Offline in een digitale wereld

Met zendmasten in onze achtertuin zijn we altijd en overal bereikbaar voor de rest van de wereld. We zijn zo bereikbaar, dat we steeds meer behoefte hebben om ons af en toe af te sluiten en offline te gaan. Maar kan dat nog? Offline zijn is, in een wereld waarin we altijd in contact staan met iedereen, een luxe geworden.

Photodune photodune-4555208-cable-connected-world-s

Is het nog mogelijk om in een wereld waar alles online is, offline te gaan? Of kunnen we niet meer zonder en wordt de drang om in contact te staan met iedereen om je heen steeds groter? De mens ontwikkelt zich en daarmee ook de technologie. Er verschijnen steeds meer gratis wifi-spots die aangeboden worden door tele-bedrijven als KPN en Vodafone. Met zendmasten in onze achtertuinen zijn we altijd en overal bereikbaar voor de rest van de wereld. We zijn zo bereikbaar, dat we steeds meer behoefte hebben om ons af en toe af te sluiten en offline te gaan. Offline zijn is, in een wereld waarin we altijd in contact staan met iedereen, een luxe geworden.

In een uitzending van VPRO Tegenlicht werd het onderwerp ‘Offline als luxe’ uitgelicht en besproken door verschillende experts op het gebied van ontwikkelingen in de digitale wereld. Speciaal voor deze uitzending werd de app ‘White-spots” ontwikkeld, die de moeite waard is om te downloaden als je even in een hysterische space-wereld wil belanden. In deze app zie je in welke mate we omringt zijn door zendmasten en in wat voor spinnenweb we verworven zitten. De white-spot app laat je zien hoe verbonden we zijn, maar tegelijkertijd ook hoe we onze anonimiteit kwijtraken door altijd en overal in verbinding te staan.

Onzichtbaar zijn

Als gewone burger ben je niet meer onzichtbaar. Wil je wel onzichtbaar zijn, dan is daarvoor weer de juiste technologie nodig om deze onzichtbaarheid te creëren en te ontwikkelen. Dat betekent dat de technologie, of je nu voor online of offline zijn kiest, nodig is. Als burger heb je recht op privacy, maar die privacy is met de komst van WiFi, locatievoorzieningen, apparatuur in speelgoed als barbies en auto’s ver te zoeken. We zijn altijd en overal bereikbaar, voor iedereen. Ongeveer 50% van mijn persoonlijke kenniskring heeft een sticker geplakt over de camera op hun laptop om te voorkomen dat hackers persoonlijke beelden te zien krijgen. Zelf heb ik er ook één over mijn camera geplakt, maar soms vraag ik mij af waarom. Mijn leven heeft 0,0 waarde voor hackers aangezien ik een normale burger en niet van de geheime dienst ben. Ik heb niks te verbergen.

Steeds meer bedrijven spelen in op de behoefte aan anonimiteit en creëren speciale kooien en jassen om de verbinding te blokkeren, zodat de buitenwereld geen toegang heeft tot jou als persoon. Net zoals de GSM-blokker die ontwikkeld is in Brazilië die, zodra je er een biertje in doet, het signaal van je telefoon blokkeert. Jouw telefoon, laptop of tablet geeft weer wie jij als persoon bent, wat je behoefte zijn, wat je doet, waar je bent en eigenlijk ook wat je denkt. De technologie is zo ontwikkeld dat iedereen, overal ter wereld, toegang kan krijgen tot jouw persoonlijke leven. Beangstigend? Misschien, maar we ontwikkelen onszelf steeds meer als mens. We groeien, worden slimmer en leren steeds meer over de kracht van technologie. Helaas zijn er ook bedrijven en mensen die misbruik maken van deze kracht.

Offline in het westen, online in ontwikkelingslanden

De een zijn dood is de ander zijn brood, zullen we maar zeggen. Terwijl we in het Westen steeds meer snakken naar anonimiteit en vaker offline willen zijn, zijn ze in ontwikkelingslanden blij dat ze zich langzamerhand bij de rest van de wereld kunnen voegen.

De technologie zorgt niet alleen voor stralingen die indirect slecht zijn voor ons lichaam. De technologie zorgt er ook voor dat ze in ontwikkelingslanden in verbinding komen te staan met de rest van de wereld, waardoor banen gecreëerd kunnen worden en deze ontwikkelingslanden in de verre toekomst geen ontwikkelingslanden meer zullen zijn. Dus terwijl wij klagen over zendmasten in onze achtertuin en zo graag offline willen zijn, maken ze in deze landen op de juiste wijze manier gebruik van de technologie waardoor ze kunnen groeien. Als die zendmast in je achtertuin je zo stoort, moet je op een white-spott gaan wonen, al duurt het niet lang meer voor alle white-spots in de wereld verdwijnen. You can run, but you can’t hide.

In een hutje op de hei, of in een suite in de bossen

De behoefte aan anonimiteit en offline zijn speelt voornamelijk een grote rol in het leven van de elite. Ze sturen kinderen naar scholen waar zo min mogelijk technologie is, omdat ze het belangrijk vinden dat er gecommuniceerd wordt zonder apparatuur. De eeuwige bereikbaarheid is een sleur geworden en de behoefte om offline te zijn wordt als een vakantie beschouwd.

Er worden grote bedragen neergeteld om weggehaald te worden uit de digitale wereld waarin we leven. In verbinding staan en online zijn lijkt een verslaving te zijn geworden waar we als mens zelf niet zo makkelijk vanaf kunnen komen. Zelf zet ik eens in de zoveel tijd mijn telefoon een paar dagen op vliegtuigstand – die discipline heb ik – maar niet iedereen is hiertoe in staat. “En je werk dan? Als freelancer moet je toch beschikbaar zijn. Zo loop je klussen mis.” Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet helemaal offline kan gaan mits ik echt op vakantie ben. Offline gaan op mijn telefoon is al heel wat. Op dit soort dagen check ik gemiddeld drie keer per dag mijn e-mail op mijn laptop: in de ochtend, in de middag en na het avondeten.

Telefoon weg, leven weg

Mijn telefoon was voor lange tijd ook mijn agenda, tot ik besloot alles weer over te zetten in een ouderwetse papieren agenda. Ik vermoeide mezelf door elke kleine handeling als herinnering in mijn telefoon te zetten waardoor ik altijd volgepland stond. Van nagels lakken tot het schoonmaken van mijn huis. Mijn telefoon is nog steeds meer dan een apparaat waar ik mee bel en whatsapp. Het staat vol met belangrijke notities voor mijn boek, artikelen, klanten die teruggebeld moeten worden en afspraken die gemaakt moeten worden. Als ik zou zeggen dat mijn telefoon mijn leven is, zou dat zielig klinken, maar ik zou liegen als ik zeg dat ik geen paniekaanval krijg als ik hem kwijtraak.

De behoefte aan offline zijn speelt zo nu en dan op. Dan gaat mijn telefoon uit of laat ik hem thuis als ik met vriendinnen heb afgesproken. De telefoons gaan op een stapel op tafel en er wordt pas weer naar gekeken wanneer we naar huis gaan. Vriendjes lopen niet weg als je even onbereikbaar bent en het is veel gezelliger om een gesprek te voeren als je iemand zijn volle aandacht hebt.

Anoniem zijn in een wereld die zo met elkaar in verbinding staat voor mijn eigen privacy? Ik schrijf als columniste de meest persoonlijke artikelen op het internet. Anoniem willen zijn in een digitale wereld zou in tegenstrijd zijn met mijn werk waar ik mijn mening en de inhoud van mijn leven van de daken schreeuw. Zolang de hackers van mijn bankrekening blijven, mag de digitale wereld van mij blijven groeien. Hopelijk worden er mooie dingen mee gedaan in ontwikkelingslanden.

Macbook Pro
* Intel Core i7 (3.8GHz, 6MB cache)
* Retina Display (2880 x 1880 px)
* NVIDIA GeForce GT 750M (Iris)
* 802.11ac Wi-Fi and Bluetooth 4.0
* Thunderbolt 2 (up to 20Gb/s)
* Faster All-Flash Storage (X1)
* Long Lasting Battery (9 hours)
Help ons groter worden!
Onze site is gratis voor iedereen en dat willen we graag zo houden. Graag willen we je vragen onze facebookpagina leuk te vinden. Zo kunnen wij blijven groeien en mis jij geen van onze artikelen! Alvast bedankt en veel leesplezier, het Young Critics-team :-)
YOUNG CRITICS
Non-actief
Op dit moment wordt geen nieuwe content geplaatst op de site. We zijn op de achtergrond bezig met reorganiseren van onze redactie- en publicatiestructuur. In de tussentijd kun je uiteraard onze oude stukken gewoon op de site lezen. Tot snel! Het YC-team.
Bedankt, we nemen z.s.m. contact met je op.