Drugstopia

Daar waar de meeste mensen meteen tegen het plafond zitten wanneer iemand over drugs begint, lijkt het Simon Roda verstandig deze mindset eens te veranderen. “Zelfs water kan dodelijk zijn bij teveel gebruik in korte tijd.” Het is tijd om na te denken over de positieve uitkomsten van gelegaliseerd drugsgebruik.

Olsztyn A photo by freestocks.org. unsplash.com/photos/nss2eRzQwgw

“Heb je geblowd?”

“Nee…” zeg ik met de overtuigingskracht van een pedofiel zonder broek aan bij een speeltuin. Knalrode ogen en een lucht om me heen die het beste te omschrijven valt als smaragdgroen hebben me al lang verraden. Een mengsel van milde teleurstelling en ongeloof vormt zich in een expressie op haar gezicht. Even schiet de gedachte door me heen dat ik beter voor een biertje had kunnen gaan, maar dan realiseer ik me hoe gek het eigenlijk is dat het ene totaal verafschuwd wordt en het ander niet alleen wordt geaccepteerd, maar zelfs als doodnormaal wordt beschouwd.

Drugs: volgens de ene persoon een symbool voor alles wat er mis is met de hedendaagse maatschappij, volgens de ander niets meer dan een middeltje om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Net als bijna alles in het leven moet je er van houden, maar lang geleden is besloten dat het normaal is om er een hekel aan te hebben. Niet voor niets ook; drugs komen (tenzij je een hele happy X-Man bent) niet van nature voor in je lichaam, dus kun je er donder op zeggen dat het een naar effect op je lichaam heeft bij overmatig gebruik. Kijk maar naar wiet, xtc, cocaïne, heroïne, alcohol. Hé, wacht eens even…

Zou het niet zo kunnen zijn dat praktisch alles negatieve effecten op je lichaam heeft bij misbruik?

Zou het niet zo kunnen zijn dat praktisch alles negatieve effecten op je lichaam heeft bij misbruik? Ik bedoel maar; zelfs water kan dodelijk zijn als je er te veel van drinkt in een te korte tijd. Je weet wel, water, dat goedje wat je nodig hebt om niet dood te gaan. Drugs als begrip is sowieso al nietszeggend, omdat je volgens de striktste definitie van het begrip alcohol ook onder drugs kunt scharen, maar toch wordt deze altijd apart genoemd. De reden hiervoor is eigenlijk niets meer dan een ouderwets, en mijns inziens, achterhaald stigma. Een stigma dat meer kwaad dan goed doet en wat toe is aan wat hevige veranderingen. Om te beginnen met drugs te veranderen van iets bijna-altijd-illegaals in iets bijna-altijd-legaals.

Stel je eens voor: een winkel waar je allerlei genotsmiddelen kunt kopen. Niet een of ander krot met uithangbord in een achterstandswijk, maar gewoon lekker makkelijk naast de supermarkt. Denk slijterij, maar in plaats van flessen Jack Daniels en kratten Heineken kun je jouw mandje vullen met verschillende soorten wiet, hasj, truffels, pillen, misschien zelfs wat coke! Je hebt er immers zin in vanavond. Je vraagt her en der wat advies aan de verscheidene medewerkers die hier rondlopen (al dan niet met glazige blik in de ogen), loopt naar de kassa, laat netjes je ID-kaart zien om te bewijzen dat je oud genoeg bent en rekent netjes af. Hierna ga je lekker naar huis of naar een feestje en je hebt een puike en zorgeloze avond.

Puik, omdat drugs simpelweg ontzettend fijn en leuk kunnen zijn. Ik zou mezelf niet als een zware gebruiker of iets in die trant omschrijven, maar ik heb door de jaren heen wel het nodige geprobeerd. En laat me jullie vertellen dat een paar van deze experimenten verantwoordelijk waren voor een aantal van de tofste avonden die ik tot nu toe heb meegemaakt. Zorgeloos, omdat ik potentie zie in een verbetering van de kwaliteit en veiligheid van drugs als merendeel van de drugs legaal wordt gemaakt. Wanneer de overheid de verkoop van drugs niet alleen legaliseert, maar ook de productie gaat reguleren, is het eindelijk over met horrorverhalen van mensen die komen te overlijden door bijvoorbeeld wasmiddel in pillen. Zelfs de straatmisdaad zou een gigantische deuk op kunnen lopen als men gewoon naar een winkel kan gaan in plaats van gedwongen langs Old Creepy moeten voor hun product naar keuze. Ook kan de overheid, en daarmee de gehele economie, hier een flinke duit in het zakje doen (hoe haal je die rakkers anders over) door een accijns te leggen op alle verkochte drugs.

Een eventuele bijsluiter met ingrediënten, doseringen en een drugsinstructiegids kunnen allemaal meehelpen om dit risico nog verder terug te dringen.

Dit magnifieke plan is helaas wel gekoppeld aan het grootste risico sinds mensenheugenis: eigen verantwoordelijkheid. Ook al zou je een perfect veilige pil hebben, is er niets wat een persoon belet om een pilletje te veel te nemen en alsnog het loodje te leggen. Maar toch, aangezien niemand voor de lol dood gaat en het aantal overdosissen nu ook niet volledig uit de klauwen loopt, denk ik dat dit risico in de praktijk ontzettend mee zal vallen. Een eventuele bijsluiter met ingrediënten, doseringen en een drugsinstructiegids kunnen allemaal meehelpen om dit risico nog verder terug te dringen.

Als er iets is dat de mensheid heeft bewezen de afgelopen 200.000 jaar, is het dat wanneer we iets willen krijgen, we uiteindelijk wel een manier vinden om het te krijgen. Zoals talloze anderen probeer ik op geen enkele manier mensen over te halen drugs te gaan gebruiken als ze dat niet willen, noch mensen lastig te vallen met mijn gebruik. Vanaf de andere kant zou het fijn zijn als mensen die zelf niet gebruiken hen die wel gebruiken niet in de weg staan en ze hiermee onnodige risico’s laten lopen in het vervullen van hun behoefte en nieuwsgierigheid.

Waarom zouden we ons niet allemaal over het ouderwetse stigma heen zetten en drugs legaliseren? De voordelen zijn talrijk, de nadelen te limiteren aan ieders eigen verantwoording. We’ve overcome worse odds people!

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.