Waarom we met z’n allen sprinkhanen moeten eten

Mexicaanse sprinkhaan-tortilla’s; risotto meelworm-balletjes in filodeeg; insecten-sushi; in Europa zullen we deze gerechten niet snel op de menukaart vinden. Veel mensen griezelen bij de gedachte alleen al. Toch is het eten van insecten – ook wel ‘entomofagie’ genoemd – voor 84 procent van de wereldbevolking de normaalste zaak van de wereld.

Harvey Barrison The Wángfujing Night Market (simplified Chinese: ???; pinyin: Wángfujing), located in Dongcheng District, Beijing, has a selection of exotic Street food ;  Deep fried insects, scorpions, and sea creatures can be found, along with other animals and animal parts not ordinarily consumed as food in the west.

Mexicaanse sprinkhaan-tortilla’s; risotto meelworm-balletjes in filodeeg; insecten-sushi; in Europa zullen we deze gerechten niet snel op de menukaart vinden. Veel mensen griezelen bij de gedachte alleen al. Toch is het eten van insecten – ook wel ‘entomofagie’ genoemd – voor 84 procent van de wereldbevolking de normaalste zaak van de wereld.

En waarom zou dat niet zo zijn? Om de voedingswaarde van de kleine snacks hoeven ze het niet te laten. Insecten zitten namelijk boordevol proteïne en vitamine. Het is de perfecte vleesvervanger. In tegenstelling tot onze biefstukjes, gehaktballen en verse worst – waar relatief weinig eiwit in zit – bestaan insecten alleen uit écht goede voedingsstoffen. Hoewel een stukje vlees op zijn tijd niet erg is, zit er in vlees veel dierlijk – en daarmee slecht – vet. Dit kan het lichaam moeilijk afbreken. Insecten zijn vetarm: een Sonja Bakker-dieet zou erbij in het niet vallen.

Nog veel belangrijker zijn de milieuproblemen die met het eten van insecten worden opgelost. Tussen nu en 2050 zal de vraag naar dierlijke eiwitten met zo’n 70 tot 80 procent toenemen. Aan de ene kant groeit de wereldbevolking en daarmee de vraag naar voedsel. Aan de andere kant wordt de vraag naar vlees in opkomende economieën als China en India steeds groter.

Het overstappen van rund- of varkensvlees naar insecten levert dus heel veel extra ruimte op, vooral aan landbouwgrond.

Het eten van vlees wordt gezien als statussymbool dat voor kort alleen mogelijk was voor Westerse landen. De wereld kan dit niet aan. Zoals de 17e eeuwse econoom Thomas Malthus voorspelde, kan de wereldvoedselproductie de bevolkingsgroei niet bijhouden, waardoor hongersnoden dreigen. Uiteindelijk zal dit leiden tot het sterven van een groot deel van de bevolking – waarna deze vicieuze cirkel opnieuw begint.

Gelukkig had Malthus nog nooit gehoord van genetische manipulatie en Insect Farms. Een boerderij met een wei vol koeien neemt meer ruimte in dan kweekplaatsen voor duizenden insecten. Je kunt je er wat bij voorstellen. Het overstappen van rund- of varkensvlees naar insecten levert dus heel veel extra ruimte op, vooral aan landbouwgrond. De milieubelasting van het produceren van vlees zit hem vooral in de hoeveelheid landbouwgrond die nodig is voor één koe of varken. Koeien hebben namelijk veel meer voedsel nodig dan insecten; voor één kilo rundvlees is tien kilo veevoer nodig, terwijl één kilo rupsen al met drie kilo voer kan worden gekweekt.

Daarnaast is de vleesproductie verantwoordelijk voor 18 procent van de broeikasgassen ter wereld. Dit is, ter vergelijking, méér dan de uitstoot van al het verkeer op de hele aarde. Het kweken van insecten belast het milieu een stuk minder.

Al deze redenen zouden zwaarder moeten wegen dan het vaak gehoorde ‘iel, insecten zijn vies!’, maar dat doen ze niet. Op dit moment worden vanuit alle delen van de wereld landbouwgewassen vervoerd naar – meestal – Westerse landen voor ons stukje vlees. Deze gewassen komen ook uit gebieden waar zelf honger wordt geleden of waar water schaars is. Dat is wat je noemt een oneerlijke situatie.

Gelukkig zetten de nodige instanties zich in voor een cultuuromslag. Al zullen de eiwitbommetjes nog bij weinigen op tafel staan tijdens het aankomend kerstdiner.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.