Complimenten voor ‘duurzame’ studenten

We mogen vaker een voorbeeld nemen aan studenten. Dan heeft Laura van Dijk het niet over het bier drinken tot in de vroege ochtenduurtjes, op het laatste moment beginnen met dat ene belangrijke paper of hun schoonmaak-skills (zeker niet de schoonmaak-skills!), maar voor de aarde zijn studenten – onbewust – best goed bezig. En daar verdienen ze meer lof voor.

Photodune Green planet earth with solar energy batteries, panels installed on it. Sustainable source of electricity, power supply concept. Eco, environmentally friendly technology approach

Klimaatverandering is echt een ‘issue’, dat is inmiddels bij de meeste mensen wel doorgedrongen. Of dit nou (puur) aan de mens te wijten is, laten we hier even in het midden. De correlatie tussen de hoeveelheid CO2 in de lucht en het versterkte broeikaseffect is echter dusdanig sterk dat we mogen aannemen dat actie van onze kant om de uitstoot van CO2 te verminderen een mogelijk drama voor toekomstige generaties kan helpen voorkomen, of in ieder geval vertragen. Nederland loopt in het tackelen hiervan ernstig achter.

Verschillende milieuorganisaties roepen daarom de overheid – maar vooral ook individuele burgers – op om actie te ondernemen voor de goede zaak. Meestal uit dit zich in passief-agressieve oproepen om toch vooral veganist te worden (nooit meer barbecueën of ‘makkelijk’ uiteten) en Fairtrade chocola te kopen (een hele uitdaging voor een altijd platzakke, chocolade-liefhebbende student als ikzelf). Zulke goedbedoelde oproepen sluiten begrijpelijkerwijs niet aan bij de meeste mensen. Iedereen wil wel een steentje bijdragen aan het milieu, maar je hele leven omgooien gaat een stapje te ver. We moeten wel realistisch blijven. Zeker als je niet veel te besteden hebt, zoals studenten, kunnen de tips voor een duurzamer leven te hoog zijn gegrepen.

Eén van de organisaties die in mijn ogen wel goed is geslaagd in het aanpakken van het probleem, is Urgenda – de winnende partij van de ‘Klimaatzaak’ van afgelopen voorjaar. Zij benaderen de duurzaamheidsproblematiek vanuit een positieve houding. Urgenda bezet geen olieplatformen (waar vooral gewone werknemers de dupe van zijn) of dumpt stenen in de Noordzee als protest tegen visserij (waar de vissen veel meer last van hebben dan de netten waar de actie tegen is bedoeld). Vaak lijken zulke ‘goedbedoelde’ acties de plank mis te slaan. Nee, Urgenda daarentegen heeft de markt van zonnepanelen in Nederland helpen openbreken en helpt mensen bij het energieneutraal maken van hun huis voor een niet al te belachelijke prijs.

Urgenda beseft als geen ander dat een positieve houding meer bereikt dan het schetsen van doemscenario’s en het opleggen van onmogelijke levensstandaarden.

Zij beseffen als geen ander dat een positieve houding meer bereikt dan het schetsen van doemscenario’s en het opleggen van onmogelijke levensstandaarden. In het licht van die gedachte wil ik studenten complimenteren, zij zijn misschien wel de meest milieubewuste bevolkingsgroep in Nederland!

Oké, dat is misschien wat overdreven, aangezien veel studenten het niet zo nauw nemen met bijvoorbeeld afvalscheiding en energiegebruik. De prijs van gas, water en licht zit immers meestal toch bij de huurprijs van studentenkamers inbegrepen. Maar ze doen ook veel goed, zeker op de punten waar echt een verschil kan worden gemaakt. Elke dag vijf minuutjes minder langer douchen zal de wereld niet redden.

De belangrijkste indicatoren voor een zogenoemde (te grote) ecologische voetafdruk zijn een goed inkomen, de grootte van de huishouding, het bezitten van een motorvoertuig en het dieet, vooral de consumptie van vlees. Op al deze factoren scoren studenten bijzonder goed. Hun inkomen is laag, waardoor ze relatief weinig consumeren (we tellen de biertjes niet mee). Studenten reizen bijvoorbeeld minder vaak met het vliegtuig dan hun ouders. Daarnaast wonen veel studenten in een studentenhuis, waar alle ruimte wordt benut en gedeeld. Een woon-, slaap- en studeerruimte van 9 m2 is geen uitzondering. Zo’n huishouden is natuurlijk veel energie-efficiënter dan een groot vrijstaand huis in een dorp waar alleen nog een stel woont, nadat de kinderen het huis uit zijn. Een groot nadeel aan studentenhuizen is wel dat ze vaak oud en daarmee slecht geïsoleerd zijn, daar kan een studentenstad als Groningen of Leiden veel winst behalen.

Studenten bezitten bovendien vaak geen eigen auto en waarom zouden ze ook? Zolang er de fantastische studenten-OV is, reizen ze gratis of met korting met het openbaar vervoer. Ook hierbij geldt het principe dat het delen van vervoer altijd energiezuiniger is dan alleen in je autootje over de snelweg van A naar B rijden. Bovendien gebruiken veel Nederlandse treinen elektriciteit, dus zodra meer energie in Nederland wordt opgewekt door de wind of de zon, heeft de trein nóg een streepje voor op een benzine- of dieselauto. Tot slot hebben veel studenten een vleesarm-dieet, simpelweg omdat vlees best duur is. Zo komt het vaak voor dat ze twee tot drie keer per week vegetarisch eten of anders voor kipfilet kiezen – het fokken van kippen is minder belastend voor het milieu dan bijvoorbeeld varkens en koeien. De andere studentenfavoriet, gehakt, is dus weer iets minder duurzaam.

Nu zal je je afvragen, wat maakt het voor verschil om één dag geen vlees te eten? Het antwoord is ‘best veel’!

Nu zal je je afvragen, wat maakt het voor verschil om één dag geen vlees te eten? Het antwoord is ‘best veel’! In België is daarom begin van dit jaar een interessante actie gehouden: ‘Dagen zonder vlees’. Deelname kon vanaf een dag en uiteindelijk hebben ze met 90.187 deelnemers 10.879.533 m2 op hun ecologische voetafdruk bespaard – dat zijn evenveel broeikasgassen als de uitstoot van 15.273.984 km autorijden! In Nederland start vanaf morgen een soort zelfde actie, maar dan voor veganistisch eten: de Vegan Challenge. De bewustmaking van de impact van je dieet op de wereld wordt ook gestimuleerd door verschillende vegetarisme- of veganisme calculators, die willen bewijzen dat een je met een klein gebaar al een groot verschil kunt maken. En deze bewustmaking is hard nodig.

Als iedereen namelijk zou leven zoals in Nederland, gebruiken we op dit moment 3,6 keer de capaciteit van de aarde. Dat is veel te veel. Voor studenten ligt deze ecologische voetafdruk veel lager (gemiddeld rond de drie) en daarmee leven ze – onbewust – duurzamer. We mogen vaker een voorbeeld aan hen nemen. Radicaal veganist worden is dus niet nodig, met af en toe een lekkere studentenmaaltijd zonder vlees, doe je de wereld ook al een groot plezier.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.