Fuck glutenvrij eten

Fuck glutenvrij eten. Daarmee bedoelt Jill Vink eigenlijk fuck dat achterlijke gedoe over eten. Die zogenaamde foodblogs over ‘’gezond’’ eten irriteren haar mateloos en de hele killer body-trend komt haar neus uit. Roept de ene blog dit, dan roept de volgende weer dat. Diep van binnen weet elk normaal functionerend mens wat wel en niet gezond eten is. Bewust eten, dat is waar het omgaat. En ervan genieten!

Brooke Cagle photo-1441123285228-1448e608f3d5

Het is 17 september als ik vol verbazing een interview in NRC lees over twee vrouwen die de blog The Green Happiness runnen. Merel von Carlsburg en Tessa Moorman zijn de oprichters van de site en proberen ons met spookverhalen hun veganistische leefstijl aan te praten. Zo zouden we geen eieren moeten eten, want van eieren zou je kanker krijgen en bovendien is het volgens de vrouwen de menstruatie van de kip. Oh en melk zou je lichaam verzuren. Juist ja… Toen ik het interview had gelezen dacht ik bij mezelf: wanneer houden we in godsnaam op met dat achterlijke gedoe over eten. Eten is een feestje en moet niet een panisch gedoe zijn van gluten uit je maaltijd plukken en calorieën tellen.

Na het interview kregen deze meiden bakken met kritiek over zich heen van wetenschappers, journalisten, diëtisten, en ook ‘’gewone’’ mensen (gelukkig maar). Hun reactie was dat het voorgeschreven dieet van The Green Happiness veel te eenzijdig is en dat ze de mensen bang maken voor ‘’gewoon’’ eten. Er zijn dus echt volgelingen van deze foodbloggers die geloven dat je van eieren eten kanker krijgt. Belachelijk. Het voedingsadvies dat The Green Happiness ons voorschrijft is een wetenschappelijk lachertje, nog nooit is er uit één wetenschappelijk onderzoek gebleken dat je van eieren kanker krijgt of dat melk je lichaam verzuurt.

Eten is een feestje en moet niet een panisch gedoe zijn van gluten uit je maaltijd plukken en calorieën tellen.

Het enige wat deze meiden eten is plantaardig voedsel. We zouden volgens hun groene bijbel als een stelletje knagende konijnen zo’n vier ons groente per dag moeten eten. Dat is gewoon bijna een halve kilo aan groenvoer! Bij het idee daaraan zie ik al scheel van de wortelen en snoeptomaatjes. We mogen dus geen vlees, vis, gluten of te veel soja eten. Want soja is niet goed voor je hormoonhuishouding, dat begrijp je wel toch…

Nu zeg ik fuck glutenvrij eten. Daarmee bedoel ik eigenlijk fuck dat achterlijke gedoe over eten. Die zogenaamde foodblogs over ‘’gezond’’ eten irriteren me mateloos en de hele killer body-trend komt m’n neus uit. Roept de ene blog dit, dan roept de volgende weer dat. We worden gek gemaakt door alle mythes over wat nou gezond eten is. Het enige wat die blogs doen is moeilijk doen over normaal eten. Normaal eten bestaat in hun ogen niet meer. Denk je gezond te gaan ontbijten met een bruin broodje besmeert met pindakaas? In de prullenbak ermee!

Tegenwoordig moeten we ontbijten met quinoa pannenkoekjes die vooral gluten- en suikervrij zijn. En bak jij je koekjes met boter en suiker? Dan ben je helemaal knettergek geworden. Die moeten we namelijk maken met banaan, havermout en dadels. Oh ja dan nog iets, een heerlijk bordje pasta is er niet meer bij, want daar zitten gluten in. Pasta vervang je door courgetti, pasta van courgette dus. Of eigenlijk een bordje groenvoer met bolognesesaus erover geflikkert, dat dan moet aandoen alsof je nog steeds een bord pasta zit te eten. Volg je het nog?

Diep van binnen weet elk normaal functionerend mens wat wel en niet gezond eten is. Bewust eten, dat is waar het omgaat.

Ik vind eten en koken helemaal geweldig. Ik kan enorm genieten van een bord echte pasta, of van m’n vaders speklapjes in ketjap. We worden compleet in de war gemaakt van al die zogenaamde tips over ‘’gezond’’ eten.  Diep van binnen weet elk normaal functionerend mens wat wel en niet gezond eten is. Bewust eten, dat is waar het omgaat. Je kan echt wel koekjes gemaakt van boter en suiker eten en ja je kan ook eieren eten. En een bord pasta? Dat kan ook! Nu niet jezelf gaan volschrokken met spaghetti, koekjes, of eieren, want je weet zelf ook: eet afwisselend en de ‘’slechte’’ dingen gewoon met mate.

Eten is één groot feest compleet met slingers en taart! Je moet kunnen uitkijken naar een maaltijd. Je moet genieten van je eten. Elke hap zou een smaakexplosie in je mond moeten zijn. En weet je wat? Ik leef veel liever als een echte Italiaan dan als een knagend konijn dat elke dag een halve kilo groenvoer zit weg te werken.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.