Wake-up bitch-slap van het Universum

Wanneer je je afvraagt of je echt ziek kan worden van een baan waar je ongelukkig van wordt, is het antwoord van Joyce Kamerbeek volmondig 'JA'. Ze raadt alle jongeren aan goed na te denken over wat je echt wil gaan doen in de toekomst. Lees hier haar ervaringen.

CallMeKat 2016-09-21_18h18_28

Een quarter-life crisis is geen grap. Het is alles behalve dat. Zelfs de mensen die zo duidelijk weten wat ze willen, worden wel eens door het universum in het gezicht gemept en wakker geschud: het leven is geen sprookje en voor je dromen moet je werken, keihard. Het is een harde leerschool. En alhoewel het voor sommigen mee zit, zijn er een aantal die door het Universum op de proef worden gesteld. Ik geloof dat ik daar één van ben en ik ben niet de enige.

Laat me je meenemen in mijn verhaal. Een jong leven vol met dromen, ambities, passies en een hoop klappen in mijn gezicht. Er zijn een hoop passies die ik uit het oog verloren ben, maar zijn er steeds een paar waar ik nog altijd in geloof. Toch vraag ik mij van tijd tot tijd af of ik niet beter een andere droom moet creëren voor mezelf. Vooral ook omdat ik niet de enige ben met deze dromen.

Het is een typisch geval van een quarter-life-crisis. Ik schreef er al eerder over en ik zal er niet omheen draaien: je eindigt meestal bij een psycholoog die een beeld schetst van de mug die jij de afgelopen jaren in een olifant hebt weten te toveren. Terwijl je omgeving fluitend door het leven wandelt zit jij, afgestudeerd en wel, je af te vragen wat er gaat gebeuren met je toekomst. Je eerste baan is het ‘net niet’ en tijd verspillen aan iets dat te ver weg staat van je droom vind je zonde van je tijd. Dan sprokkel je nog liever je vaste lasten bij elkaar en eet je elke avond goedkope kippensoep. Dag in dag uit ga je met tegenzin naar je werk en de mensen om je heen blijven zeggen: ‘dit is nu eenmaal het werkende leven.’ Zij lijken financiële zekerheid te kiezen boven geluk, maar is dat ook wat jij wil? Is jouw geluk te koop?

Terwijl je omgeving fluitend door het leven wandelt zit jij, afgestudeerd en wel, je af te vragen wat er gaat gebeuren met je toekomst.

Mindfulness en yoga worden dagelijks onder onze neuzen gedrukt en steeds vaker lezen we hoe belangrijk het is om te doen waar we gelukkig van worden. Men zegt vaak dat je beter bent in de dingen die je leuk vindt en hoe cliché dat ook klinkt, het is enorm waar. Je brengt het grootste deel van de week door op je werk. Zorg daarom dat het plezierig is en geen sleur wordt, want dat breekt je mentaal en lichamelijk. Dat betekent niet dat je elke dag moet gaan mediteren voor je naar werk gaat zodat je de stress en de bullshit beter aan kan, je moet een oplossing zoeken voor het probleem. Voor sommige mensen betekent dit dat ze beter een andere baan kunnen zoeken of flink moeten nadenken over wat ze willen.

Wanneer men zich afvraagt of je echt ziek kan worden van een baan waar je ongelukkig van wordt, is het antwoord volmondig JA. Je mentale toestand heeft een enorme invloed op je gezondheid. Een leuke baan geeft je tenslotte energie en motiveert je. Iedereen zou met plezier naar zijn werk moeten gaan. Ik moedig vriendinnen aan omdat ik oprecht geloof dat dit het moment is om heel goed na te denken over wat je wil gaan doen met je toekomst.

En financiën dan?

Natuurlijk zijn de maanden waarin je geen ‘vaste’ baan hebt onzeker, maar dat is onze toekomst toch wel. We moeten zelf onze pensioenen gaan opbouwen en kunnen bijna geen huis meer huren of hypotheek krijgen zonder startersvermogen. Een vast contract krijgen we ook steeds minder vaak. Hierdoor durven steeds minder jongeren een sprong in het diepe te nemen en hun droom te volgen omdat ze, wanneer ze wel een vast contract aangeboden krijgen, voor zekerheid gaan.

Leven doen we maar één keer. Helaas, maar waar. Er op je 35ste achter komen dat de richting die je koos toen je 25 was niet de juiste was, is zonde. Het is nooit te laat, maar wel zonde. Tijdsverspilling. Doe vooral wat je leuk vindt en zorg dat je de beste wordt in je vak. Plezier in je werk zal je motivatie en steunpilaar zijn, ook als het financieel tegenzit. Een paar nachten achter de bar in een foute kroeg betalen je huur, je goedkope kippensoep en je benzine in de vorm van koffie. Als je daarnaast lekker in je vel zit en weet waar je voor gaat, zal je groeien en groot worden. Niet per se op je bankrekening, maar wel in geluk.

Pak daarom je tas en ga een maand in retraite op bali. Doe een roadtrip door Amerika, ga een nieuwe studie volgen, een cursus doen of verdiep je in iets anders dat je interesse wekt, maar neem de tijd om na te denken wat je wil. Dit is jouw moment om nog even helemaal niks te doen. Sprokkel je vaste lasten bij elkaar en ga voor je droom. Dan ben je mijn held en een voorbeeld voor iedereen die zich vast klampt aan financiële zekerheid, die in onze toekomst helemaal niet zo zeker meer is.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.