Nieuwe reeks: huis-tuin-en-keukenfilosofie

Max Koedood, student wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, is verliefd op filosofie. In een nieuwe reeks artikelen probeert hij dit over te brengen door denkers aan te halen, anekdotes over bizarre hoogleraren te vertellen en te piekeren over zijn eigen leven. Lees hier zijn introductie.

FOTO ARTIKEL MAX

Laat ik bij het begin beginnen: Ik ben verliefd op filosofie. Afgelopen jaar heb ik mijn eerste jaar van de studie wijsbegeerte overleeft op de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ik heb in één jaar zoveel geleerd dat ik mij geroepen voelde om deze persoonlijke ontwikkeling in verhaalvorm op te schrijven. Ik haal denkers aan, vertel anekdotes over bizarre hoogleraren, pieker over mijn eigen leven, probeer de waarde van een idee te beschrijven en doe soms een poging tot het vormen van een originele gedachte.

De artikelen zijn concreet en altijd gekoppeld aan dagelijkse beslommeringen of persoonlijke interesses. Meer niet. Mijn doel is een toegankelijke schets te geven van de inzichten die tien maanden filosofie een jonge man kunnen verschaffen, met de ijdele hoop enkele Young Critics-lezers enthousiast te maken voor een amateur-wijsgerige houding tegenover hun eigen leven en die van mensen in hun omgeving.

De artikelen zijn concreet en altijd gekoppeld aan dagelijkse beslommeringen of persoonlijke interesses. Meer niet.

Dit alles doe ik zonder de zwarte pieten-discussie aan te halen en ik wijd geen woord aan Donald Trump. Evenmin probeer ik een overzicht van de collegestof te geven. Misschien zetten mijn overpeinzingen je aan het denken, misschien niet. Ik wil natuurlijk dat de vijf artikelen ‘huis-tuin-en-keukenfilosofie’ effect hebben op hoe je denkt, maar in de eerste plaats hoop ik dat het aangenaam leesvoer is.

Er bestaat niemand die zich door geen enkel idee van geen enkele filosoof aangesproken voelt. Toch zijn er veel mensen zijn die geen denker bij naam kunnen noemen. Laat staan hun gedachtegoed kennen. Dronken gesprekken met vrienden, de levenshouding van de ambtenaar of de analyses van je oom over de huidige politieke situatie hebben waarschijnlijk niets te maken met wat filosofie werkelijk inhoudt.

Het is meer dan je denkt. En minder. Filosofie wordt overgewaardeerd door filosofen die denken grote levensvragen definitief te kunnen beantwoorden en ondergewaardeerd door zij die denken dat filosofie een discipline is waarin je alles kan en mag zeggen, zonder het te onderbouwen en zonder dat het iets met de werkelijkheid te maken hoeft te hebben. Filosoferen en dagdromen zijn niet hetzelfde en een dagdromer studeert zelden filosofie. In deze vijf artikelen, één voor elke twee maanden studeren, kun je lezen hoe ik mij in pieken en dalen door een labyrint aan gedachten heb geworsteld. Je zult zien dat zweverigheid slechts een klein deel van filosofie is. En dat je er wél wat mee kan.

Veel leesplezier!

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.