijn inzicht om op de juiste plek te staan als een gebrek aan voetballende kwaliteiten beschouwen. Hierdoor loopt hij soms als een miskend genie over het veld.

Een voetballer moet toch vooral clichés oplepelen, zodat ze die kunnen framen hoe ze willen.

Ook de pers is hem niet altijd even goed gezind. Een voetballer moet toch vooral clichés oplepelen, zodat ze die kunnen framen hoe ze willen. Iemand met een eigen mening is lastig en misschien is dat wel de reden dat ze zijn eigen provocatieve duwtjes in reactie op provocerende verdedigers altijd breed uit weten te meten. Net zo vaak tot er schorsingen op volgen. Hij gaf in een interview eens aan het niet erg te vinden de voetballerij al op zijn dertigste te kunnen verlaten, en wie bovenstaande punten leest kan niets anders dan hem gelijk geven.

Toch zou het ergens ook het failliet zijn van de voetbalsport. Dat ze zichzelf zo hebben verloren in doorselecteren, karakterschetsen, mediatraining en wat dan ook, dat de laatste authentieke, vreemde eend in de bijt er de brui aan wil geven.

Daarom moet kramer in oranje, niet voor lang, of in een belangrijke wedstrijd, maar gewoon één keertje in een oefeninterlandje tegen Gibraltar. Als een ode aan een van de laatste mensen van vlees en bloed in een wereld vol robots.

En misschien wel als een afscheid, al hoop ik stiekem dat deze ode hem van gedachten doet veranderen.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.