Even weg van IS (week 36)

Ook deze week doen we weer even een stap terug in het midden-oosten, waar ondertussen stappen worden gezet om tot een vredesmissie te komen vanuit de VS en Rusland. Deze week kijken we naar de G-20 bijeenkomst die zich tot een heuse soapserie ontwikkelde, we zoomen even in op het voedselprobleem in Afrika en we sluiten af met een knaller uit Noord-Korea.

Television broadcast multimedia world map abstract composition

Ook deze week doen we weer even een stap terug in het midden-oosten, waar ondertussen stappen worden gezet om tot een vredesmissie te komen vanuit de VS en Rusland. Deze week kijken we naar de G-20 bijeenkomst die zich tot een heuse soapserie ontwikkelde, we zoomen even in op het voedselprobleem in Afrika en we sluiten af met een knaller uit Noord-Korea.

G20 goes China; Soap zonder Trump of rode loper maar met groene deals en communistische schandalen

Op 5 september was het weer tijd voor de wereldleiders van de G20 (die samen voor 85% van de economische activiteit zorgen) om elkaar te ontmoeten, deze keer in Hangzhou, in het zuidoosten van China. Oh oh Cherso is er niets bij. De journalistiek heeft heerlijk genoten van de afwezige rode loper bij het vliegtuig van Obama en Amerikaanse reporters die door een Chinese ambtenaar worden gewezen op het feit dat dit niet ‘hun land’  is en dat ze maar even normaal moesten gaan doen.

Gelukkig zijn er ook nog nuttige dingen besproken; zo hebben de Verenigde Staten en China groen licht gegeven voor de klimaatovereenkomst uit Parijs. Daarnaast is er geen Syrie deal gesloten tussen de VS en Rusland, omdat de discussie dusdanig groot was en er nog steeds sprake is van cyber inbraken bij Oekraine door de Russische overheid. Natuurlijk zou de G20 bijeenkomst niet compleet zijn zonder een beetje geroddel. Met de dreigende machtstoename van de Trumpmeister, is er ook nog even over het toenemend populisme gesproken en het toenemende idee van grenzen dichtgooien en het louter stimuleren van de eigen economie. Populisme zou in dat geval slecht zijn voor de globalizering.

De Brexit werd ook nog gehighlight en de Britse Prime Minister, Theresa May, werd door Obama op de vingers getikt dat er geen handelsdeal met de Verenigde Staten zou worden gesloten en dat zij zonder de EU het risico lopen om Japanse bedrijven te verliezen.

Wat eigenlijk nog miste aan dit geheel was een communistische leider die de grens op zoekt, of hier net overheen gaat. Nou, dat waren er dus twee. Onze vriend Kim Jong Un deed een schreeuw naar de aandacht door 3 rakketten af te vuren, die na 600 mijl landden in de Japanse Zee. Hij werd hierin echter ruw overtroffen door de Filipijnse President die Obama een ‘son of a whore’  noemde (volgens de geruchten). Wat dit opleverde? Obama die hun date voor de volgende dag af heeft gezegd.

Junkfood is het nieuwe eten; De wereldvoedselcrisis

De voedselcrisis die al ruim 25 jaar bezig is in Afrika, neemt steeds ergere vormen toe. Droogte, hoge voedingsprijzen, overstromingen en zelfs een elektriciteitscrisis door falende energiecentrales (zie hier het overzicht). Dit heeft als gevolg dat mensen meer risico’s nemen om hun familie te kunnen voeden en hierdoor slecht betaalde baantjes in de grote steden aannemen. Volgens een rapport van Oxfam, leidt deze ontwikkeling en de ontwikkeling in voedselverwerking tot een hogere verkoop van junkfood. Met name het verhuizen naar de stad maakt dat zij relatief meer toegang hebben tot junkfood en door de goedkope manier van produceren en verwerken is dit een realistische manier om een familie te voeden.

Toegegeven, het is niet de meest gezonde manier en hier zijn de kopers zich ook zeker van bewust. Juist het hoge verslavende effect dat junkfood heeft op mensen, maakt dat inwoners van deze hongerlanden terug gaan om meer te halen. Een bijeffect hiervan is dat ook de familiebanden verslappen, doordat er niet meer samen wordt gekookt en gewerkt voor het eten. Het rapport meldt dat oplossingen moeten worden gezocht in eerlijke prijzen en basisinkomens, echter betwijfel ik of de overheden het vermogen hebben en bereid zijn om de inspanning te leveren om deze schrijnende situatie te verbeteren. Een samenvatting van het rapport staat hier.

Nuclaire tests in Noord-Korea, waarom?

Deze week voerde Noord-Korea de grootste nucleaire test ooit uit, wat op wereldvlak voor veel opschudding zorgde. De redenen hierachter zijn redelijk simpel. Allereerst wil het volk de mogelijkheid hebben zich te kunnen beschermen tegen mogelijke vijanden en mogelijk ingrijpen vanuit de Verenigde Naties. Daarnaast de technische reden om te kijken of het mogelijk is om nucleaire onderdelen te koppelen aan normale rakketten. Tot slot wordt als reden genoemd de nationale eenheid. Deze grootste test is uitgevoerd op de nationale dag van Noord-Korea, waarbij de overheid laat zien hoe sterk het land er voor staat door een militaire presentatie te geven.
Vooral de omliggende landen en de Verenigde Staten kunnen een doelwit zijn, dus vervolgstappen hangen nu af van eventuele steun van China en de reactie van de Verenigde Staten en Rusland op deze tests.

Volgende week volgt er weer een update van dingen die je vast gemist hebt op het wereldtoneel. Tot dan!

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.