Het nieuwe Young Critics

We zijn een tijdje uit de lucht geweest, maar we zijn terug en sterker dan ooit. Met nieuwe schrijvers, frisse ideeën en een vernieuwd platform gaan we er weer vol tegenaan. Lees hier over het nieuwe Young Critics en wat onze toekomstplannen zijn. We hebben hard schrijvers nodig, dus sluit je snel aan!

Optie7

We zijn een tijdje uit de lucht geweest, maar we zijn terug en sterker dan ooit. De komende tijd zullen we jullie overladen met een hoeveelheid artikelen waar de Ikea-gids niets bij is. Dit natuurlijk allemaal in de kwaliteit die je van ons gewend bent. Onze schrijvers hebben hun hersenen gekraakt om een licht te laten schijnen op onderwerpen die je mogelijk gemist hebt of om je te vermaken met hun pittige mening. Voordat we daarmee aftrappen, eerst een kleine opfrisser over dit platform dat zijn oorsprong vindt in het druilerige Rotterdam.

Met een paar jongeren die zich veel met maatschappelijke ontwikkelingen bezighielden, zijn we eind 2014 op het idee gekomen een site op te richten waar we gezamenlijk artikelen op kunnen plaatsen. We volgden veel nieuws en waren allemaal van mening dat er voornamelijk ouderen worden uitgenodigd als het om expertise gaat, terwijl er zoveel nieuwe en frisse kennis en ideeën bij onze generatie aanwezig is. Dus zijn we gaan schrijven. Wat begon met een paar korte columns per week, is uitgegroeid tot een platform met nu al bijna 500 artikelen. Maar we willen meer. We willen groter. We willen het jongerenplatform van Nederland zijn.

Iedereen bij Young Critics werkt vrijwillig, zowel de redactie als de schrijvers, en tot voor kort hebben we nooit een bron van inkomsten gehad. Nu is er een mogelijkheid om te doneren en al het geld dat we daarmee krijgen steken we direct weer in het project zelf. Zo hebben we deze zomer nieuwe functies op onze site kunnen toevoegen, waardoor deze nog gebruiksvriendelijker is geworden.

We moeten ons laten horen

Als Young Critics vinden wij het belangrijk dat er een plaats is waar jonge mensen hun mening kunnen delen. In de politiek en op televisie zie je dat het met name blanke mannen van rond of boven de veertig zijn die de Nederlandse mening bepalen. Wij trachten ernaar om hier een tegengeluid aan te geven, Nederland bestaat immers uit veel meer mensen. Er wordt altijd hard geroepen dat de jeugd de toekomst is, waarom deze dan geen plaats geven om mee te denken over de actualiteit? Het grote doel van ons platform is dan ook: het geven van een stem aan jongeren en het publiceren van artikelen die helderheid creëren over maatschappelijke ontwikkelingen in het binnen- en buitenland.

Er komen een heleboel vraagstukken aan waar we als jongeren echt onze visie over moeten uiten. Niet dat we allemaal dezelfde mening moeten hebben, uiteraard, maar we moeten ons mengen in het debat. Er komt een gigantische vergrijzingsgolf aan. Per vier werkenden is er op dit moment één 65+’er, in 2040 is dat per twee werkenden. Het aantal ouderen in vergelijking met het aantal werkenden verdubbelt. Dit betekent twee dingen:

  1. Onze generatie moet dit gaan betalen. De zorgkosten gaan gigantisch stijgen en deze grote groep heeft, kort gezegd, heel veel geld nodig, wat gehaald moet worden bij een steeds kleiner wordende arbeidsmarkt. Natuurlijk zeggen we niet dat hier geen rekening mee gehouden moet worden, maar er moet nu, juist nu, over nagedacht worden. In 2040 zijn we te laat. Er moet beleid gevormd worden dat hier rekening mee houdt en zorgt dat elke generatie een zo goed mogelijk leven kan leiden. Het is grote problematiek, maar niet onoplosbaar. Er moet simpelweg over deze onderwerpen worden nagedacht. Wij als generatie die hier het meest last van zullen hebben, moeten ons in de discussie mengen.
  2. In een democratie is het nu eenmaal zo dat 51% bepaalt wat het beleid gaat worden. In een democratische utopie is het zo dat iedereen in het algemeen belang stemt en niet slechts voor zijn eigen doelgroep. Het feit dat er een 50+ partij is zegt al genoeg. Mensen zien democratie als een ideaal, maar dat is het zeker niet. Als de meerderheid iets bepaalt, zegt dit niets over de legitimatie ervan, alleen dat de meerderheid het legitiem vindt. Dat zijn twee verschillende dingen. Hier willen we mee zeggen: er komt niet alleen een gigantische kostenpost naar onze generatie wat betreft de vergrijzing, we krijgen ook minder politieke macht. De oudere doelgroep wordt steeds groter en krijgt steeds meer politieke macht, terwijl de jongeren doelgroep steeds kleiner wordt en minder politieke macht krijgt.

Dit zijn onderwerpen waar wij in willen duiken. En dit zijn natuurlijk niet de enige onderwerpen waarmee wij ons bezig gaan houden. Herinvoering van de militaire dienstplicht, de langstudeerboete, de huidige radicaliseringstrend, online privacy, jeugdwerkloosheid, het minimumloon, drugsgebruik, gevolgen van sexting, onderwijs, religie, genetische manipulatie, om seksualiteit, veganisme, de arbeidsmarkt, wetgeving met betrekking tot internet, racisme, zomaar wat onderwerpen die bij een platform als Young Critics passen. En dan vergeten we er nog een hele hoop. Uiteraard staan deze onderwerpen niet vast, alle jongeren die willen schrijven kunnen zelf onderwerpen aandragen.

Het is ook niet de bedoeling voor al deze onderwerpen een standpunt in te nemen, juist niet. We willen vooral deze onderwerpen op de agenda zetten. Er moet over dit soort thema’s gediscussieerd worden. Het gaat vaak over ons en terwijl we niet meedoen in de debatten, wordt er wel over ons beslist.

Wij willen jongeren een stem geven en ervoor zorgen dat de vaak onderbelichte opinie van deze groep omtrent maatschappelijke, culturele en politieke kwesties gehoord wordt.

Hiervoor hebben we een grote groep enthousiaste jongeren nodig die zich in deze onderwerpen wil verdiepen en zich in de discussie wil mengen. Onze schrijvers zijn stuk voor stuk kritische jongeren die een duidelijke mening hebben over de zaken waar zij over schrijven. Wanneer wij merken dat een onderwerp de maatschappij raakt en dit jongeren bezighoudt, maken wij er een dossier van om verschillende kanten van het onderwerp te belichten.

En natuurlijk komen er ook leuke stukken op: we willen veel meer gaan schrijven over cultuur, kunst, muziek, boeken, films, et cetera. Dus ook al heb je niet per se een maatschappelijke mening, maar heb je het wel graag over dit soort onderwerpen, sluit je dan ook bij ons aan!

Naast het publiceren van artikelen wordt er hard gewerkt om ons platform het grootste jongerenplatform van Nederland te maken en zijn we steeds bezig om onszelf te ontwikkelen. We gaan ons mengen in publieke debatten, steunbetuigingen uitspreken en een kritisch tegengeluid bieden, maar ook corresponderen met organisaties die normaal gesproken buiten beeld zouden blijven in de media. Dit kunnen we natuurlijk niet alleen.

Doe je mee?

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe ongezouten meningen, specialisten en mensen die een verhaal te vertellen hebben. Naast de poel van vaste schrijvers die de basis biedt voor de gepubliceerde artikelen, staan wij altijd open voor frisse winden van buitenaf. Dus als jij iets te vertellen hebt aan de wereld, waarvan je denkt dat dit oogpunt in de media wordt gemist, schroom dan niet om ons een bericht te sturen. Mocht je er over nadenken om vaker te willen schrijven, laat het ons weten! Ons redactie team staat klaar om nieuwe schrijvers te ondersteunen.

Nogmaals, er zit geen grote organisatie achter Young Critics. Wij zijn onze schrijvende jongeren, niet meer dan dat. We hebben geen huisvesting, geen grote inkomstenbron en geen winstgevende doelstellingen. Dat is ook allemaal niet nodig. We hebben een website, een Facebookgroep en verder een enthousiaste groep kritische jongeren die willen en kunnen schrijven. Meer hebben we ook niet nodig.

Alle inkomsten die we binnenkrijgen, worden slechts besteed aan doelen die direct bijdragen aan onze visie. Wil je meehelpen door te doneren, klik dan hier. Wil je je aansluiten bij Young Critics, kijk dan even op deze pagina. Wil je eenmalig een opiniestuk insturen, stuur deze dan naar redactie@youngcritics.nl. Heb je tips of ideeën, stuur ons dan hier een bericht.

We hebben ontzettend veel zin om weer aan de slag te gaan. Houd ons in de gaten en volg ons vooral op Facebook en Twitter om geen van onze artikelen te missen. Morgen beginnen we officieel met het plaatsen van nieuwe artikelen.

Tot snel!

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.