Uw profiel matcht niet…

Hans Spekman rijdt de snelweg af. De agenten vertrouwen de situatie niet helemaal. Hoe kan deze man met zelfgebreide kriebeltrui en warrig, lang haar met een Wibra-leesbril op een super-de-luxe zwarte Audi met zware motor en geblindeerde ramen betalen? De agenten keken elkaar aan en besloten: deze auto matcht niet met het profiel van deze man. 

PvdA 2016-06-06_21h55_00

Het is een rustige en zonnige dag, een dag waar mensen naar uit kunnen kijken. Ze gaan met de kinderen naar het strand of naar het zwembad en genieten van het heerlijke weer. Ondertussen staat Hans Spekman in de berm van de A2. Hij zucht en kijkt naar de auto’s die hem met 130km per uur passeren, een snelheid die mede dankzij PvdA legaal gereden kan worden op dit stukje snelweg.

Hans Spekman was onderweg naar een ledencongres van de Partij van de Arbeid en had voor het gemak even een dienstauto geleend van Samsom, die door ziekte niet kon komen. In het weekend zijn er sowieso veel dienstauto’s beschikbaar, behalve die van Dijkhoff, die momenteel nog wordt hersteld van de aanvaring met Hilda in Oranje.

De reis van Spekman leek voorspoedig te verlopen, maar terwijl de partijprominent wat zinsneden uit zijn speech aan het opdreunen was, zag hij de autoriteiten met een tot stoppen manend teken in zijn achteruitkijkspiegel verschijnen. Hans reed de snelweg af. De twee politieagenten stapten uit en liepen richting de zware bolide. Spekman moest uitstappen en werd kort ondervraagd, en pittig ook.

De agenten keken elkaar aan en besloten: deze auto matcht niet met het profiel van deze man.

De agenten vertrouwden de situatie niet helemaal. Hoe kon deze man met zelfgebreide kriebeltrui en warrig, lang haar met een Wibra-leesbril op een super-de-luxe zwarte Audi met zware motor en geblindeerde ramen betalen? De agenten keken elkaar aan en besloten: deze auto matcht niet met het profiel van deze man. Spekman schreeuwde het uit, hij zei iets tegen de agenten over “eerlijke kansen” en “geen vooroordelen”, maar het mocht niet baten.

Spekman kwam met enige vertraging op het partijcongres aan. Hij was enigszins vermoeid en tegelijkertijd verongelijkt. Waarom wordt hij er altijd uitgepikt als de man die iets als een dure auto niet zou kunnen betalen? Had de aanhouding van Typhoon niet genoeg stof doen opwaaien? Vroeg hij zich met een onbedoelde woordspeling af. En is Samsom wel écht ziek? Is hij niet gewoon bang dat Aboutaleb ook komt?

Of dat hij door Lodewijk Asscher voorbijgestreefd wordt? Aboutaleb flirt met het lijsttrekkerschap van de PvdA, maar hij lijkt zich er niet helemaal op te willen storten. Hij kan bijvoorbeeld niet meedoen aan de lijsttrekkersverkiezingen wanneer hij het tegen Samsom op zou moeten nemen, het lijkt net alsof hij hiermee wil zeggen dat hij alleen mee wil doen wanneer hij zeker weet dat hij de lijsttrekker wordt.

Dergelijk laf gedrag kan iemand als Aboutaleb nooit goed doen. Hij is zó prominent in de partij aanwezig dat hij het gewoon moet durven om zich te kandideren. Hij staat in de spotlights en hij kan het Asscher en Samsom niet aandoen om de show te stelen, terwijl hij nog in de coulissen staat.

De grootheid van Aboutaleb moet niet onderschat worden.

De grootheid van Aboutaleb moet niet onderschat worden. Hij is een zeer populaire burgemeester, een oud-staatssecretaris en een charismatische persoonlijkheid die een aantal bejubelde en gehate uitspraken heeft gedaan ten tijde van de aanslagen in Parijs. Hij is als een olifant aanwezig in de partij en flirt openlijk met het lijsttrekkerschap, en een olifant die het hazenpad kiest, moet niet vreemd opkijken als hij onderweg klem komt te zitten. Maak de beslissing. Blijf óf de zeer populaire burgemeester van Rotterdam óf ga voor het lijsttrekkerschap en probeer koste wat het kost een Job-Cohen scenario te voorkomen. Maar maak een beslissing.

Dat denkt Spekman ook even wanneer hij na het congres naar de lijst met kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017 kijkt. Hoeveel zetels zullen er na maart nog gevuld kunnen worden? En wie wil überhaupt nog terugkeren? Hij heeft nog een verouderde lijst voor zich, de lijst waar Kuzu & Öztürk nog opstaan; de twee lange armen van Erdogan die zich verenigd hebben met de lange tenen van Sylvana Simons.

Ze zullen zich wel heel druk maken over de Duitse erkenning van de Armeense genocide. Ze hebben het nog erg moeilijk met de moordpartij die zich 101 jaar geleden heeft voltrokken. Moeten we dat nou wel een genocide noemen, zullen ze zich afvragen, dat is meteen zo’n beladen term. “Want tja, zolang de Nederlandse imperialistische kolonisators uit de 17e eeuw er niet bij betrokken zijn geweest, kan het toch nooit zo erg zijn toch?” Wellicht wordt dit laatste zinnetje de manier waarop Sylvana eindelijk stelling kan nemen in deze discussie.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.