Een goed geïntegreerde allochtoon in strijd tussen twee werelden

Ik heb vaker de vraag beantwoord hoe het komt dat ik accentloos Nederlands spreek dan dat ik mijn naam heb genoemd omdat hiernaar werd gevraagd. Dan leg ik uit waarom ik geen accent heb en met evenveel gemak als andere Nederlanders foutloze zinnen uitspreek zonder mezelf continu hoeven te verbeteren of dat anderen dit doen. Dat ik klasgenootjes in hun verslagen corrigeerde op Nederlandse spelling- en grammaticafouten zal ik maar achterwege laten in dit verhaal.

Eigenlijk is dit een vorm van ‘zelfverantwoording’, omdat je buiten het bootje valt. Buiten het bootje van ‘de meeste allochtonen’. Tegelijkertijd probeer ik in de allochtonenwereld, waar ik niet meer als allochtoon word beschouwd, te bewijzen dat ik nog steeds een allochtoon ben met dezelfde normen en waarden. Een goede geïntegreerde allochtoon met nog iedere dag een strijd tussen twee werelden.

Een eeuwige strijd, net als homoseksuelen die eeuwig een strijd zullen voeren voor hun rechten, zullen wij hoogopgeleide allochtonen dat ook onbewust maar ook zeker bewust blijven doen. De vraag ‘’ben jij niet Nederlands?’’ verbaast me inmiddels ook niet meer. Ik neem aan dat de aanname dat ik Nederlands zou zijn is gebaseerd op mijn accentloze uitspraak van de Nederlandse taal, want qua uiterlijk lijk ik natuurlijk alles behalve. Ook een vorm van discriminatie zou je kunnen zeggen.

Tijdens sollicitaties zetten we onze individualistische Nederlandse zelf in, die we verruilen voor onze collectivistische allochtoonse zelf als we ons bevinden tussen mensen van de wij-cultuur. Toen ik mijn vriend vroeg of hij enigszins afstandelijkheid voelde als hij met mij sprak door de telefoon, antwoordde hij ‘ja, soms wel’. Als ik mezelf hoor spreken in het Perzisch voel ik me het Nederlandse meisje dat haar Perzische identiteit verwaarloost. Onze identiteit wordt dus mede door onze uitspraak gevormd. Spreken met een accent in het Nederlands wordt gelijkgesteld aan denken met een accent en spreken met een accent in het Perzisch wordt gelijkgesteld aan het ‘lichtelijk losgeslagen’ goed geïntegreerde meisje. Nieuw levensdoel: alle talen accentloos kunnen spreken.

Spreken met een accent in het Nederlands wordt gelijkgesteld aan denken met een accent en spreken met een accent in het Perzisch wordt gelijkgesteld aan het ‘lichtelijk losgeslagen’ goed geïntegreerde meisje.

Een Marokkaanse gastdocente en systeemtherapeut vroeg mij in een voorstelronde hoe ik de perfecte balans heb gevonden tussen twee uiterste werelden. Veel van haar cliënten kampen met intrapsychische conflicten omdat ze de biculturaliteit niet kunnen handhaven. Ik moest in een zin verantwoorden waarom ik ben zoals ik ben. ‘’Het creëren van een goed geïntegreerde identiteit met het beste van beide werelden,’’ was mijn antwoord. Met hulp van mijn moeder die gelukkig vroeg genoeg doorkreeg dat vastklampen aan oude traditionele gewoonten in de Westerse wereld simpelweg niet werkt. Eigenlijk betekent dit gewoon dat ik me aanpas aan de omgeving om op dat moment te bereiken wat ik wil, omdat ik goed kan peilen naar wat de persoon tegenover me wilt.

“Dan ben je dus niet jezelf”. Jawel, ik ben gewoon fantastisch goed geworden in frame switching. Je verandert van taal, rol en denkkader in de context die vraagt om je ‘andere zelf’. ‘’Vermoeiend zeg!’’ Nee, uit onderzoek is gebleken dat het gunstig is voor mijn cognitieve ontwikkeling, dus ik vind het helemaal prima. Bovendien is het de enige manier om als allochtoon succesvol te worden in de Westerse wereld.

Flexibiliteit en het vinden van de perfecte balans is de enige manier, want als je niet bereid bent om jezelf continu te bewijzen als de hoogopgeleide allochtoon die minstens net zo goed is als de rest van de witte bevolking, word je bij voorbaat afgeschreven. Godzijdank is mijn naam makkelijk uitspreekbaar en zullen die van mijn kinderen dat ook zijn. Dat maakt het leven van een allochtoon in een strijd tussen twee werelden al een stuk makkelijker.


Young Critics draait volledig op donaties. Vond je dit artikel van Yasmin Gharavi de moeite waard? En wil je graag meer van deze schrijver lezen? Steun ons dan in de vorm van een donatie of een kopje ☕!

Hieronder kun je iets bijdragen aan het artikel of de discussie aangaan. Ben je het met Yasmin eens? Waarom wel/niet?